Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

10 λάθη που ΔΕΝ κάνουν οι επιτυχημένοι με το χρήμα

10 λάθη που ΔΕΝ κάνουν οι επιτυχημένοι με το χρήμα

 
0
success3Ηαποτελεσματική οικονομική διαχείριση είναι μία ζωτικής σημασίας ικανότητα για την επιτυχία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αποφασίζουν να γίνουν αποτελεσματικοί με το χρήμα, πολλοί εξ αυτών από πολύ μικρή ηλικία.
Όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου για τις απειλές και τις προκλήσεις στον κόσμο. Το να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις κτήμα σου μερικές βασικές αρχές, είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει στα επόμενα χρόνια.
1. Δεν ξοδεύουν υπερβολικά. Ζουν με λιγότερα απ’ όσα βγάζουν
Το να ζεις με λιγότερα απ’ όσα βγάζεις είναι ένα σημαντικό προσόν οικονομικής διαχείρισης. Μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο έχουν ενστερνιστεί τη συγκεκριμένη αρχή. Για παράδειγμα, ο Sir John Templeton, ο θρυλικός επενδυτής που έγινε δισεκατομμυριούχος, έβαζε στην άκρη το 50% των εισοδημάτων του, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε με περιορισμένους πόρους. Αν αυτό είναι κάτι πάνω από τις δυνατότητές σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να φτάσετε στην οικονομική επιτυχία ακόμη και αν εξοικονομείτε 10%-15% του εισοδήματός σας.
tip: Το να μάθεις να ζεις με λιγότερα απ’ όσα βγάζεις θέλει χρόνο. Ξεκίνα να αναζητάς τρόπους να εξοικονομείς χρήματα.
2. Δεν… κολλάνε με την τιμή. Κατανοούν την σημασία της αξίας.
Η τιμή που πληρώνεις για μία επένδυση, ένα γεύμα ή ένα ρούχο είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι σκέφτονται παράλληλα και την αξία ενός αγαθού. Για τις επενδύσεις, σκέφτονται τις προοπτικές ανάπτυξης της επένδυσης στο μέλλον. Για τα προσωπικά αντικείμενα, ψάχνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα διαρκέσουν.
Για παράδειγμα, ένα πολύ καλό ζευγάρι παπούτσια για κοστούμι μπορεί να κοστίζει 200 ευρώ ή και πολλά παραπάνω, όμως αυτά τα παπούτσια με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να κρατήσουν 10 χρόνια.
tip: Αγόρασε υψηλής ποιότητας προϊόντα που θα διαρκέσουν πολύ.
3. Δεν σπαταλούν χρήματα σε προμήθειες και τόκους. Ξέρουν πως να διαχειριστούν τα τραπεζικά τους.
Το «βάρος» μίας οφειλής σε πιστωτική κάρτα είναι απίστευτα ακριβό και δυστυχώς πολύ συνηθισμένο. Σύμφωνα με το CNN, το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό οφείλει σε πιστωτικές κάρτες 15.000 δολάρια. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, επίσης, παρακολουθούν με προσοχή τις τραπεζικές προμήθειες – πόσο πληρώνουν για τη μεταφορά χρημάτων και άλλες συναλλαγές. Είναι εύκολο να αποφύγετε αυτές τις προμήθειες με σωστό σχεδιασμό, αφού πρώτα κατανοήσετε πως λειτουργεί το σύστημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξετάζετε τους λογαριασμούς σας και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις για 5-10 λεπτά κάθε μήνα.
4. Δεν ξεχνούν να αναπροσαρμόσουν τα οικονομικά τους μετά από μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους.
Παντρευτήκατε πρόσφατα; Η γυναίκα σας αναφέρεται στη διαθήκη σας; Αυτά είναι μερικά σημεία τα οποία οι επιτυχημένοι άνθρωποι διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Ενώ μπορείτε να αυτοματοποιήσετε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα οικονομικά σας, είναι σημαντικό να κάνετε αναπροσαρμογές όταν οι συνθήκες στη ζωή και την οικογένειά σας αλλάζουν δραματικά. Πρέπει μία φορά το χρόνο να επανεξετάζετε τα οικονομικά σας είτε μόνος σας είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού.
5. Δεν ικανοποιούνται με ένα στάσιμο εισόδημα. Αναζητούν τρόπους να το αυξήσουν.
Ορισμένοι άνθρωποι δεν ζητούν περισσότερα χρήματα ή απλά αρκούνται με αυξήσεις της τάξης του 1%-3%. Δυστυχώς, ένας τέτοιος ρυθμός αύξησης του εισοδήματος σημαίνει δεν κερδίζεις κάτι γιατί ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική σου δύναμη. Αντιθέτως, οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναζητούν πάντα τρόπους να κερδίσουν περισσότερα. Η αύξηση του εισοδήματος σου δίνει περισσότερες επιλογές για προσωπική ευχαρίστηση και κυρίως, μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι προσπαθούν καθημερινά να αυξήσουν το εισόδημά τους. Για παράδειγμα, κάνουν μαθήματα για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους ή δίνουν ιδέες για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα της εταιρείας τους. Γνωρίζουν, επίσης, τον σωστό τρόπο για να ζητήσουν περισσότερα.
6. Δεν αδιαφορούν για τις οικονομικές καταστάσεις
Το να φτάσεις στην οικονομική επιτυχία απαιτεί ορισμένες αργές και σταθερές συνήθειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το να παρακολουθείς τα οικονομικά σου. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αφιερώνουν κάθε μήνα χρόνο για να επανεξετάσουν τις οικονομικές καταστάσεις. Είτε πρόκειται για επενδύσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες είτε για οτιδήποτε άλλο. Όταν εντοπίζουν ένα λάθος ή μία παράλειψη, το αντιμετωπίζουν αμέσως.
7. Δεν αναλαμβάνουν ανόητα ρίσκα στα οικονομικά τους
Πολύ συχνά ο Warren Buffett μνημονεύεται για τη φράση του: «Ο πρώτος κανόνας είναι να μην χάνεις λεφτά». Όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου (και επομένως την πιθανότητα να χάσεις χρήματα). Με δεδομένο τούτο, οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν δύο πανίσχυρα εργαλεία για να αποφύγουν τις απώλειες. Κατανοούν την αξία της ασφάλειας για να ελέγξουν τον κίνδυνο (π.χ. ασφάλεια κατοικίας, αυτοκινήτου, Ζωής) και τη σημασία της κατανομής περιουσιακών στοιχείων.
8. Δεν προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν τα πάντα όταν πρόκειται για λεφτά
Ο κόσμος είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο μέρος – οι επιτυχημένοι άνθρωποι το γνωρίζουν και το κατανοούν βαθιά. Όταν πρόκειται για χρήματα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι επιτυχημένοι άνθρωποι όπως ο Warren Buffett καταλαβαίνουν τα όριά ους και εστιάζουν στα δυνατά τους σημεία.
tip: Επανεξέτασε τις γνώσεις σου σε ότι αφορά το χρήμα και τις επενδύσεις. Αν αρχίζεις τώρα, διάβασε ένα-δύο κλασικά βιβλία προσωπικής διαχείρισης.
9. Δεν επιρρίπτουν την ευθύνη στους ειδικούς
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι θέλουν τις συμβουλές των ειδικών, ωστόσο ποτέ δεν αποδίδουν ευθύνες. Για παράδειγμα, είναι λογικό να ζητήσεις τη συμβουλή ενός φοροτεχνικού για να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου. Όμως, οι επιτυχημένοι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο στο να κάνουν ερωτήσεις και να αξιολογήσουν το άτομο που τους δίνει τη συμβουλή.
tip: Όταν ζητάς συμβουλές από επαγγελματίες όπως οι λογιστές και οι δικηγόροι, κάνε ερωτήσεις και ζήτα να σου εξηγήσουν καλά τη συμβουλή. Αλλιώς είναι δύσκολο να την εφαρμόσεις.
10. Δεν αφήνουν το κυνήγι του χρήματος να υπερκαλύψει άλλες αξίες
Το να επιδιώκεις την οικονομική επιτυχία είναι ένας σωστός στόχος. Όταν διαθέτεις σημαντικούς οικονομικούς πόρους έχεις περισσότερη άνεση να βοηθήσεις στους σκοπούς που πιστεύεις. Σημαίνει επίσης ότι έχεις καλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία, την ιατρική περίθαλψη και την ψυχαγωγία.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν ότι η οικονομική επιτυχία αποτελεί ένα μόνο μέρος της ζωής. Για παράδειγμα, το να παραμελείς την υγεία για να επιδιώξεις το χρήμα δεν είναι καλή στρατηγική.
tip: Επανεξέτασε τους προσωπικούς σου στόχους για να δεις αν έχεις ισορροπία μεταξύ των οικονομικών στόχων, των οικογενειακών στόχων και άλλων δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου