Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Tι είναι η Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης Αυτοκινήτων, πότε απαιτείται , ποιος την εκδίδει

Tι είναι η Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης Αυτοκινήτων, πότε απαιτείται , ποιος την εκδίδει

Το Σύστημα Διεθνούς Ασφάλισης Αυτοκινήτων, γνωστό και ως Σύστημα Πρασίνων Καρτών τέθηκε σε εφαρμογή το 1949, προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις και τις διεθνείς μεταφορές στην Ευρώπη και να βοηθήσει στην αποζημίωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.
0401163233Το Σύστημα αυτό βασίζεται στην υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και ο στόχος του είναι:
Να διευκολύνει την μετακίνηση των οχημάτων εκτός των συνόρων τους με τη χρήση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου πιστοποιητικού ασφαλιστικής κάλυψης – Πράσινη Κάρτα ή αλλιώς Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης.
Να εγγυάται ότι τα θύματα από τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται στην Ελλάδα από οχήματα προερχόμενα από τις χώρες που μετέχουν στο σύστημα Πρασίνων Καρτών δεν θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την αποζημίωση τους λόγω του ότι το υπαίτιο όχημα προέρχεται απο το εξωτερικό.
Σε κάθε χώρα μέλος του Συστήματος ιδρύθηκε ένας Οργανισμός με το όνομα Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης με σκοπό:
Να είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Πιστοποιητικών Διεθνούς Ασφάλισης / Πράσινες Κάρτες και να τις χορηγεί στις ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες είναι μέλη του Γραφείου αυτού.
Να χειρίζεται και να διακανονίζει ζημίες οι οποίες προκαλούνται στη χώρα του από αλλοδαπά οχήματα τα οποία είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη προς τρίτους ή θεωρούνται κατά τεκμήριο ασφαλισμένα, επειδή ανήκουν σε χώρα που έχει υπογράψει το τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας μεταξύ των Γραφείων.
Σήμερα στο Σύστημα αυτό συμμετέχουν 45 χώρες με τα αντίστοιχα Γραφεία Διεθνούς Ασφάλισης, τα οποία έχουν υπογράψει μεταξύ τους Διεθνείς Συμβάσεις που ρυθμίζουν την σωστή εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος. Η Ενοποιημένη Συμφωνία (Internal Regulations, Règlement Général) είναι η τελευταία σύμβαση που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/7/2003, αντικαθιστώντας όλες τις παλαιότερες συμβάσεις, τη Σύμβαση Ενιαίου Τύπου (Uniform Agreement) και την Πολυμερή Σύμβαση Εγγυήσεως (Multilateral Guarantee Agreement). Το Σύστημα συντονίζει ένα ανώτατο μη κυβερνητικό όργανο αναγνωρισμένο από τον Ο.Η.Ε. και τις οδηγίες της Ε.Ε., το Συμβούλιο των Γραφείων (Council of Bureaux).
Έκδοση Πράσινης Κάρτας
Η Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης πιστοποιεί και εγγυάται την ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων στις χώρες που μετέχουν στο Σύστημα της Πράσινης Κάρτας, σύμφωνα με τους όρους και τα όρια κάλυψης που ισχύουν στη χώρα του ατυχήματος.
Η Πράσινη Κάρτα εκδίδεται με ευθύνη του εκάστοτε Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης κατόπιν της Σύστασης υπ’ αριθ. 5 της Επιτροπής των Οδικών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε.
Χορηγείται στις ασφαλιστικές εταιρίες μέλη ενός Γραφείου, οι οποίες με τη σειρά τους τις παρέχουν στους πελάτες τους σε περίπτωση που θέλουν να κυκλοφορήσουν έξω από τα σύνορα της χώρας.
 πληροφορίες από το Ελληνικό Διεθνές Γραφείο Ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου