Ο ασφαλιστής του ανασφάλιστου οχήματος και πώς οι εταιρείες «βγάζουν» τα μάτια τους!
Σου έτυχε ποτέ διαμεσολαβητή μου, ένα ανασφάλιστο όχημα να τρακάρει τον πελάτη σου και να πρέπει να τον αποζημιώσεις από την ασφαλιστική εταιρεία που τον έχεις ασφαλίσει;
Η παροχή «Υλικές ζημίες από ανασφάλιστο όχημα» καλύπτει τις υλικές ζημίες που προκαλούνται στο ασφαλιζόμενο όχημα, από την σύγκρουση με τρίτο ανασφάλιστο όχημα που ευθύνεται εξολοκλήρου για το ατύχημα.
Η προαιρετική αυτή κάλυψη, δίδεται ως παροχή από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, και συνοδεύει συνήθως την υποχρεωτική εκ του Ν.Δ. 400/70 του Π.Δ. 237/1986 (Ν.489/76), όπως ισχύουν κάθε φορά και του Ν.2496/97, κάλυψη αστικής ευθύνης, υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών. Η χρέωση ασφαλίστρων προς των πελάτη κυμαίνεται ενδεικτικά από 1 έως 4 ευρώ, ανάλογα την εταιρεία και την διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Η κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει ορίσει ένα μέγιστο κεφάλαιο αποζημίωσης, σε περίπτωση ατυχήματος με υπαίτιο ανασφάλιστο οδηγό. Ενδεικτικά, η "Μινέττα" αποζημιώνει έως 50 χιλ. ευρώ ανά σύγκρουση, η"Εθνική" 100 χιλ. ευρώ, η "Ιντερσαλόνικα" έως 6 χιλ. ευρώ, η "AIG" έως 30 χιλ. ευρώ, η "Αιγαίον" έως 20 χιλ. ευρώ, η "Υδρόγειος" έως 30 χιλ ευρώ, η "Ατλαντική Ένωση" έως 100 χιλ. ευρώ, η "International Life"έως 15 χιλ. ευρώ, η "Generali" έως 30 χιλ. ευρώ, η "Ergo" έως 100 χιλ. ευρώ, η "Allianz" έως 100 χιλ. ευρώ, η "ΑXA' έως 100 χιλ. ευρώ και η "Am Trust" έως 8 χιλ. ευρώ. Η "Συνεταιριστική", η "Interamerican", η"Prime Insurance" και κάποιες ακόμα αποζημιώνουν το σύνολο των υλικών ζημιών χωρίς να αναφέρουν όριο αποζημίωσης, ενώ η "Eurolife ERB" αποζημιώνει ανάλογα το πακέτο ασφάλισης και την εμπορική αξία του οχήματος ξεκινώντας από 3 χιλ. ευρώ έως την εμπορική αξία του οχήματος.
Από την άλλη μεριά, χρήσιμο θα είναι για τις ασφαλιστικές εταιρείες να μελετήσουν ξανά τον Νόμο 4092/2012, ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 220, Σελίδα 10-11 (δείτε εδώ), σύμφωνα με τον οποίο δεν αποζημιώνονται το ολόκληρο της ζημιάς του ανασφάλιστου οχήματος από το Επικουρικό κεφάλαιο αλλά ποσοστό επί τηςζημιάς ανάλογα το ύψος της! Πόσο ασφαλής για την είσπραξη του ταμείου τους είναι η χρέωση ασφαλίστρων τριών – τεσσάρων ευρώ, ανά όχημα;
Βασική προϋπόθεση για να ισχύσει η κάλυψη και να αποζημιωθεί ο πελάτης, υποστηρίζει το nextdeal.gr, είναι η σωστή αντιμετώπιση της διαδικασίας κατά την ώρα της σύγκρουσης. Εάν δεν καταγραφεί το περιστατικό ατυχήματος παρουσία της Τροχαίας, δεν αποζημιώνεται ο πελάτης! Το περιστατικό πρέπει να καταγράφει οπωσδήποτε από την αρμόδια Αστυνομική αρχή. Ο «ανασφάλιστος» πρέπει να παραμείνει στο χώρο του συμβάντος και να αποδεχθεί με την υπογραφή του στο χαρτί της τροχαίας, ότι ευθύνεται για το ατύχημα. Επίσης η Τροχαία θα πρέπει να πιστοποιήσει την μη ασφάλιση του υπαιτίου οδηγού, με επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας, όπως ένα αντίγραφο του δελτίου συμβάντος.
Εάν ο πελάτης σου περιμένει να αποζημιωθεί, χωρίς να έχει τηρήσει τις παραπάνω διαδικασίες, κινδυνεύεις να κατηγορηθείς (για πολλοστή φορά) ότι δεν τον ενημέρωσες όταν του έδωσες το ασφαλιστήριο... και να πληρώσεις από την τσέπη σου την ζημιά (το έχουμε ακούσει και αυτό!)
Για αυτό την ώρα της παράδοσης του συμβολαίου, θα πρέπει να υπενθυμίζεις τις παροχές και τις διαδικασίες που οφείλει να τηρεί ο ασφαλισμένος, σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου και για το σύνολο των παροχών του ασφαλιστηρίου… Πάρε και μια υπογραφή παράδοσης και ενημέρωσης, γιατί ο πελάτης «ξεχνά» κατά το συμφέρον του... Εσύ όμως θυμάσαι, διαμεσολαβητή μου.
Βέβαια όλα τα παραπάνω, είναι εντός νόμιμων διαδικασιών και οι εταιρείες ψάχνουν να βγάλουν όπου μπορούν από την «μύγα ξύγκι». Και τι θα βγάλουν από το ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα, με τρία – τέσσερα ευρώ το όχημα, σε σχέση με τα ασφάλιστρα των ογδόντα εκατομμυρίων που χάνουν από τα ανασφάλιστα;
Από την μια παίρνουν ψίχουλα και από την άλλη χάνουν εκατομμύρια επειδή «βγάζουν» έμμεσα τα μάτια τους, υποβαθμίζοντας την αξία ασφάλισης, «εκπαιδεύοντας» και αυτούς που πληρώνουν, να πιστεύουν ότι οιεταιρείες θα πληρώσουν!
Δεν νιώθει έντονα το κοινό, το έγκλημα αυτού που κυκλοφορεί ανασφάλιστος. Οι πωλήσεις περίανασφάλιστων μοιάζουν σαν έμμεση αποζημίωση του αδικήματος που ο νόμος το καταδικάζει. Απαγορεύεται να αποζημιωθεί παραβατική πράξη. Είναι λεπτές οι διαχωριστικές γραμμές, φίλε συνάδελφε για αυτά που γράφουμε και γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής Σχολής στο μάθημα «Γενικές αρχές δικαίου»!
Η οργή και ο θυμός των θυμάτων των ανασφάλιστων στην ελληνική κοινωνία, θα περιορίσει ταανασφάλιστα. Δυστυχώς κάποιους διαμεσολαβητές τους εξυπηρετεί η ύπαρξη ανασφάλιστων, ευτυχώς είναι πολλοί λίγοι αυτοί που κάνουν μεγάλο κακό όταν ψαρεύουν σε θολά νερά... ακόμα και σταανασφάλιστα.
Το θέμα των ανασφάλιστων είναι μια αιμορραγία για τα ταμεία, αλλά και την αξία του κλάδου. Όμως εάν δεν σταματήσουν οι αιμορραγίες οδηγούν στο θάνατο, και ο κλάδος σήμερα αιμορραγεί. Οι έλεγχοι της κρατικής εποπτείας και το Solvency θα αποδείξουν ότι μερικοί έχουν πεθάνει προ πολλού.
Το nextdeal.gr προτείνει να πάρουν μέτρα άμεσα όσοι θέλουν να ζήσουν επειδή οι μεταγγίσεις αίματος από τα δικαιώματα συμβολαίων, τις ζημιές και τα συνεργεία τελειώνουν. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει τους αιμορραγούντες! Είναι ώρα η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν τέλος στα ανασφάλιστα.
Μέντωρ Διαμεσολαβητής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου