Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Προσέξτε μήπως μαζί με το πέταγμα των πουλιών των «δεντραρχών» σας, πετάξει και η παραγωγή σας!

Δημοσίευση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 13:43

Προσέξτε μήπως μαζί με το πέταγμα των πουλιών των «δεντραρχών» σας, πετάξει και η παραγωγή σας!

Προσέξτε μήπως μαζί με το πέταγμα των πουλιών των «δεντραρχών» σας, πετάξει και η παραγωγή σας!
Μια πραγματικότητα ανάμεσα στους διαμεσολαβούντες, της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι και οι«δεντράρχες»...
«Δεντράρχης» είναι ο επαγγελματίας ή ερασιτέχνης διαμεσολαβητής, που κατέχει ένα «δέντρο κωδικών» ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και το φυτεύει αναλόγως σε ποιο χωράφι - ασφαλιστική εταιρεία... θα θερίσει περισσότερες προμήθειες ή άλλου είδους συμφέροντα... Στα κλαδιά του δέντρου, ανάμεσα στα φύλλα, υπάρχουν μαύρα, ροζ, κόκκινα, κίτρινα, άσπρα πουλιά διαφόρων ειδών, όπως περιστέρια, κοράκια, γεράκια, αρπαχτικά, παπαγάλοι, αετοί κ.ά.
Ορισμένοι από αυτούς ανήκουν σε κατηγορίες που δέχεται η ΔΕΙΑ. Μια κατηγορία «δεντραρχών», έχει δημιουργήσει σχέσεις πολύπλοκες, που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας με τις εταιρείες, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα στο ποιοι είναι αυτοί, ποιος ελέγχει την εργασία τους, ποια είναι τα όρια ευθύνης αυτών και των από κάτω τους έναντι των πελατών και των εταιρειών, τι εκπαίδευση και ενημέρωση έχουν, ποιο φορολογικό καθεστώς, τι επαγγελματική πιστοποίηση κτλ.
Δύσκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει και για την ευθύνη κατώτερων στελεχών και υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, που καλούνται να υλοποιήσουν αυτού του είδους τις σχέσεις, που αφορούν τις εκδόσεις συμβολαίων, τις ανανεώσεις, την διαχείριση, τα παράπονα, τις προμήθειες και τις αποζημιώσεις.
Πιθανόν εμφράγματα και ψυχολογικά στρες, να έχουν την αφετηρία τους στην προσπάθεια του ακροβάτη υπαλλήλου να παραμείνει νόμιμος.
Οι «δεντράρχες» βρήκαν και κενά στην λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, στην ελλιπή εποπτεία και κυρίως στην ανικανότητα μέρους του στελεχιακού δυναμικού πωλήσεων των εταιρειών. Πολλοί παρατηρητές της αγοράς, αναρωτιούνται σε εκδηλώσεις και βραβεύσεις ποιο είναι το έργο σε μια εταιρεία, των «απ’ έξω δεντραρχών», και ποιο των μόνιμων περιφερειακών και επιθεωρητών κάθε εταιρείας, που αμείβονται με παχυλούς μισθούς, bonus και πιστωτικές κάρτες... Πόσοι από αυτούς, τους μόνιμους υπαλλήλους των πωλήσεων των εταιρειών, οικοδόμησαν σχέσεις σταθερές και πόσοι από αυτούς βασίζονται στα «αποδημητικά πουλιά» που μετακινούνται αναλόγως από εταιρεία σε εταιρεία, σαν τους πελαργούς και τα χελιδόνια αναλόγως των καιρών... Δυστυχώς κάποιοι έχουν ρόλο τροχονόμου και ευθύνες οι «διοικητές της τροχαίας»...
Οι «δεντράρχες» που λειτουργούν με νόμιμες διαδικασίες είναι μια λύση και μια ελπίδα, για τηνασφαλιστική αγορά, επειδή ενεργούν με τους κανόνες των πράξεων 30/31 Τ.Ε. Ένα μέρος «δεντραρχών»όμως λειτουργεί με περίεργους τρόπους, που πρέπει να σταματήσουν και η ΔΕΙΑ έχει τον λόγο.
Είναι εύκολο να βρεθεί το κομμάτι παράγωγης της «σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού»... Οι εταιρείες πρέπει να ανασυνταχτούν, με καλύτερους κανονισμούς και όρους για να μπορέσουν να κρατήσουν στο δάσος τωνδιαμεσολαβούντων τους, τα «διαφορά πουλιά» στα δέντρα… Ας αναρωτηθούν ποιους και τι ελέγχουν, ποια είναι η πραγματική δύναμη τους και εάν την τροφή που έχουν στην αυλή τους την «τρώνε» τα περαστικά πουλιά...
Οι μάχες του αύριο δεν κερδίζονται με ξένους στρατούς. Κάθε εταιρεία οφείλει να καλλιεργήσει και να αναπτύξει την χλωρίδα και την πανίδα της και να κρατήσει τα καρποφόρα δέντρα της. Η κοινωνία περιμένει τους γλυκούς καρπούς της ασφάλισης.
Θέμα στρατηγικής σημασίας για κάθε εταιρεία είναι να τηρεί τις σωστές αναλογίες ποσοστού συνεργασιών επί του συνόλου της... μεταξύ αποκλειστικών συνεργατών-διαμεσολαβούντων, εναλλακτικών δικτύων, ανεξάρτητων συνεργατών, δεντραρχών, ιντερνέτ, τηλεφωνικών κέντρων κτλ. Γνωρίζω μια παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλική ασφαλιστική εταιρεία, που κρατάει αναλόγια συνεργατών 50-50, μεταξύ του αποκλειστικού δικτύου της και των ξένων συνεργαζόμενων δικτύων.
Η αγορά μας θα έχει πάντα και «δεντράρχες». Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν με κανόνες ποσότητας, ποιότητας και διαφάνειας... Γι’ αυτό έλεγξτε διεξοδικά τα «δέντρα» και τα «πουλιά» που τιτιβίζουν στα κλαδιά των δέντρων. Προσέξτε μήπως μαζί με το πέταγμα των πουλιών των «δεντραρχών» σας, πετάξει και η παραγωγή σας!
Τέλος η ασφαλιστική αγορά, οφείλει ένα ευχαριστώ και σε κάποιους «δεντράρχες» που προχώρησαν πριν την εποχή τους, προσφέροντας ασφαλιστική παραγωγή σε δύσκολους καιρούς. Επιπλέον θα τους δικαιώσει, εάν αποβάλλει αυτούς, που δεν τήρησαν τους κανόνες του παιχνιδιού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου