Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η ΔΕΙΑ, η Επαναπιστοποίηση και οι χαμένες ευκαιρίες!

Η ΔΕΙΑ, η Επαναπιστοποίηση και οι χαμένες ευκαιρίες!

Η ΔΕΙΑ, η Επαναπιστοποίηση και οι χαμένες ευκαιρίες!
Επειδή η ώρα για τις επαναπιστοποιήσεις των ήδη πιστοποιημένων διαμεσολαβούντων έφτασε και επειδή όλη αυτή η ιστορία με τις επαναπιστοποιήσεις έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις και προβληματίζει ιδιαιτέρως τους ήδη εγγεγραμμένους στα επιμελητήρια διαμεσολαβούντες (από εδώ και κάτω θα τους ονομάζω ασφαλιστές, για να μην μπερδευόμαστε), θα ήθελα να συνοψίσω ορισμένα σημαντικά και κατά τη γνώμη μου κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αγορά μας, τους ασφαλιστές και το μέλλον τους.
Σε αυτό το θέμα εμπλέκονται από πλευράς φορέων η ΔΕΙΑ, η ΕΑΕΕ, οι φορείς των διαμεσολαβούντων (ΠΣΑΣ, ΕΑΔΕ, ΣΕΜΑ, ΠΣΣΑΣ κ.λπ.) και οι φορείς εκπαίδευσης (πανεπιστήμια, ΕΙΑΣ, ΕΤΙ, ιδιωτικοί) και από πλευράς προσώπων, όλοι οι διαμεσολαβούντες και το διοικητικό δυναμικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που εμπλέκεται με τις πωλήσεις και την εξυπηρέτηση πελατών.
Στο ΦΕΚ 3350/12.12.2014, δημοσιεύτηκε η απόφαση υπ’ αριθμ. 45/21.11.2014 για την επανεκπαίδευση καιεπαναπιστοποίηση γνώσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, με την έγκριση του Διοικητή της ΤτΕ. Μια απόφαση που κατά τη γνώμη μου διακρίνεται από προχειρότητα, τυπολατρία (και κατ΄ επέκταση γραφειοκρατική αντίληψη) και αρκετά λογικά κενά, που αντί να διευκολύνουν, αντίθετα περιπλέκουν το καθεστώς του εκσυγχρονισμού των γνώσεων των πάσης φύσεως διαμεσολαβούντων, το οποίο είναι και το ζητούμενο, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο τα συμφέροντα των πελατών/καταναλωτών, όσο και η εργασιακή ισορροπία των διαμεσολαβούντων.
Στην απόφαση αυτή, εκτός των άλλων, αναφέρονται οι τρεις γνωστικοί τομείς της εκπαίδευσης που αφορούν την επαναπιστοποίηση, οι φορείς που μπορούν να εμπλακούν σε αυτή, οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων διαμεσολαβούντων και των εκπαιδευτικών φορέων κ.α.
Κάποια από τα σημαντικά κενά και προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή την απόφαση (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τα μόνα!) έχουν να κάνουν με τα εξής βασικά ζητήματα:
  • Τομείς εκπαίδευσης. Όπως και σε κάθε άλλη, μέχρι σήμερα, απόφαση του διοικητή της ΤτΕ, είτε αυτή αφορά σε ασφαλιστική εκπαίδευση, είτε αφορά σε τραπεζική, ενώ περιγράφονται περιληπτικά οι τομείς της εκπαίδευσης και τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα, δεν δίνεται καμιά πληροφορία σχετικά με την έκταση και το βάθος της ανάλυσης του κάθε τομέα, αλλά δεν προτείνεται και κάποια ενδεδειγμένη βιβλιογραφία, που θα πρέπει επ’ αυτών να στηθεί το εκπαιδευτικό και εξεταστικό πλαίσιο, προκειμένου να υπάρχει ενιαία βάση γνώσεων στους εκπαιδευόμενους.
  • Χορήγηση βεβαιώσεων. Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης χορηγούνται από τον εκάστοτε φορέα που διεξάγει το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον πρώτο από τους τρεις τομείς του, περιλαμβάνει εκπαίδευση επί των προϊόντων που προωθεί το διαμεσολαβούν πρόσωπο (ασφαλιστής). Αυτός μάλιστα ο τομέας εκπαίδευσης είναι υποχρεωτικός και εξαιρετικά σημαντικός. Η εκπαίδευση μπορεί να διεξαχθεί από κάποιο ανεξάρτητο φορέα (π.χ. πανεπιστήμιο. ΕΙΑΣ, ΕΤΙ) ή από την ίδια την ασφαλιστική εταιρία. Τα θέματα που τίθενται σε αυτή την περίπτωση είναι δύο. Πρώτον, αν ο ασφαλιστής που παρακολουθεί το πρόγραμμα σε μια ασφαλιστική εταιρία (κάτι που κατά τη γνώμη μου θα είναι και το συνηθέστερο) και αυτός ο ασφαλιστής προωθεί προϊόντα περισσοτέρων της μιας εταιριών (γιατί είναι, ας πούμε, μεσίτης), πως θα ενημερωθεί επισήμως και θα πιστοποιηθεί για τα προϊόντα των υπολοίπων; Θα πρέπει να το παρακολουθήσει σε όλες τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται και να πιστοποιηθεί από κάθε μια από αυτές; Δεύτερον, αν ο ασφαλιστήςπαρακολουθήσει το πρόγραμμα σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα, πως θα ενημερωθεί επισήμως αυτός ο φορέας σχετικά με το σύνολο των προϊόντων που προωθεί το σύνολο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που υπάρχει στην Ελληνική αγορά και αν υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί να καταστεί δυνατόν, τι χρονική διάρκεια πρέπει να έχει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να καλύψει όλη αυτή την ύλη; 
  • Βέβαια υπάρχει και μια σειρά άλλων ζητημάτων, στα οποία όμως δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο παρόν άρθρο για λόγους οικονομίας χρόνου, τα οποία έχουν να κάνουν με τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, την υποχρεωτικότητα παρακολούθησης, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο φορέας διεξαγωγής του προγράμματος κ.λπ.
Από το Δεκέμβρη του 2014 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ των φορέων και της ΔΕΙΑ (με πιο πρόσφατη τη συνάντηση της 8ηςΜαίου 2015 με την ΕΑΔΕ), οι οποίες δεν απέφεραν κάτι το ουσιαστικό, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της απόφασης σχετικά με τα ζητούμενα αποτελέσματα, και αντιθέτως κατέδειξαν την, κατά τη γνώμη μου, υπεροπτική αντιμετώπιση της ΔΕΙΑ, τόσο προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά δυστυχώς και προς την κατεύθυνση της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών και των διαμεσολαβούντων. Στην τελευταία δε συνάντηση, απ’ αυτά που μαθαίνω από τον τύπο, δεν παρευρέθηκε ούτε η διευθύντρια της ΔΕΙΑ!
Η επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των ασφαλιστών είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και μια ευκαιρία, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και ανάπτυξης των γνώσεων, προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αναβάθμιση τους επαγγέλματος του ασφαλιστή και όχι μια τυπική διαδικασία και οπωσδήποτε όχι μια τιμωρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου