Για λόγους, ενδεχομένως και ιστορικούς, οι γυναίκες δεν είναι καλές στη διαπραγμάτευση ειδικά όταν πρόκειται για τον μισθό τους. Ας δούμε τι συμβαίνει, πού την πατάμε και πώς θα αντιδράσουμε!
1. Οι γυναίκες αποδεχόμαστε την πρώτη προσφορά
Και μάλιστα, προς έκπληξη εκείνων που προτείνουν ύψος μισθού. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας: όλοι περιμένουν να ζητήσεις κάτι παραπάνω. Αν αυτό δε, συμβεί σε γυναίκες, σε υπεύθυνες και υψηλές θέσεις, η εταιρεία τους ευλόγως θα αναρωτηθεί: «Αν αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαπραγματευθεί για τον εαυτό του, πώς θα διαπραγματευθεί για εμάς;». Ακόμη και αν αρκετοί άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα όταν δεν πρόκειται για τον εαυτό τους.
2. Οι γυναίκες πιστεύουμε ό,τι μας λένε
Οι γυναίκες είναι υπάκουες και ακολουθούν τους κανόνες με μεγαλύτερη συνέπεια από τους άνδρες. Συνεπώς, όταν κάποιος τους πει πως έκανε το καλύτερο που μπορούσε για την οικονομική του προσφορά, εκείνες έχουν την τάση να το χάβουν αμάσητο. Την ώρα που σπανίως κάποιος προσφέρει με την πρώτη, το ποσό των χρημάτων που προτίθεται να δώσει.
3. Οι γυναίκες θέλουμε πρώτα να αποδείξουμε την αξία μας
Ένα μεγάλο λάθος των γυναικών είναι ότι πιστεύουν πως είναι πιο σωστό να αποδείξουν πρώτα ότι αξίζουν το ποσό που θα ήθελαν να λαμβάνουν, παρά να το ζητήσουν εκ των προτέρων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ερμηνεία της δικαιοσύνης, έτσι όπως την έχουν στο κεφάλι τους. Εννοείται πως ένα επιχείρημα που αφορά την πράξη είναι πιο ισχυρό από εκείνο που αφορά τη θεωρία, ωστόσο δεν συμβαίνει συχνά να παίρνουμε αύξηση με το που συνειδητοποιεί κάποιος πόσο καλοί είμαστε. Θα πάρει χρόνο σίγουρα...
4. Οι γυναίκες εκπέμπουν ασφάλεια
Σπανίως οι εργοδότες φοβούνται πως μια γυναίκα θα εγκαταλείψει τη δουλειά λόγω χρημάτων και μάλιστα οι γυναίκες φροντίζουμε να τους κάνουμε να νιώθουν απολύτως ασφαλείς. Συχνά, οι γυναίκες εμφανίζονται ενθουσιώδεις και το εκφράζουν. Αλλωστε, όταν έχουν παιδιά προτιμούν την ασφάλεια και τη μονιμότητα από το ρίσκο κάποιων παραπάνω χρημάτων. Δεν χρειάζεται όμως και να το διατυμπανίζουν αυτό. Αλλωστε, σημασία έχει τι αξίζει ο καθένας στην αγορά εργασίας. Οι άνδρες χρησιμοποιούν αυτό το όπλο, ενώ οι γυναίκες, όχι.
5. Οι γυναίκες «απειλούμε» αντί να ακολουθούμε τακτικές
Δυστυχώς, οι γυναίκες πιστεύουν πως πρέπει να θέσουν τον άλλον μπροστά σε δίλημμα για να κερδίσουν κάτι. Το να υπονοείς, όμως, ότι θα μπορούσες να βρεις και αλλού δουλειά είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο αποδοτικό από το να απειλείς ευθέως πως, αν δεν σου κάνουν αύξηση, θα φύγεις, με τη λύση έτοιμη μάλιστα. Οι άνθρωποι αντιδρούν άσχημα στις απειλές δεν υποχωρούν εύκολα.
6. Οι γυναίκες αναφερόμαστε συχνά στη «δικαιοσύνη»
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να χρησιμοποιούμε τη λέξη «δίκαιο» είτε πάμε πρώτη φορά σε μια δουλειά, είτε διαπραγματευόμαστε εκ νέου τον μισθό μας σε μία δουλειά που είμαστε ήδη. Επειδή όμως οι γυναίκες, όπως είπαμε και παραπάνω, έχουν ιδιαίτερη σχέση και μανία με τη δικαιοσύνη, αναφέρονται κακώς- σε αυτήν. Οι άνδρες δεν διαπραγματεύονται με αυτή την οπτική, ούτε με αυτή τη λογική. Οι άνδρες δεν θέλουν να σε χάσουν από τη δουλειά, ειδικά αν συνειδητοποιήσουν πως κάποιος άλλος θα σε αξιολογήσει καλύτερα. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να μιλάμε για δίκαιη μεταχείριση σε αυτό που αξίζουμε, αλλά απλώς να αφήνουμε να διαρρέει διακριτικά πως κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται.
7. Οι γυναίκες φοβούνται ότι ρισκάρουν, και μόνο που θα αναφέρουν τη λέξη «αύξηση»
Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε μια οικονομική προσφορά είναι γιατί δεν έχουν την αυτοπεποίθηση ότι θα την πάρουν και συνεπώς φοβούνται, όχι μόνο ότι δεν θα πάρουν το ποσό που θα ήθελαν, αλλά ότι δεν θα πάρουν καν τη δουλειά. Υπάρχουν όμως έξυπνες και διακριτικές φράσεις για να πουν αυτό που θέλουν και να μη χάσουν τη θέση σε καμία περίπτωση, όπως: «Δεν νομίζετε πως τα χρήματα που προσφέρετε είναι λίγο πιο κάτω από της αγοράς; Μήπως να το ξανασκεφτόσασταν;» ή «Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε κάπως ώστε να είμαι απολύτως ικανοποιημένη και ευτυχισμένη αποδεχόμενη αυτή τη θέση;». Ολοι οι εργοδότες επιθυμούν χαρούμενους υπαλλήλους. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μια μικρή άνοδος για να μας δουν με ακόμη πιο πλατύ χαμόγελο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου