Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Αλλάζουν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια! Σε ισχύ ο νόμος 4364/2016 για το Solvency II - Tι προβλέπει ο νέος οδικός χάρτης

Δημοσίευση: Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2016 11:27

Αλλάζουν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια! Σε ισχύ ο νόμος 4364/2016 για το Solvency II - Tι προβλέπει ο νέος οδικός χάρτης

Αλλάζουν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια! Σε ισχύ ο νόμος 4364/2016 για το Solvency II - Tι προβλέπει ο νέος οδικός χάρτης
Όλες οι αλλαγές που ισχύουν πλέον στην «καθημερινή ζωή» της ασφαλιστικής αγοράς παρουσιάστηκαν στην συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι της Εποπτικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος με τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών. Στη συνάντηση συζητήθηκε ο νέος οδικός χάρτης της ασφαλιστικής αγοράς που ορίζει πλέον ο νόμος 4364/2016 για το Solvency II
Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών υποδέχθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδοςΘεόδωρος Μητράκος ο οποίος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την πλευρά τωνασφαλιστικών εταιρειών, προσαρμογής στα νέα δεδομένα που εισάγει η συμφωνία Solvency II. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών επεσήμαναν ότι παραμένουν ανοικτά μία σειρά ζητημάτων σε σχέση με την εποπτεία, όπως η κατάσταση με τις Εταιρείας παροχής Υπηρεσιών, η φορολογική αντιμετώπιση του κλάδου, το μέλλον του Επικουρικού Κεφαλαίου, κ.α.
Από την όλη παρουσίαση του νέου οδικού χάρτη εφαρμογής του νόμου που έγινε στη συνάντηση των στελεχών της ασφαλιστής αγοράς με την Εποπτική Αρχή την προηγούμενε Δευτέρα 8/2 προκύπτει ότι:
  • Ενισχύεται η διαφάνεια στον ασφαλιστικό κλάδο καθώς όπως ειπώθηκε όλες οι πράξεις, αποφάσεις κ.λ.π της εποπτικής αρχής θα δημοσιοποιούνται.
  • Αλλάζουν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών κυρίως του κλάδου ζωής καθώς η πλήρης κατάργηση του νόμου 400 δημιουργεί ανάγκης προσαρμογής των συμβολαίων στην εξέλιξη αυτή. Μάλιστα οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να επαναδιατυπώσουν την ασφαλιστική σύμβαση με βάση το γενικότερο δίκαιο προστασίας του καταναλωτή.
  • Υπάρχει ανάγκη επαναδιατύπωσης του φορολογικού πλαισίου που διέπει την ασφαλιστική εταιρείακάτι που πρέπει να δει τόσο η ασφαλιστική αγορά όσο και η εποπτική αρχή, η οποία κρατάει αποστάσεις από το πρόβλημα, προκειμένου να διατηρηθούν ίδιοι κανόνες για όλους.
  • Μέχρι τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν stress test στο 75% των εταιρειών της ασφαλιστικής αγοράς και κυρίως σε όσες έχoυν πιο έντονο το στοιχείο του επιτοκιακού κινδύνου.
  • Επίσης καταργείται η πράξη 30 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Στις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα οργανώσει μια ακόμη ενημερωτική εκδήλωση για τους διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγοράς.
  • Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εποπτική Αρχή εξακολουθεί να δείχνει μία αποστασιοποίηση σε θέματα που καίνε την ασφαλιστική αγορά, όπως είναι αυτό της έντονης δραστηριότητας των Εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), επικαλούμενη το ευρωπαϊκό εποπτικό δίκαιο.
Από την πλευρά του ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περιέγραψε στην παρέμβαση του τους τρεις πυλώνες του θεσμικού πλαισίου του Solvency II. Ο πρώτος αφορά την ποσοτική συμμόρφωση των αποθεματικών και εποπτικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών με βάση τα διεθνή πρότυπα και τη διαχείριση κινδύνων, με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και ιδίως των επενδύσεων να έχουν καθοριστικό ρόλο στην μέτρηση της κεφαλαιακής επάρκειας. Ο δεύτερος αφορά κυρίως την εσωτερική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων (τμήματα εσωτερικών ελέγχων και διαχείρισης κινδύνων) και ο τρίτος τη διαφάνεια της ασφαλιστικής αγοράς πχ με τακτικές αναρτήσεις των βασικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο, κ.ά.
«Η ελληνική ασφαλιστική αγορά σήμερα, εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων και της ύφεσης που αντιμετωπίζει ολόκληρη η οικονομία τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αρκετά βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της προσαρμογής της στις νέες απαιτήσεις του μακροοικονομικού και εποπτικού περιβάλλοντος», σημείωσε.
Όπως προσέθεσε, «από την πλευρά του επόπτη είμαι ικανοποιημένος που, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι περισσότερες εταιρίες προχώρησαν σε ενέργειες που είναι σε αρμονία με το νέο εποπτικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρω την αναμόρφωση του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, τη σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής της συνεχούς επέκτασης των εργασιών με οποιοδήποτε κόστος, τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι θετικό ότι παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η επάρκεια κεφαλαίων της αγοράς, ως σύνολο, διατηρείται σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο των ελαχίστων. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν με περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια ώστε ο ασφαλισμένος να τεθεί ουσιαστικά στο επίκεντρο των εργασιών σας».
Σύμφωνα με τον Θ. Μητράκο, «το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί νέες προκλήσεις για την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ η επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων επηρεάζει την παραγωγή και δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της επενδυτικής πολιτικής». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «η αντιμετώπιση των προηγούμενων προκλήσεων γίνεται πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου