Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η Fosun ήθελε να αγοράσει Εθνική Ασφαλιστική και Eurolife



Έντονο κινέζικο ενδιαφέρον καταγράφεται για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις και εκτός του τομέα υποδομών, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο ισχυρό που υπήρξαν ακόμα και συζητήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο για την εξαγορά δυο ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες αποτελούν θυγατρικές τραπεζών. 
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη βάση της διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας και στο πλαίσιο της δέσμευσης των τραπεζών να απεμπολίσουν δραστηριότητες εκτός του βασικού κορμού, όπως υποχρεούνται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος και την SSM.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα βρέθηκε κλιμάκιο του κινεζικού ασφαλιστικού γίγαντα Fosun, το οποίο είχε συνομιλίες τόσο με κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής όσο και με τη Eurobank και τη Eurolife.
Οι επαφές δεν έφεραν απτά αποτελέσματα, σε πρώτη φάση, λόγω της υπερτροφοδότησης –από συγκεκριμένους κύκλους- σεναρίων για Grexit-Graccident.
Οι ισχυροί διακρατικοί δεσμοί όμως παραμένουν διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για την είσοδο νέων επενδυτών στον χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ βάθρων ανατροπές στον κλάδο.
Αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επισημαίνουν ότι οι Κινέζοι της Fosun –και όχι μόνο- θα επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας με τους εταίρους και τους θεσμούς, ενώ οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, δίνοντας νέα δυναμική στην οικονομία.
Στόχος είναι να μην προκληθούν επιχειρηματικές ούτε πολιτικές αναταράξεις και να παράλληλα να δοθούν λύσεις στο αδιέξοδο έλλειψης κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. 
Με την είσοδο ενός τόσο μεγάλου παίχτη στις ασφάλειες –ίσως και στις τράπεζες- το σκηνικό διαφοροποιείται, οι ισορροπίες αλλάζουν και οι υπόλοιποι ξένοι παίχτες θα οδηγηθούν σε κούρσα επενδύσεων. 
Παράλληλα η είσοδος της Fosun θα βοηθήσει τα μέγιστα στη διαδικασία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος καθώς θα δημιουργήσει νέα δυναμική, θα εντείνει τον ανταγωνισμό και θα σπρώξει προς νέα μοντέλα.
Ποια είναι η Fosun
Η Fosun ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί ένα κλασικό «success story» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της. Το ν ιούλιο του 2007 η μητρική Fosun International εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ.
Σήμερα η Fosun έχει εδραιώσει την παρουσία της βασιζόμενη στο επιχειρηματικό μοντέλο των «ασφαλειών, της βιομηχανίας, των επενδύσεων και της διαχείρισης κεφαλαίων», επιτυγχάνοντας ουσιαστική διαφοροποίηση πηγών εσόδων και κυκλικά βιώσιμο επιχειρηματικό σχήμα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου