Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των ασφαλιστικών

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των ασφαλιστικών

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των ασφαλιστικών
Του Νίκου Σακελλαρίου
Η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα καθορίσει το νέο χρονοδιάγραμμα πώλησης των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών. Το αρχικό πλάνο αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων το 2013 προέβλεπε ότι οι πωλήσεις των ασφαλιστικών θυγατρικών θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016. Ωστόσο, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δεν ήταν αναμενόμενες και προγραμματισμένες όπως εξελίχθηκαν με τις εκροές καταθέσεων στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαρτίου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του β' εξαμήνου του 2014. Με τα νέα δεδομένα, το ΤΧΣ θα δώσει νέα χρονοδιαγράμματα πώλησης.
Μεγέθη ασφαλιστικών 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν ίσως τα υγιέστερα και πλέον επικερδή τμήματα των τραπεζικών ομίλων. Τα αποτελέσματα χρήσης 2014 δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές εργασίες των θυγατρικών των τραπεζών συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καλύτερη εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών.
Ενδεικτικά, η Εθνική Ασφαλιστική (Εθνική ΑΕΓΑ) σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε το 2014 κέρδη προ φόρων ύψους 105,5 εκατ. ευρώ και η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 105 εκατ. ευρώ για το ίδιο έτος. Τα εγγεγραμμένα (μεικτά) ασφάλιστρα για τον όμιλο ανήλθαν σε 563,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τη μητρική εταιρεία στα 533,3 εκατ. ευρώ. Για την Εθνική Ασφαλιστική είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αμερικανικά funds, αλλά η πρώην διοίκηση του τραπεζικού ομίλου θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για τίμημα κάτω από 500 εκατ. ευρώ εκείνη την εποχή. Προς το παρόν η πώληση μετατίθεται για το 2016, αλλά οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας θα καθορίσουν το συγκεκριμένο διάστημα.
Η εικόνα των δύο ασφαλιστικών (Γενικών και Ζωής) του ομίλου Eurolife (θυγατρική της Eurobank) στο τέλος του 2014 δείχνει ότι η εταιρεία Ζωής κατέγραψε κέρδη προ φόρων της τάξης των 28,02 εκατ. ευρώ, με παραγωγή 192,237 εκατ. ευρώ (δηλαδή με περιθώριο κέρδους της τάξης του 15%), ενώ η εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων κατέγραψε κέρδη προ φόρων 31,57 εκατ. ευρώ. Για τον όμιλο Eurolife είχαν προκριθεί δύο λύσεις. Η πρώτη ήταν η απευθείας πώληση σε ενδιαφερόμενους και η δεύτερη -που τον Νοέμβριο του 2014 φαινόταν ως επικρατέστερη- ήταν η πώληση μέσω μίας μεγάλης δημόσιας εγγραφής (IPO). Ομως, οι πολιτικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις από τον Δεκέμβριο του 2014 ματαίωσαν τον προηγούμενο σχεδιασμό.
Η Alpha Life (θυγατρική του ομίλου Alpha Bank) καταγράφει για τη χρήση 2014 κέρδη προ φόρων άνω των 4 εκατ. ευρώ, με παραγωγή που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τον όμιλο Πειραιώς, η κερδοφορία των δύο εταιρειών του ομίλου Πειραιώς -της Πρακτορειακής και της Μεσιτικής- θα κυμανθεί μεταξύ 25-28 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Πειραιώς συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πίστη με ποσοστό περίπου 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου