Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Με νέες ΕΠΥ και ασφάλιστρα «χτυπούν» το πρόβλημα

Με νέες ΕΠΥ και ασφάλιστρα «χτυπούν» το πρόβλημα



Του Γιάννη Βερμισσώ.
Το τελευταίο χαρτί για τις ΕΠΥ παίζει η ασφαλιστική αγορά η οποία βλέπει πως το 8%-10% της ασφαλιστέας ύλης έχει περάσει στα χέρια των ΕΠΥ.
Παρά τις φωνές που εδώ και χρόνια ακούγονται η θεσμός των ΕΠΥ όχι μόνο λειτουργεί και κερδίζει πελάτες αλλά, πολύ περισσότερο, αρχίζει να δελεάζει και άλλους παράγοντες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς γνωστοί ασφαλιστικοί "παίκτες" σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρουν θέση στην αγορά των ΕΠΥ ανοίγοντας τις εργασίες τους και σε αυτόν τον τομέα. Ήδη  ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με ΕΠΥ, βρίσκονται στα σκαριά να ιδρύσουν την δική του ΕΠΥ ενώ κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει ήδη. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η νομική μορφή των ΕΠΥ υπάρχει και αναπτύσσεται. Συνεπώς το μοναδικό "χαρτί" που απομένει είναι η συμμόρφωση με κανόνες, η τήρηση της νομοθεσίας και ο έλεγχος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και ζητείται η συμβολή της ΔΕΙΑ προκειμένου να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες που θα απαλλάξουν την αγορά και τα στελέχη της και από φήμες  αλλά και από τον πειρασμό να εισαχθούν στον κόσμο των ΕΠΥ για να κερδίσουν και από εκεί ένα κομμάτι ασφαλιστικής ύλης. Σχετικά στοιχεία για το πώς λειτουργούν οι ΕΠΥ καθώς και ο συσχετισμός τους με τον τζίρο ή τα έτη παρουσίας τους στην αγορά κατά το Κυπριακό ξεκάθαρο και εφαρμοσμένο μοντέλο αποτελούν μια πρώτη βάση επί της οποίας σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς νομοθετικούς κανόνες θα επιχειρηθεί από τους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς να μπει κάποια τάξη.
Ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι εύκολες καθώς οι ΕΠΥ  διογκώθηκαν έχοντας βέβαια αρωγό στην προσπάθεια και κάποιες εταιρείες οι οποίες "μηδένισαν" τα ασφάλιστρά τους συναγωνιζόμενες όχι μόνο τις ομοειδείς εταιρείες αλλά και τις ΕΠΥ. Τώρα οι πρωταγωνιστές βιώνουν τις απώλειες των φθηνών χαρτοφυλακίων που συλλέχθηκαν στο παρελθόν και αναζητούν νέες διεξόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου