Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ηλεκτρονικά θα βλέπει ο καταναλωτής αν είναι ασφαλισμένος, με τη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το Επικουρικό

Ηλεκτρονικά θα βλέπει ο καταναλωτής αν είναι ασφαλισμένος, με τη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το Επικουρικό

hands-typing-on-key-board-0005
24 Απριλίου 2015
Μια ενδιαφέρουσα είδηση ανέδειξε η χθεσινή ημερίδα διαλόγου, μεταξύ Διευθύνοντων Συμβούλων και Φορέων Διαμεσολάβησης, που αυτή τη φορά, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαϊας. (Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά, παρόμοια εκδήλωση, οι δύο προηγούμενες ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο αντίστοιχο Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, όλες με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με τους Φορείς).
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο παρευρισκόμενος Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, Αναπληρωματικός Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής της «Μινέττα», το πολύ σε ένα μήνα από σήμερα, θα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω εφαρμογής που ετοιμάζει το Επικουρικό, να βλέπει ο καταναλωτής, εισάγοντας στο σχετικό πεδίο το ΑΦΜ του, εάν είναι ασφαλισμένος, σε ποιά εταιρεία και για πιο διάστημα!
Στόχος βεβαίως, της πρωτοβουλίας, είναι να καταπολεμηθούν φαινόμενα όπως πλαστά συμβόλαια αλλά και η ελλιπής ενημέρωση από τους Διαμεσολαβητές.
Γενικότερα εχθές οι ερωτήσεις των Φορέων και οι συζητήσεις που προέκυψαν αφορούσαν τιςΣυμβάσεις, τα δικαιώματα προμηθειών, τις κακές πρακτικές που ασκούνται απο κάποιες εταιρείες  αλλά και τις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται απο εναλλακτικά δίκτυα. 
Η άποψη που κυριάρχησε στην κουβέντα περί Συμβάσεων & κακών πρακτικών είναι ότι η Διαμεσολάβηση, θα πρέπει να κατευθύνει τις συνεργασίες της προς τις εταιρείες που κι αυτές τηρούν τους σωστούς κανόνες. Όλοι συμφώνησαν επίσης, ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις τόσο σε εποπτικό, όσο και σε νομοθετικό επίπεδο, ώστε να μην παρεμποδίζεται, αλλά να διευκολύνεται, η στελέχωση της ασφαλιστικής αγοράς με νέο αίμα. 
Για άλλη μια φορά θίχτηκε το θέμα του Δικαιώματος Συμβολαίου και το γεγονός ότι θα ήταν πράγματι καλό να μην συνεχίσει να υπάρχει, ανεξάρτητα πως θα προσαρμοστεί κατόπιν η προμήθεια, διότι καταρχάς, βοηθά στο να υπάρχει διαφάνεια στις προμήθειες.
Αξιόλογος και χρήσιμος ο διάλογος, το ερώτημα είναι ωστόσο, αν είναι αρκετός. Είναι βεβαίως ιδιαιτέρως θετικό, είτε με θέσεις είτε με ερωτήσεις, να δημοσιοποιούνται οι θέσεις της Διαμεσολάβησης και απο την άλλη, οι επικεφαλείς εταιριών επίσης να δεσμεύονται δημοσίως με τις τοποθετήσεις τους, σε θέματα που αγγίζουν όλο το φάσμα της ασφαλιστικής αγοράς.
Προφανώς όμως δεν είναι αρκετό. Διότι είναι πλέον ασφυκτική η ανάγκη να βρεθούν λύσεις σε αυτά που απασχολούν και διχάζουν τις δύο πλευρές χρόνια τώρα. Ενωμένοι, οι δύο πυλώνες της αγοράς, μπορούν να αποκτήσουν τη δυναμική που απαιτούν οι συγκυρίες  και να επιτύχουν μια δυναμική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις μοναδικές, ιστορικά, ευκαιρίες που προσφέρει η σύγχρονη πραγματικότητα!
Αν θεσμοθετηθεί ένας διαρκής διάλογος, χωρίς προκαταλήψεις, με βάση την παραδοχή οτι τα κοινά ωφέλη είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες διαφορές, και με οριοθέτηση χρονικού ορίζοντα επίλυσης κάθε διαφωνίας, τότε θα αλλάξει η όψη της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίζοντας, η ΕΑΕΕ την συμφωνία των μελών της για αυτό το διάλογο, όπως αντίστοιχα οι φορείς να εκφράζουν πραγματικά τις θέσεις των μελών τους. Γιατί όπως γνωρίζουμε, πολύ συχνά κάνει διάλογο η Ένωση αλλά πολύ συχνά επικαλούμενη ταυτόχρονα,την αδυναμία δέσμευσης των μελών της.
Είναι απαίτηση των καιρών να εκμηδενιστούν τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών και για να σταθεί ενιαία η αγορά στις συνομιλίες με εποπτικές και νομοθετικές αρχές αλλά και για να αναπτυχθούν πραγματικά ενιαίες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας της αγοράς.
Ο διάλογος είναι το πρώτο βήμα, αν πετύχουμε εκμηδένιση των σημείων τριβής τότε το πεδίο δόξης είναι λαμπρό!
Underwriter Editors
Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.
Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου