Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Συντονιστές και σχέση συνεργασίας αποκλειστική ή μη αποκλειστική με ασφαλιστική εταιρία



Συντονιστές και σχέση συνεργασίας αποκλειστική ή μη αποκλειστική με ασφαλιστική εταιρία

Συντονιστές και σχέση συνεργασίας αποκλειστική ή μη αποκλειστική με ασφαλιστική εταιρία
Στο Δελτίο απογραφής ενεργών συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων του ΠΣΣΑΣ διάβασε έναςσυντονιστής, στην ηλεκτρονική φόρμα πληροφοριών, ερώτημα για την σχέση συνεργασίας με ασφαλιστική εταιρία, την κατάσταση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ή ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ και αναρωτήθηκε εάν αυτό γίνεται στηνασφαλιστική αγορά και εάν μπορεί ένας συντονιστής να έχει αποκλειστική ή μη αποκλειστική σύμβαση και ρωτά το www.nextdeal.gr, εάν μπορεί να μην έχει αποκλειστική συνεργασία και τι επιπτώσεις έχει στη σχέση του με μια εταιρία που συνεργάζεται σήμερα. Το θέμα έχει πολλές πααμέτρους και είναι ανάγκη ένας αρμόδιος φορέας να μας περιγράψει τι ισχύει τώρα.
Το www.nextdeal.gr παραθέτει απόσπασμα από το πώς ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος την έννοια συντονιστήςμε τον ν.3867/2010 που ανέλαβε την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης (δείτε εδώΣυντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής επιχείρησης ζωής ή και μιας μόνο ασφαλιστικής επιχείρησης ασφαλίσεων κατά ζημιών, έναντι προμήθειας διαμεσολαβεί στη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων διαμέσου ομάδας ασφαλιστικών συμβούλων, τους οποίους επιλέγει, εκπαιδεύει και εποπτεύει. Η σχέση που συνδέει το συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων με την ασφαλιστική επιχείρηση είναι σύμβαση έργου, η οποία καταρτίζεται εγγράφως. Σε περίπτωση ύπαρξης επιπλέον σύμβασης εξαρτημένης εργασίας του συντονιστή ως διευθυντή γραφείου πωλήσεων ασφαλίσεων, η σύμβαση έργου παραμένει ανεξάρτητη και δεν απορροφάται από την σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Η σχέση που συνδέει το συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων με την ασφαλιστική επιχείρηση είναι σύμβαση έργου, η οποία καταρτίζεται εγγράφως. Η ιδιότητα του συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων καθίσταται ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή ή διευθυντή ή εκπροσώπου ασφαλιστικής επιχείρησης. Προϋποθέσεις για την νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων είναι η εγγραφή του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της έδρας του, (τα δικαιολογητικά για την εγγραφή περιέχονται στο Π.Δ. 190/2006 και στην υπουργική απόφαση K3-8010-08/08/2007 του Υπουργού Ανάπτυξης) καθώς και πιστοποιητικό επιτυχούς δοκιμασίας σε εξετάσεις που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην περίπτωση νομικού προσώπου, τα έγγραφα και πιστοποιητικά που αναφέρονται στο αρ. 4, παρ. Α, εδ. α-στ, Π.Δ. 190/2006, αφορούν και τους υπαλλήλους που συμμετέχουν άμεσα στην ασφαλιστική ή αντασφαλιστική διαμεσολάβηση ή δραστηριοποιούνται ως συνδεδεμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητέςκαλώντας για διευκρινίσεις επιπλέον τους αναγνώστες συντονιστές και τον ΠΣΣΑΣ, επειδή υπάρχουν στην αγοράσυντονιστές που έχουν ταυτόχρονα άδεια πράκτορος ή και μεσίτου. Υπάρχουν ακόμα αναφορές για ένα «άγριο» καθεστώς που βιώνουν οι συντονιστές στις συμβάσεις με τις εταιρίες τους όπου πολλά περιστατικά καταγράφουν παρανομίες νομοθεσίας κάτω από τα μάτια ΔΕΙΑ και συλλόγων. Ίσως απαιτείται και παρέμβαση της ΔΕΙΑ για διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς λειτουργίας των συντονιστών επειδή πολλοί «εν αγνοία» τους εφαρμόζουν μη σύννομες πρακτικές εντός agency και εκτός πρακτορειακών ή μεσιτικών εταιριών.
Καταστράφηκαν καριέρες και οικογένειες από τις ασάφειες ή την προσωπική τους άποψη ή άλλα συμφέρονταεταιριών σχετικά με το θέμα.
Οι συντονιστές αξίζουν πολλά «ευχαριστώ» από όλες τις τάξεις διαμεσολαβούντων επειδή για πολλά χρόνια ενδυνάμωσαν την ασφαλιστική αγορά προσθέτοντας επαγγελματίες που επάνδρωσαν τις τάξεις πρακτόρων, μεσιτών, ασφαλιστικών συμβούλων αλλά και θέσεις στα εναλλακτικά δίκτυα. Τους συντονιστές και το έργο τους θα «φώτιζε» πιο πολύ μια διαχρονική καταγραφή τους από τους αρμόδιους συλλόγους αλλά και μια πιο προσεκτική αναφορά του παραγωγικού τους έργου με στατιστικούς πίνακες και αναφορά στα αποτελέσματα της ΕΑΕΕ. Είναι γεγονός ότι οι συντονιστές είναι ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ από την ασφαλιστική αγορά και σήμερα εγκαταλελειμμένοι με διάτρητες συμβάσεις και τεράστια προσωπικά οικονομικά προβλήματα.
Σκοτάδι επικρατεί και σε πολλές σχέσεις συντονιστών – εταιριών. Δυστυχώς η μείωση ρόλου τους, έφερε και μείωση της εικόνας και παραγωγής του ασφαλιστικού κλάδου. Η ιστορία θα καταγράψει τις ευθύνες και είναι κάτι που δεν μπορεί να διαγραφεί από τους υπεύθυνους υποβάθμισης ενός τόσο σημαντικού έργου. Υπάρχει και μία ακόμα άποψη που λέει ότι ίσως οι συντονιστές θα πρέπει να παλέψουν πολύ μέχρι να φανεί ο ρόλος τους και η δύναμή τους. Ίσως να έχουν καλύτερο αύριο όταν απεγκλωβιστούν από τις πολλές αποκλειστικότητες διαφόρων που σβήνουν την ανεξαρτησία τους.
Nextdeal newsroom

Γράφει:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου