Κατά 43% μειώθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων στο κλάδο αυτοκινήτου το διάστημα 2011-2015
Από σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι διαδικασίες για το τριήμερο (24-26/9) διεθνές συνέδριο της Ύδρας, το 17ο στη σειρά.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με δυο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι η τεχνολογία και οι επιπτώσεις στην ασφάλιση και το δεύτερο θέμα είναι οι ασφαλίσεις υγείας και συγκεκριμένα πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της υγείας μπορούν να συνεργαστούν πιο αρμονικά προς όφελος πρωτίστως των ασφαλισμένων.
Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τα θέματα του συνεδρίου τα οποία είναι πολύ επίκαιρα και ουσιαστικά, στην Ύδρα άλλο μάλλον θα είναι το θέμα που θα συζητείται περισσότερο. Αυτό που ταλαιπωρεί άλλωστε το τελευταίο διάστημα, όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πορεία του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου. Μόνο τα ασφάλιστρα του κλάδου αστικής ευθύνης μειώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά 43% σχεδόν συγκρίνοντας το επτάμηνο του 2011 με το επτάμηνο του 2015. Από τα 870 εκατ. ευρώ στα 496 εκατ. ευρώ το φετινό επτάμηνο και το ερώτημα είναι μέχρι που θα πάει αυτή η πτώση.
Μάλιστα φέτος το επτάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι το ίδιο διάστημα η μείωση των ασφαλίστρων ήταν της τάξης του 13,2%.
Η πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων οφείλεται πρωτίστως στη μείωση του μέσου εμπορικού ασφαλίστρου καθώς οι εταιρείες προχωρούν συνεχώς σε μειώσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ενώ ένα άλλο τμήμα της πτώσης της παραγωγής οφείλεται στη μείωση του ασφαλισμένου στόλου (αύξηση ανασφάλιστων, μείωση του αριθμού των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων) ενώ ένα τρίτο τμήμα μάλλον δεν καταγράφεται από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, γιατί πρόκειται για ασφαλιστικές εργασίες, το ύψος των οποίων έχει διευρυνθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται από τις λεγόμενες εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) οι οποίες δεν είναι μέλη στην ΕΑΕΕ.
Υπολογίζεται ότι τα μέλη της ΕΑΕΕ ελέγχουν σήμερα περίπου το 85% της αγοράς και το υπόλοιπο ανήκει στις εταιρείες μη μέλη της ΕΑΕΕ, τις ΕΠΥ, το μερίδιο των οποίων έχει φθάσει περίπου στο 8% και ένα ελάχιστο ποσοστό τους Συνεταιρισμούς.
Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον συγκεκριμένο κλάδο εάν δεν υπάρξει σύντομα αναστροφή της πτωτικής τάσης στο ασφάλιστρο.
Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής από πλευράς εταιρειών αρχίζουν ήδη να διατυπώνονται από στελέχη της αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου