Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Απωλειες στη Διαμεσολάβηση

Γιάννης Βερμισσώ

Δευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού Insurance World και του insuranceworld.gr
Απώλειες μετρά το ασφαλιστικό επάγγελμα, καθώς σημαντικός αριθμός γραφείων σταματά την δραστηριότητά του και είτε διακόπτει εντελώς είτε αναζητά άλλους τρόπους επιβίωσης που συνδέονται με την ασφάλιση χωρίς όμως να επιβαρύνονται από τα κόστη διατήρησης ενός οργανωμένου γραφείου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο αδιέξοδο της μειωμένης παραγωγής που βιώνουν οι χιλιάδες ασφαλιστές, οι οποίοι μη μπορώντας να προχωρήσουν στο μέλλον αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την μέχρι σήμερα οργανωμένη παρουσία τους. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί αλλάζουν δραστηριότητα ενώ κάποιοι άλλοι -λένε οι πληροφορίες- μεταφέρουν τις παραγωγές τους σε άλλους «οίκους», επιδιώκοντας έτσι να μη χάσουν τα κεκτημένα και ταυτόχρονα να συντηρηθούν αφανώς στην αγορά.
Κάποιοι άλλοι που δεν επιλέγουν το δρόμο αυτό, βρίσκονται σε διάλογο για συνέργειες, κάτι που δεν είναι όμως εύκολο να δομηθεί και να λειτουργήσει. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και καθυστέρηση προς αυτή την κατεύθυνση παρά το γεγονός γίνονται πολλές κουβέντες. Συνεπώς οι πρώτοι που έχουν δημιουργήσει συνέργειες ή που στεγάζουν ασφαλιστικούς επαγγελματίες συνεχίζουν να πρωτοπορούν, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα στην ασθμαίνουσα ελληνική αγορά. Ωστόσο, και αυτοί ακόμα αναζητούν βηματισμό καταδεικνύοντας ότι τα μεγαλύτερα συνεργατικά σχήματα θέλουν χρόνο για να λειτουργήσουν.
Θεσμικοί παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε περίοδο μετάλλαξης, η οποία χτυπά και τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την ασφάλιση. Οι προβλέψεις μιλούν για αλλαγές του χάρτη της αγοράς και όσων σχετίζονται με αυτή. Σημαντικό στοιχείο είναι η συσπείρωση των επαγγελματιών οι οποίοι βάλλονται από διαφορετικά μέτωπα με σημαντικότερο αυτό που αφορά την κατάρτισή τους. Η προσέγγιση του κράτους περί επαναβεβαίωσης της επαγγελματικής επάρκειας ανά πενταετία κάνει φανερό το πώς βλέπουν τον κλάδο και τις πιθανές προοπτικές ακύρωσης στην πράξη επαγγελματιών με εμπειρία ετών. Αυτό είναι και το περίγραμμα λειτουργίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με διακριτή την προσπάθεια σχάσης και αυτόνομης προσπάθειας επιβίωσης του κάθε συντελεστή της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου