Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Θέλεις να γίνεις Ασφαλιστής; Λυπάμαι δεν μπορείς

Στον αέρα φαίνεται να είναι οι εξετάσεις για τα πιστοποιητικά Α, Β, Γ & Δ που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα η Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης.   
του Νίκου Μωράκη 
Η διαπίστωση αυτή έγινε μετά και την ψήφιση του νέου νόμου ενσωμάτωσης του Solvency II στην ελληνική αγορά που αντικατέστησε το γνωστό 400/70.
Η αλλαγή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η εξεταστέα ύλη να πρέπει να αντικατασταθεί βάσει των όσων ορίζει ο νέος νόμος δημιουργώντας όπως ήταν αναμενόμενο σύγχυση τόσο στα εκπαιδευτικά κέντρα Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο και σε εκπαιδευτικά κέντρα μεσιτών και πρακτόρων.
Και ενώ οι εξετάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις 20 & 21 Φεβρουαρίου 2016 στην Αθήνα, όπως ήταν αναμενόμενο ακυρώθηκαν, τώρα πιθανολογούμε ότι κινδυνεύουν προς ακύρωση και οι εξετάσεις στις 16 & 17 Απριλίου 2016 στη Θεσσαλονίκη (Μόνο για πιστοποιητικά Α & Δ).
Κάνοντας μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς και βάσει των όσων πληροφορηθήκαμε από υπεύθυνους εκπαιδευτικών κέντρων ασφαλιστικών εταιρειών αν καθυστερήσει κι άλλο η έκδοση της νέας εξεταστέας ύλης τότε οι εξεταζόμενοι θα έχουν λιγότερο από ενάμιση μήνα να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους καθιστώντας αδύνατη τη σωστή προετοιμασία.
Προετοιμασία στην οποία πρέπει να υποβληθούν και οι ίδιοι οι Εκπαιδευτές προκειμένου να ενημερώσουν τις ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές τους πλατφόρμες αλλά και την ύλη με την οποία εκπαιδεύουν.
Αν οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί, και ακυρωθούν και οι εξετάσεις του Απρίλη τότε θα μιλάμε για περίπου ένα 6μηνο χωρίς νέους πιστοποιημένους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Πράκτορες, Μεσίτες και άδειες για Unit linked Προϊόντα στην αγορά. Μια εξέλιξη που μπορεί σε μερικούς να μη λέει πολλά αλλά αν προστεθεί στα βάρη που έχει να σηκώσει η αγορά σίγουρα δεν είναι αμελητέα.
Βέβαια οι άνθρωποι στην εκπαίδευση των ασφαλιστικών εταιρειών μάς ενημέρωσαν πως η ΔΕΙΑ έχει κινήσει όλες τις κατάλληλες διαδικασίες για την έκδοση της νέας ύλης ζητώντας μάλιστα και τις δικές τους προτάσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι αν τους είχαν δώσει και την ημερομηνία έκδοσής τους, τότε θα τους βοηθούσε και στον καλύτερο προγραμματισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου