Τα προβλήματα των ιδιωτικών κλινικών απασχολούν άμεσα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές από τη στιγμή που τα συλλογικά τους όργανα απειλούν ή προειδοποιούν ότι πολλές μικρές κλινικές είναι στα πρόθυρα του «λουκέτου». Ο κλάδος υγείας είναι το ‘φιλέτο’ της ασφαλιστικής αγοράς για τους καταναλωτές. Το 30-40% των ασφαλισμένων εξυπηρετείται σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τις μικρές κλινικές και έτσι διευκολύνονται και οι ασφαλιστικές και οι μεγάλες κλινικές που αποσυμφορούνται. Εάν οι μικρές κλινικές εκλείψουν τότε, ο νοσοκομειακός ανταγωνισμός θα πάρει μορφή καρτέλ και οι μεγάλες κλινικές που απέμειναν θα καθορίζουν μόνες τους την τιμολογιακή τους πολιτική όπως άλλωστε ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με πρόσφατη ανακοίνωσή του.
Οι ασφαλιστικές παρακολουθούν με ανησυχία αλλά ίσως και με ενδόμυχη ελπίδα την πορεία των ιδιωτικών κλινικών. Εκτός από την ανησυχία των λουκέτων, οι ασφαλιστικές ουσιαστικά διαβλέπουν ότι ελλείψει ρευστότητας στους ασθενείς, θα καταφέρουν να επιβάλλουν τους όρους τους στις μικρές νοσοκομειακές μονάδες. Η αύξηση της παραγωγής κατά 20% το 2014 και στο 8μηνο 2015 δείχνει ότι εκτός από την προσέλευση καταναλωτών (που βλέπουν ότι καταρρέει η δημόσια ασφάλιση) υπάρχει και τιμολογιακή άνοδος (περίπου 5% μέσα στο 2014) η οποία οφείλεται στις αναπροσαρμογές των πινάκων αποζημιώσεων. Εάν κλείσουν μικρές κλινικές λόγω ΕΟΠΥΥ , οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορέσουν είτε να αποκτήσουν μερίδια σε κλινικές (ακολουθώντας το παράδειγμα της Interamerican) και προβάλλοντας το στους πελάτες τους , είτε να επιβάλλουν τους όρους τους σε κλινικές και γιατρούς. Σε καταστάσεις έλλειψης ρευστότητας , στις διαπραγματεύσεις κυριαρχεί αυτός που έχει τα μετρητά.
Σε κάθε περίπτωση , η περίοδος μετά τις εκλογές θα δείξει εάν οι ασφαλιστικές θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις προηγούμενες φιλικές συνεργασίες τους με τις μικρές ιδιωτικές κλινικές ή θα περιορίσουν τις λίστες τους ή εάν εξαγοράσουν κλινικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου