Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έμμεση φορολόγηση των ασφαλιστικών συμβάσεων
Το αναθεωρημένο της φυλλάδιο για την έμμεση φορολόγηση των ασφαλιστικών συμβάσεων στην Ευρώπη εξέδωσε η Insurance Europe.
Όπως κάθε χρόνο, τo «Indirect taxation on insurance contracts in Europe» προσφέρει έναν οδηγό για τους φόρους ασφαλίστρων, υπέρ τρίτων ή και άλλου τύπου φόρους που επιβάλλονται στις συμβάσεις.
Ένας ξεχωριστός πίνακας για κάθε κράτος παρουσιάζει την επιβάρυνση ανά κίνδυνο, ενώ όσοι κίνδυνοι δεν υπόκεινται στο βασικό καθεστώς εντάσσονται στην κατηγορία «Λοιποί κλάδοι». Στη συνέχεια του κάθε πίνακα περιγράφεται το ισχύον καθεστώς αναφορικά με τον τρόπο υποβολής δηλώσεων και πληρωμήςφόρου.
Ο φετινός πίνακας για την Ελλάδα έχει ως εξής:
Σημειώνεται ότι οι εργοδοτικές εισφορές επί της παραγωγής ασφαλίστρων υπέρ του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης, Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), που εμφανίζονταν σε παλαιότερους πίνακες, καταργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 (ν. 4254/2014). Η δε τέως εισφορά υπέρ ΤΕΟ, που εμφανίζεται στον πίνακα, μετά την κατάργηση της εταιρείας το 2014, αποδίδεται στο Επικουρικό Κεφάλαιο (ν. 4250/2014) .
Οι γενικοί κανόνες…
Όπως εξηγεί στη συνέχεια το ενημερωτικό φυλλάδιο της Insurance Europe, αντικείμενο και βάση υπολογισμού του φόρου ασφαλίστρων στην Ελλάδα είναι τα ασφάλιστρα του τριμήνου, καθώς και τα δικαιώματα που εισπράττει η ασφαλιστική επιχείρηση από τη σύμβαση, εκτός ασφαλίστρων και δικαιωμάτων για συμβάσεις που ακυρώθηκαν εντός του ίδιου τριμήνου. Η τέως εισφορά υπέρ ΤΕΟ υπολογίζεται επί των καθαρών ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του διαμεσολαβητή), ενώ εκείνη υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου επί ασφαλίστρων και δικαιωμάτων.
Ο φόρος υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου, τέλος, υπολογίζεται επί των μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και είναι 0,3% για ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, 0,8% για unit-linked προϊόντα, 1% για προσόδους και 1,5% για τoν υπόλοιπο κλάδο ζωής (δείτε εδώ).
Στην Ελλάδα όλες οι συμβάσεις οφείλουν να περιλαμβάνουν ανάλυση των ασφαλίστρων, ώστε ο ασφαλιζόμενος να γνωρίζει το ποσό του επιβαλλόμενου φόρου.
Οι διάφοροι φόροι καταβάλλονται σε διμηνιαία βάση (Επικουρικό και Εγγυητικό Κεφάλαιο) ή τριμηνιαία (φόρος ασφαλίστρων και τέως εισφορά υπέρ ΤΕΟ). Πρόστιμα επιβάλλονται σε μηνιαία βάση, σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης (1,5% επί του φόρου), ανακριβούς δήλωσης (3%) ή μη δήλωσης (3,5%).
… και οι ειδικοί
Ειδικοί κανόνες ισχύουν όμως για ορισμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έτσι, όπως σημειώνει η έκδοση «Indirect taxation», ασφαλιστικές εγκατεστημένες στην Ελλάδα επιβαρύνονται με όλους τους φόρους και είναι οι μόνες υπεύθυνες σε περίπτωση μη καταβολής. Για τον φόρο ασφαλίστρων απευθύνονται στη ΔΟΥ, για την τέως εισφορά υπέρ ΤΕΟ και τον φόρο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου στην ΕΤΕ, ενώ για τον φόρο υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην ΤτΕ.
Δεν προβλέπεται φόρος για ασφαλιστικές μη εγκατεστημένες στην Ελλάδα ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Για όσες ασφαλιστικές όμως είναι εγκατεστημένες στον ΕΟΧ και λειτουργούν στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών, υπόκειται σε φόρο ο φορολογικός τους αντιπρόσωπος, ενώ ο τελευταίος είναι από κοινού υπεύθυνος με την ασφαλιστική επιχείρηση για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται αναφορικά με τον φόρο ασφαλίστρων.
Γενικότερα, ο φορολογικός αντιπρόσωπος έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Διαβάστε ολόκληρο το φυλλάδιο της Insurance Europe εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου