Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Οι Βούλγαροι της Euroins συζητούν την εξαγορά της Credit Agricole Life

Οι Βούλγαροι της Euroins συζητούν την εξαγορά της Credit Agricole Life

Οι Βούλγαροι της Euroins συζητούν την εξαγορά της Credit Agricole Life
Την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας Credit Agricole Life συζητά, σύμφωνα με πληροφoρίες του nextdeal.gr, η Bουλγαρική ασφαλιστική εταιρεία Euroins.
Credit Agricole Life θυγατρική της Credit Agricole, παρέμενε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά παρά την αποχώρηση της μητρικής Τράπεζας Credit Agricole, η οποία πούλησε την Εμπορική Τράπεζα στην Alpha Bank.
Η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας ανήλθε το 2014 στα 20,5εκατ. ευρώ έναντι 24,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα κέρδη μειώθηκαν στα 1,4 εκατ, ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013.
Η βουλγαρική Euroins, ανήκει στον Βουλγαρικό όμιλο Eurohold και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Global Insurance Group.
Σε συνέντευξη τους στο nextdeal.gr οι εκπρόσωποι της Euroins είχαν προαναγγήλει εξαγορές (δείτε εδώ). 

Για τη στρατηγική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά της Euroins είχαν μιλήσει στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ (τεύχος 154, Μάρτιος - Απρίλιος 2015) και στον Κωστή Σπύρου ο διευθύνων σύμβουλος της Euroins κ.Κωνσταντίνος Μάκαρης, ο Mr. Assen Christov, πρόεδρος του ομίλου Eurohold και ο πρόεδρος της EuroinsMr. Kiril Boshov. Ο κ. Μάκαρης προανήγγειλε εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών και γνωστοποίησε ότι η Euroins δεν θα ασχοληθεί μόνο με το αυτοκίνητο, αλλά θα αναπτυχθεί και στους κλάδους Υγείας, Πυρός, Εμπορικών Κινδύνων και Μεταφορών. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί αποκλειστικά στους ασφαλιστές.
Σημειώνεται ότι η Euroins ανήκει στον όμιλο Eurohold τον δεύτερο μεγαλύτερο εισηγμένο όμιλο στο χρηματιστήριο της Βουλγαρίας ο οποίος δραστηριοποιείται, στις γενικές ασφαλίσεις, με το εμπορικό σήμαEuroins, στην αυτοκινητοβιομηχανία με την Auto Union, στο Leasing, με την Euroleas Group και στην διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, με το εμπορικό σήμα Euro Finance. Η Euroins εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας, και έχει συνεργασία με 4.000 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Το 2013 εξαγόρασε τις ασφαλιστικές εργασίες των διεθνών εταιριών ''QBE'' σε Βουλγαρία, Ρουμανία και ''Interamerican Αchmea'' σε Βουλγαρία. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της EUROINS στην Ελλάδα είναι η Global Insurance Group.

Διαβάστε αναλυτικά τις συνεντεύξεις:
Κύριε Μάκαρη, πώς βλέπουν οι μέτοχοι την εταιρεία στην Ελλάδα και την ελληνική αγορά γενικότερα.
Την Ελληνική Αγορά τη βλέπουν πάντα επιχειρηματικά, με πολύ καλό μάτι. Η Euroins είναι ένα κομμάτι ενός πολύ μεγάλου Ομίλου, του Ομίλου Eurohold, με προϊόντα, τα οποία ξεκινούν από τα χρηματοοικονομικά, τη διαχείριση φυσικού πλούτου, από πωλήσεις αυτοκινήτων, leasing κλπ.
Είστε μια εταιρεία ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Ποιοι είναι οι στόχοι των μετόχων και γιατί επενδύουν στη χώρα μας.
Οι στόχοι των μετόχων είναι η Euroins να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο στόχος δεν είναι μόνο ο Κλάδος οχημάτων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ανάπτυξη κι άλλων Κλάδων, όπως είναι οι
Μεταφορές, η Υγεία, οι Εμπορικοί Κίνδυνοι. Είναι ένας Όμιλος με πολύ μεγάλο βάθος και ήδη αυτές τις μέρες κλείστηκαν αρκετές συμφωνίες με διάφορες εταιρείες για να μπορέσει να μπει στην ελληνική αγορά.
Όταν λέτε να εγκατασταθεί πιο δυναμικά, τι εννοείτε ακριβώς;
Από εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να πω ότι ο όμιλος επενδύει σε πολλές χώρες στα Βαλκάνια. Επενδύουν στα Σκόπια, στη Ρουμανία, στη Σερβία, αλλά σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, όπως την Ισπανία, την Ιταλία. Και όπως σας είπα, υπάρχει πολύ μεγάλο βάθος στον Όμιλο. Είναι στο Χρηματιστήριο της Σόφιας, είναι ένας πολύ μεγάλος Όμιλος, που ο σκοπός του είναι να αναπτύσσεται συνέχεια.
Είστε αισιόδοξοι για την ελληνική αγορά;
Είμαι αισιόδοξος πάντα. Όμως, θέλει προσοχή. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ οριακό σημείο, με τα ασφάλιστρα να κατρακυλούν σε ιδιαίτερα επικίνδυνο επίπεδο και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, όποιες εταιρείες δεν προσέξουν ουσιαστικά το ασφάλιστρο, θα μπουν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες.
Άρα, δεν είστε της λογικής ότι πρέπει να έχουμε ένα φθηνό ασφάλιστρο...
Όχι, δεν είμαι της λογικής αυτής. Έτσι κι αλλιώς, το δικό μου το σχολείο, ήταν από τα πιο ακριβά της αγοράς. Στην Interamerican που ξεκίνησα, το μεγαλύτερο σχολείο, είχαμε πάντα το πιο ακριβό τιμολόγιο. Απλά ξέραμε τι ήθελε η αγορά, ξέραμε και πουλάγαμε. Αυτό, κατ’ επέκταση, προσπαθούμε να είμαστε πλέον και στην Euroins. Παίρνουμε καλά κομμάτια μέσα από την ασφαλιστική αγορά, και προσπαθούμε να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας καλά κομμάτια και στις δικές μας γνώσεις, που έχουμε.
Έχετε να πείτε κάτι στους ασφαλιστές;
Ναι, εμείς δεν θα πουλήσουμε ποτέ direct. O τρόπος ανάπτυξής μας είναι οι ασφαλιστές. Εγώ, 23 χρόνια ήμουν ασφαλιστής. Άρα, θα ήταν ό,τι χειρότερο να λειτουργήσω με τρόπους μη αποδεκτούς από τους ασφαλιστές. Όλα τα προϊόντα της EUROINS θα πωλούνται μόνο μέσω συνεργατών. Μόνο μέσω ασφαλιστών, μέσω brokers, μέσω μεσιτών.
Άρα το Internet είναι κάτι που αποκλείεται, από το άμεσο μέλλον;
Αποκλείεται από το άμεσο μέλλον. Μόνο στην περίπτωση που ουσιαστικά παλεύουμε με τα ίδια όπλα. Δεν μπορώ να δώσω δεύτερες τιμές, δεν μπορώ να δώσω κάτι περισσότερο στην online ασφάλιση.

Ξεκινάμε με πολύ προσεκτική προσέγγιση της ελληνικής αγοράς. Και κατ’ αρχάς ο στόχος μας είναι η Euroins να καταστεί αναγνωρίσιμη, τονίζει ο πρόεδρος της Euroins Mr. Kiril Boshov
Επενδύετε στην Ελλάδα. Θα θέλαμε να έχουμε την άποψή σας σχετικά με το πώς βλέπετε την ελληνική αγορά πρώτα απ’ όλα και ποια είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία.
Παρατηρούμε σοβαρά την ελληνική αγορά εδώ και περίπου δύο χρόνια. Πιστεύουμε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς μερικές φορές οι οικονομικές δυσκολίες δημιουργούν πολύ καλές ευκαιρίες. Πιστεύουμε πως αυτή θα μπορούσε να είναι μια τέτοια στιγμή για να επενδύσουμε στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας και μετά από προσεκτική μελέτη της αγοράς, από πέρυσι το φθινόπωρο, ανοίξαμε μία επιχείρηση στην Αθήνα.
Όσον αφορά τη Βουλγαρία, μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, που άρχισαν το 2008 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2012, η χώρα σήμερα καλυτερεύει, επανέρχεται. Μας έρχονται πολύ αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία από τη χώρα. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση εξέδωσε περίπου 3 δισ. ευρώ και το χρέος βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, έτσι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στην οικονομία μας και πιστεύουμε πως αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσης.
Ποιοι είναι οι στόχοι σήμερα και ποιοι για το μέλλον;
Ξεκινάμε με πολύ προσεκτική προσέγγιση της ελληνικής αγοράς. Κατ’ αρχάς ο στόχος μας είναι η Euroins να καταστεί αναγνωρίσιμη στην ελληνική αγορά. Μέχρι τώρα, έχουμε ασφαλιστικές εταιρείες σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, όπως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ. Πρόσφατα είχαμε μια μεταφορά μιας βαλκανικής εταιρείας στην Ουκρανία.
Έτσι, για μας, η ελληνική αγορά αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας, ώστε να γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές σε αυτή την περιοχή. Σε ένα πρώτο επίπεδο, θα επενδύσουμε σε προϊόντα ασφάλισης οχημάτων. Αυτό είναι ήδη γεγονός. Η εταιρεία μας προσφέρει όλα τα προϊόντα αστικής ασφάλισης οχημάτων. Σε δεύτερο επίπεδο, έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο. Θα μεγεθύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας και με άλλα προϊόντα ασφάλισης, όπως περιουσίας, ταξιδίων κλπ. και σε ένα μετέπειτα ακόμα επίπεδο, θα θέλαμε να επενδύσουμε και σε προϊόντα ασφάλισης ζωής.
Σχετικά με τον Όμιλο. Σας ενδιαφέρουν κάποιοι άλλοι τομείς να αναπτυχθείτε στο μέλλον;
Ίσως στο δεύτερο στάδιο του επενδυτικού μας σχεδίου για την Ελλάδα, είναι πιθανό. Διαθέτου- με διάφορες άλλες επιχειρήσεις, εκτός από ασφάλειες, όπως leasing, πωλήσεις αυτοκινήτων κλπ. Όμως σίγουρα, πρώτα θα πρέπει να πειστούμε ότι η στρατηγική μας για την αγορά αυτή είναι η σωστή. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήρθαμε εδώ για ένα
χρόνο ή για δύο. Έχουμε μακρο- πρόθεσμα σχέδια για επενδύσεις στη χώρα. Έτσι, δεν θα θέλαμε να κάνουμε τα λάθη που άλλες εταιρείες έκαναν.
Δεν φοβάστε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, έτσι πιστεύω πως βλέπετε κάτι περισσότερο σε αυτή την αγορά. Τι είναι αυτό, αν μπορείτε να μας το περιγράψετε.
Ξέρετε, σας είπα και με τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας, πάντα υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Και αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας. Επενδύσαμε στην πρώτη μας ασφαλιστική εταιρεία το 1996, στη Βουλγαρία,
όταν η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με 3000% υπερπληθωρισμό και άλλα μεγάλα προβλήματα. Όμως μετά, επήλθε μια γρήγορη ανάπτυξη. Πιστεύουμε πως η κατάσταση και εδώ στην Ελλάδα θα είναι παρόμοια και, αν επιλέξει κάποιος τη σωστή στιγμή, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευκαιρίες.
Θα σας δώσω το παράδειγμα με το πρώτο μας βήμα εδώ, που ξεκινήσαμε πουλώντας συμβόλαια αστικής ευθύνης, και βλέπουμε βελτίωση όλων των δεικτών αστικής ασφάλισης οχημάτων στην Ελλάδα, όπως ο δείκτης μικρών απαιτήσεων, μικρής συχνότητας. Βεβαίως, ο λόγος μπορεί να είναι διαφορετικός. Ο λόγος μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι
οδηγούν λιγότερα αυτοκίνητα ή καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.
Αλλά και αυτό είναι μια ευκαιρία, έτσι, αν διακρίνεις την κατάλληλη στιγμή, δημιουργήσεις την κατάλληλη υποδομή, βρεις τον κατάλληλο συνεργάτη, όπως πιστεύουμε ότι βρήκαμε εμείς στο πρόσωπο της Global Insurance Group έναν πολύ καλό συνεργάτη, αυτό θα σε αποζημιώσει στο μέλλον.

Ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά «βλέπει» ο ο πρόεδρος του ομίλου Eurohold Mr.Assen Christov
Επενδύετε στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς βλέπετε την επένδυσή σας μέχρι τώρα και πώς βλέπετε το μέλλον, ειδικά στη χώρα μας.
Κατ’ αρχήν, επενδύουμε σε μία χρονική περίοδο όπως αυτή, επειδή πιστεύουμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος να επενδύσουμε. Για κάποιους ίσως είναι μια δύσκολη εποχή, αλλά για κάποιους άλλους, όπως εμείς, είναι εποχή ευκαιριών. Μπορεί κάποιος να θέλει να ηγηθεί της αγοράς. Εάν ανοίξει ένα μέρος και για μας, θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και αυτός είναι και ο λόγος που ήρθαμε εδώ. Ξεκινήσαμε την επένδυσή μας πέρυσι, βρήκαμε έναν πολύ καλό συνεργάτη εδώ και προς το παρόν είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την πρόοδο της επένδυσής μας και την ανάπτυξή της. Όσον αφορά το μέλλον, είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί θεωρώ πως θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Τα πάντα στο μέλλον, είναι όπως και στη ζωή, με τα πάνω, με τα κάτω και αν είμαστε σήμερα εδώ, θα έρθει και η περίοδος της ανάπτυξης. Και για το λόγο αυτό, είμαι αισιόδοξος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου