Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Στα χαρτιά θα μείνουν οι 30 & 31;

Στα χαρτιά θα μείνουν οι 30 & 31;

header
7 Οκτωβρίου 2015
Δύο χρόνια πριν εκδόθηκαν οι Πράξεις 30& 31 της Τραπέζης της Ελλάδος με στόχο να ρυθμιστούν θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των εταιρειών και των διαμεσολαβητών.
Οι εποπτικές οδηγίες έχουν πάντα την αξία τους, όπως και οι νόμοι, μεγαλύτερη αξία όμως έχει να εφαρμόζονται, να βελτιώνουν τις πρακτικές και να αφήνουν και το περιθώριο για τις απαραίτητες «επιδιορθώσεις».
Την πρώτη χρονιά της ισχύος των 30 & 31 έγινε αναμφισβήτα μια μεγάλη προσπάθεια και από τα δύο μέρη για να εφαρμοστούν στη πράξη.
Ήταν πολλοί οι παράμετροι που δυσκόλευαν την όλη διαδικασία όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούσαν ότι η προσαρμογή στην πλειοψηφία των μέτρων ήταν αναγκαία και επιθυμητή.
Σήμερα ωστόσο, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Οι εταιρείες,  πέρα από τους νέους κανόνες που έθεσαν για την είσπραξη ασφαλίστρων δεν προχώρησαν όλες (ή κάποιες προχώρησαν επιλεκτικά) στις τροποποιήσεις στην εμπορική πολιτική και τους κανονισμούς πωλήσεων, όπως επέβαλαν οι Πράξεις.
Οι διαμεσολαβητές από την άλλη, παρότι στην αρχή φάνηκε ότι στην πλειοψηφία τους έκαναν μια ειλικρινή προσπάθεια να εντάξουν τις νέες γραφειοκρατικές διατάξεις στην καθημερινότητά τους, στην πορεία οι διαδικασίες αποδείχτηκαν λιγότερο ή περισσότερο (και τηρουμένων των αναλογιών ανά ομάδα και ανά κανάλι διαμεσολάβησης) «ζόρικες» στην εφαρμογή τους, λόγω κόστους, άγνοιας, χρόνου με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται ελάχιστα.
Ίσως να ήταν χρήσιμο σε αυτή τη φάση η Εποπτεία να επανέλθει στο θέμα και να ταράξει λίγο τα νερά, όχι «τιμωρητικά» με αναμφίβολα αποτελέσματα, αλλά περισσότεροπαρακινητικά και συμβουλευτικά, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, προκειμένου να μην μείνουν τελικά στα χαρτιά οι Πράξεις και να εκπληρώσουν το λόγο για τον οποίο θεσπίστηκαν εξαρχής: για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς στο κατώφλι μιας νέας εποχής.
Ο διάλογος με τους φορείς των εταιρειών και των διαμεσολαβητών όπως και η ενεργή συμμετοχή της ΔΕΙΑ θα προσφέρει πολύτιμη γνώση και επίγνωση ως προς τα σημεία που ενδεχομένως να χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις, επεξήγηση ή αποσαφήνιση.
Ώστε να αποφεύγονται και οι επιλεκτικές ερμηνείες που συνήθως είναι προς όφελος του ισχυρού.
Η αγορά έχει με κάθε ευκαιρία τονίσει ότι θέλει την εποπτική της αρχή πιο κοντά στα δρώμενα, ουσιαστικό ρυθμιστή και προστάτη του καταναλωτή από μη σωστές πρακτικές. Ομοίως, να διασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα σε διαμεσολαβούντες και εταιρείες αλλά και ανάμεσα σε όλα τα διαθέσιμα δίκτυα πωλήσεων, ώστε να βρεθεί τελικά ο βηματισμός που όλοι επιθυμούν.
Underwriter Editors
Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.
Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου