Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αναγκαία η μαζική συσπείρωση των διαμεσολαβούντων

Αναγκαία η μαζική συσπείρωση των διαμεσολαβούντων

Κάθε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης – σε οποιαδήποτε βαθμίδα – βιώνει αυτή την εποχή τις δυσβάσταχτες συνέπειες ενός πολέμου που δυστυχώς διαδραματίζεται σε πολλά μέτωπα.
 Με την κρίση να έχει ήδη συρρικνώσει το εισόδημά τους, με ακυρώσεις συμβολαίων, με εξευτελιστικές μειώσεις ασφαλίστρων από πλευράς εταιρειών, με χτυπήματα κάτω από τη μέση από πλευράς τραπεζών, με έναν τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας να έχει προστεθεί στην καθημερινότητά τους, με εξαντλητική φορολόγηση των ούτως ή άλλως συρρικνωμένων εσόδων τους, οι διαμεσολαβούντες αγωνίζονται να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον Έλληνα πολίτη.
Στον αγώνα αυτόν καθοριστικό ρόλο παίζουν τα αντιπροσωπευτικά όργανα όλων των κλάδων διαμεσολάβησης, με πρωτοστατούσα την ΕΑΔΕ, αλλά και με τις άοκνες προσπάθειες του κάθε συλλόγου χωριστά. Οι διοικήσεις των συλλόγων αυτών εκλέγονται με αδιάβλητες διαδικασίες από τα μέλη του κάθε κλάδου και χωρίς καμία αμοιβή, κανένα απολύτως προσωπικό όφελος, αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους – σε βάρος πολλές φορές της προσωπικής τους παραγωγής – δίνοντας μάχες προκειμένου να προάγουν το κύρος και να προασπίζονται τα συμφέροντα των διαμεσολαβούντων, συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις με την Πολιτεία, με την εποπτική αρχή και με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι προσπάθειές τους αυτές φέρνουν απτά αποτελέσματα.  Παρακολουθήσαμε όλοι τις σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησαν τα συλλογικά όργανα της διαμεσολάβησης επί μακρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να απαλειφθούν οι καταχρηστικοί όροι από τις συμβάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο αγώνας αυτός στέφθηκε από επιτυχία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για τους διαμεσολαβούντες.

Η ΕΑΔΕ, με αρωγό τον επιμελητηριακό θεσμό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με τις ασφαλιστικές εταιρείες, διοργανώνοντας μέχρι στιγμής τρεις εντυπωσιακές σε συμμετοχή εκδηλώσεις, δύο στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν όλα τα συλλογικά όργανα των διαμεσολαβούντων δρουν ενωμένα, όταν όλοι οι διαμεσολαβούντες συσπειρώνονται, αποκτούν ισχυρή φωνή και προωθούν δυναμικά και αποτελεσματικά τα αιτήματά τους.
Μετά τις ριζικές αλλαγές που επέφεραν οι πράξεις 30 και 31 της Τράπεζας της Ελλάδος, όλα τα σωματεία στάθηκαν στο πλευρό των διαμεσολαβούντων, διοργανώνοντας πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σωστή πληροφόρηση και απρόσκοπτη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.
Παράλληλα πλήθος εκπαιδευτικών ημερίδων διοργανώνονται από όλους τους συλλόγους, προκειμένου να προάγουν την αναβάθμιση του επαγγέλματος και να δώσουν το ερέθισμα στους διαμεσολαβούντες όλων των βαθμίδων για αυτοβελτίωση και διεύρυνση του γνωσιακού τους πεδίου.
Πέρα όμως από τις κάθε είδους δημόσιες εκδηλώσεις, οι αντιπροσωπευτικοί σύλλογοι απαντούν καθημερινά σε δεκάδες τηλεφωνήματα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα των μελών τους, λύνοντας απορίες, μεσολαβώντας σε αδικίες, παρέχοντας νομικές και φορολογικές συμβουλές.

Κι όμως υπάρχουν ορισμένοι που δε διστάζουν να βάλλουν εναντίον των συλλόγων αυτών, εξαπολύοντας κακόβουλες κατηγορίες και απαξιώνοντας τις πολυεπίπεδες προσπάθειές τους για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των διαμεσολαβούντων. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα για τέτοιου είδους επιθέσεις, το αποτέλεσμα είναι ένα: υποβαθμίζονται οι αγώνες των διαμεσολαβούντων και χαίρονται όσοι προσπαθούν να τους υποτάξουν ή ακόμη και να τους εξολοθρεύσουν αμαχητί.
Όπως είχε επισημάνει άλλωστε και η κυρία Ελ. Γρυπάρη, Πρόεδρος του ΠΣΑΣ μέχρι πρόσφατα και Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, σε συνέντευξή της στοinsurance-eea (15-7-14):
«Πολλοί πιστεύουν πως αμειβόμαστε γι’ αυτό που κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστές. Δεν κάνουμε συντεχνιακό ακτιβισμό. Είμαστε επαγγελματίες και ως εθελοντές λειτουργούμε, κάνοντας προσπάθειες για την αναβάθμιση του επαγγέλματος, για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Χάνουμε χρόνο από τη δουλειά μας και την προσωπική μας ζωή για να διαμορφώσουμε μία καλύτερη πραγματικότητα για ολόκληρο τον κλάδο. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι αντί να δραστηριοποιούνται και να συμβάλλουν στη λύση των προβλημάτων μας, περιορίζονται να κριτικάρουν και να σχολιάζουν.»

Π.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου