Διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα της επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δίνει η ΤτΕ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του ΕΕΑ.

Ξεκαθαρίζει ότι το 75ωρο αφορά τα πρόσωπα και όχι τις πιθανόν διαφορετικές δραστηριότητές τους  και πώς πρέπει να μοιραστεί σε 15ωρο ανά έτος. Ακόμα αναφέρει πώς μπορεί να επανακαταρτιστούν και αυτοί που δεν έχουν ξεκινήσει να ασκούν το επάγγελμα οπότε και να έχουν εγγραφεί στο Επιμελητήριο.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Σχετικά λοιπόν με την «45/21-11-2014» Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, διευκρινίζονται υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων τα εξής:

  • 1.ΕΡΩΤΗΜΑ: το σύνολο «των τουλάχιστον, εβδομήντα πέντε (75) ωρών παρακολούθησης σεμιναρίων σε διάστημα πέντε ετών», που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 3, της εν λόγω Πράξεως, ισχύουν ανά πρόσωπο ή ανά κατηγορία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ξεχωριστά; Δηλαδή εάν κάποιος είναι ασφαλιστικός σύμβουλος και πράκτορας θα πρέπει να συγκεντρώσει 75 ώρες παρακολούθησης ως ασφαλιστικός σύμβουλος και 75 ως πράκτορας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υποχρέωση για κατ’ ελάχιστον 75 ώρες επανεκπαίδευσης εντός πενταετίας ισχύει ανά πρόσωπο.

  •  2.ΕΡΩΤΗΜΑ: ο διαμεσολαβητής μπορεί να μην παρακολουθήσει σεμινάρια το πρώτο ή κάποιο επόμενο έτος και να παρακολουθήσει τα επόμενη έτη συγκεντρώνοντας το ελάχιστο σύνολο των εβδομήντα πέντε (75) ωρών
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ώρες παρακολούθησης των σεμιναρίων πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των τριών γνωστικών τομέων ( τουλάχιστον 5 ώρες ανά τομέα) και εντός των ετών της εκάστοτε πενταετίας ( τουλάχιστον 15 ώρες κατ’ έτος), όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 3 της ΠΕΕ 45/21.11.2014 (ΦΕΚ Β 3350/12.12.2014), με στόχο την έγκαιρη επικαιροποίηση των γνώσεων του διαμεσολαβούντος προσώπου που είναι απαραίτητες για τη διαρκή προστασία τόσο των ασφαλισμένων- καταναλωτών όσο και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

  • 3.ΕΡΩΤΗΜΑ : όσοι έχουν στην κατοχή τους βεβαίωση επιτυχίας στις εξετάσεις των διαμεσολαβούντων προσώπων αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο οικείο μητρώο ως ασφαλιστικοί ή αντασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν την υποχρέωση της παρακολούθησης των σεμιναρίων των σεμιναρίων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υποχρέωση δια βίου μάθησης με παρακολούθηση εγκεκριμένων σεμιναρίων έχουν όλα τα πρόσωπα που κατέχουν πιστοποιητικά γνώσεων (άρθρο 3 παρ. 2) ανεξαρτήτως εάν ήδη ασκούν το επάγγελμα του (αντ)ασφαλιστικού διαμεσολαβητή (είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του άρθρου 3 του π.δ. 190/2006) ή προτίθενται να το ασκήσουν (άρθρο 1 παρ. 1).