Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής του insurance- ΕΕΑ *

Κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής του insurance- ΕΕΑ *
Τώρα ήλθε η Εθνική Ασφαλιστική να βαρύνει την αγορά με πρακτικές που εντάσσονται σε εκείνη την ευρεία κατηγορία που εσχάτως εντάχθηκαν τα «κουπόνια», παλαιότερα οι «ιντερνετικές πρόβες»  και ενδιάμεσα με άμεσους ή έμμεσους τρόπους κάποιες άλλες συμπεριφορές και από όλους τους συντελεστές της αγοράς.
Η Εθνική Ασφαλιστική, εταιρεία, συναρτημένη με την Εθνική Τράπεζα και η επιβίωσή της ενδεχομένως δεμένη με την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω των χρημάτων των ελλήνων πολιτών, είναι μια σημαντική εταιρεία.  Διαχρονικά έχει ρόλο «εξισορροπιστή» στην αγορά καθώς το μέγεθός της, η παρουσία της, η τιμολογιακή της πολιτική και άλλα σχετικά με αυτή, αποτελούσαν στοιχείο διασφάλισης μιας στοιχειώδους ομαλότητας στην αγορά και πιθανόν ήταν και ανάχωμα σε τυχόν επιθετικότερες ιδιωτικές εθνικές και πολυεθνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Η πρόσφατη όμως απόφασή της, η οποία: α) εστιάζει σε συγκεκριμένο μεσίτη την insurance market,  β) δένει με συγκεκριμένη εταιρεία τη Vodafon, και δημιουργεί «προνομιούχους» και « άλλους» συνεργάτες δείχνει ότι η Εθνική Ασφαλιστική αρχίζει να χάνει –ελπίζουμε και ευχόμαστε προσωρινά- τον βασικό της αυτό ρόλο με βαρύνουσα σημασία στην ισορροπία της αγοράς. 
Θα μπορούσε λοιπόν και να ιδιωτικοποιηθεί και να περάσει στην «άλλη πλευρά» ανοίγοντας νέους δρόμους στην παρουσία της στην ελληνική ασφαλιστική ιστορία. Νέους δρόμους και στα στελέχη της, και στο προσωπικό της και στις διαδικασίες επιλογής των συνεργατών, και πολλά…
ΑΠΟΡΙΕΣ
Α. Μπορεί ένα ασφαλιστικό προϊόν της εταιρείας να το έχει και να το προωθεί ένας και μόνος διακινητής; Σίγουρα είναι μεροληπτικό και σε αυτή την βάση η απορία εύλογη: πώς η Εθνική Ασφαλιστική «δένει» αποκλειστικά ένα προϊόν με κάποια άλλη εταιρεία όπως είναι η Vodafon και γιατί δεν το δίνει και στο δίκτυό της; Επίσης πως παραμερίζεται το κανονιστικό πλαίσιο της ΤτΕ που απαγορεύει την πώληση ενός προϊόντος μόνο μέσω ενός μεσίτη;
Β. Για ποιο λόγο μια εταιρεία που αναγνωρίζει την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ακολουθεί τακτικές που με βεβαιότητα οδηγούν στην εξόντωση κάποιων εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων επαγγελματιών;
Γ. Ποια είναι η νέα –αριστερή- πολιτική που αφήνει να συμβαίνουν αυτά που σχετίζονται με τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους.
Η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Εμείς όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε και τους ασφαλισμένους, και τους πολίτες που γνωρίζουν την ιδιωτική ασφάλιση και αποτελούν μελλοντική δεξαμενή εργασιών,  και τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Κινήσεις που αντιστρατεύονται την εικόνα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για την ασφαλιστική αγορά και ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν ούτε την εταιρεία ούτε τους μετόχους ούτε την πολιτική της κυβέρνησης καλό είναι να παραμένουν στα σπάργανα των υποκινητών τους.

* Άρθρα στα οποία δεν υπάρχει υπογραφή δημοσιογράφου την ευθύνη τους φέρει η συντακτική επιτροπή κι ο επικεφαλής αυτής, υπεύθυνος κατά το νόμο πρόεδρος του ΕΕΑ κύριος Ι.Χατζηθεοδοσίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου