Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μπερδέματα στις συναλλαγές κλινικών, ασφαλιστικών και γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Μπερδέματα στις συναλλαγές κλινικών, ασφαλιστικών και γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτικών κλινικών, ιατρών, ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων έχει κυριολεκτικά βραχυκυκλώσει ο ΕΟΠΥΥ, που με τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει την αγορά στην αναζήτηση πρακτικών και μεθόδων ικανών να περιορίσουν τα προβλήματα ρευστότητας.
Μόνο που οι προαναφερόμενοι συναλλασσόμενοι έχουν, πολλές φορές, αντικρουόμενα συμφέροντα, με αποτέλεσμα ο ένας να βρίσκεται απέναντι στον άλλον με τις πρακτικές που ακολουθεί.
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία για παράδειγμα, επιδιώκουν οι ασθενείς να μην κάνουν χρήση του ΕΟΠΥΥ, ώστε όλες οι δαπάνες να εισπράττονται απευθείας από τα λογιστήριά τους και να μην τίθεται ζήτημα είσπραξης των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν τον ασθενή να «τρέξει» για την είσπραξη στον οργανισμό.
Οι ιατροί, από την πλευρά τους, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, επιδιώκουν να αμείβονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν περί τους δύο μήνες μέχρι να τους καταβληθεί η αμοιβή. Ο λόγος απλός: Ορισμένα από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ανάσες ρευστότητας από τις πιέσεις που δέχονται λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται από τον ΕΟΠΥΥ, αναβάλλουν για διαστήματα μεγαλύτερα των δύο μηνών τις πληρωμές των ιατρών.
Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν από τους ασφαλισμένους να προηγηθεί η εμπλοκή του ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις, ώστε να περιορίσουν εξ αρχής τη δική τους συνδρομή στην κάλυψη της ζημιάς. Βέβαια με τη στάση τους αυτή έρχονται αντίθεση με τις ιδιωτικές κλινικές που, όπως προαναφέρθηκε, προσπαθούν να περιορίσουν τα ανοικτά υπόλοιπα με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου