Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο ρόλος του πραγματικού ηγέτη της εποχής μας

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1 
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Κοινωνικο ενδιαφέρον Κατηγορία: Άνθρωπος
Προβολές: 4603
Εκτύπωση
Για να είσαι ηγέτης δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχειςδιευθυντικό πόστο σε μία δουλειά, ή να είσαι εκλεγμένος αξιωματούχος σε στρατό ή στην πολιτεία. Ηγέτης είναι αυτός που οι άλλοι θέλουν να τον ακολουθούν γιατί τους εμπνέει με νέες ιδέες και με όραμα. Ενας πραγματικός ηγέτης εμπνέει σταθερή αφοσίωση σε αυτούς που τον ακολουθούν με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει. Τελικά γεννιέσαι ή γίνεσαι ηγέτης;
Μερικοί γεννιούτναι ηγέτες αλλά και για να γίνεις πρέπει να το έχεις μέσα σου οπότε μάλλον θα κλέινουμε προς το πρώτο.
Το πρώτο βήμα για να γίνεις ηγέτης είναι να κοιτάς γύρω σου και να βρίσκεις τρόπους για να κάνεις τον κόσμο αυτόν καλύτερο. Παρατήρησε το περιβάλλον σου και άκουσε τους ανθρώπους. Ενας αληθινός ηγέτης είναι και ο καλύτερος ακροατής. Πως θα μπορούσες να βοηθήσεις στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος; Ανακαλύψε πρώτα λοιπόν ποιά είναι τα ταλέντα σου, ανάπτυξε τα και εφάρμοσε τα για να κάνετε τα πράγματα καλύτερα σε αυτόν τον κόσμο. Αναζητήσε ανάγκες και προβλήματα που χρειάζονται λύση. Οι λύσεις δεν είναι πάντα πολύπλοκες και συναρπαστικές. Μερικές φορές η λύση που μπορεί να δωθεί μπορεί να είναι πολύ απλή.
Σκέψου πάντα την μεγαλύτερη εικόνα. Λύνοντας προβλήματα θα μπορούσες να παρατηρήσεις ότι τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από ένα μεγαλύτερο και βαθύτερο πρόβλημα. Αναζητώντας το πρόβλημα στην ρίζα του θα ανακαλύψεις ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί από ένα μόνο άτομο αλλά θα χρειαστεί ομαδική συμμετοχή σε αυτό και εκεί ακριβώς έρχεται και ο ρόλος σου σαν ηγέτης.
Πάρε αποφάσεις και αποδέξου τις επιπτώσεις εάν θέλεις να έχεις επηρροή και να λύσεις μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτές οι αποφάσεις σου θα μπορούν να επηρρεάσουν ανθρώπους που σου δίνουν αυτή την δύναμη της λήψης αποφάσεων. Αυτό από μόνο του είναι και ευθύνη αλλά και τιμή που σου γίνεται από ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα. Γιαυτό όχι μόνο πρέπει να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις αλλά επίσης σημαίνει ότι πρέπει να αναλαμβάνεις και την ευθύνη τους. Αν οι αποφάσεις σας σε σημαντικά θέματα αποδειχθούν λανθασμένες οι άνθρωποι που σε ακολουθούν θα πιστέψουν ότι φταίς εσύ. Φαντάσου λοιπόν τον εαυτό σου σαν τον καπετάνιο σε ένα πλοίο όπου η τύχη του είναι στα δικά σου χέρια και εναποκεινται σε εσένα να κατευθήνεις το πλήρωμα στην σωστή κατεύθυνση. Γι΄αυτό και εξασκησου σε όλα τα ενδεχόμενα με σοφία...και προετοιμάσου και για τα καλύτερα και για τα χειρότερα. Να αναλαμβάνεις πάντα τις ευθύνες σου γιατί η αμφιβολία και ο φόβος δεν είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη. Εάν διστάσεις σε αποφάσεις καλύτερα να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Ενας ηγέτης με ανασφάλεια παύει να είναι ηγέτης και μπορεί να εξελιχθεί σε τύραννο.
Σαν ηγέτης πρέπει να μοιράζεσαι το όραμά σου με τους ανθρώπους σας και να βλέπετε την μεγαλύτερη εικόνα του πως μπορούν να βελτίωθουν τα πράγματα αφαιρώντας τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν. Για να αποκτήσεις ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν στον σκοπό σου πρέπει να μοιράζεσαι το όραμα σου με αυτούς. Έμπνευσε τους με ενθουσιασμό. Οδήγησε τους και δείξε τους πως οι πράξεις τους μπορούν να αγγίξουν το όνειρο. Οι πιο σημαντικοί ηγέτες μπορούν να συλλάβουν τους στόχους και οράματα και να να μεταφέρουν στον κόσμο που τους ακολουθεί κάνοντας τα κτήμα τους.
Τέλος θυμήσου ότι το να είσαι ηγέτης δεν είναι η ικανοποίηση του εγώ σου. Οι μεγάλοι ηγέτες βλέπουν τον εαυτό τους σαν εργαλέιο για να επιτευχθεί ένας ιερότερος σκοπός. Για να υλοποιήσεις ένα όραμα δεν χρειάζεσε έναν στρατό ακολούθων που θα πάψει να υπάρχει όταν και εσύ πάψεις να υπάρχεις. Μοιράσου το όραμά σου και άφησε τους ανθρώπους να το κάνουν δικό τους, δημιούργησε νέους ηγέτες. Λειτούργησε σαν ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας όπου οι άλλοι κρίκοι είναι εξίσου δυνατοί και δεμένοι με κοινό στόχο το ίδιο όραμα. Δημιούργησε ηγέτες ικανούς να δημιουργήσουν με την σειρά τους νέους ηγέτες για την επίτευξη του στόχου. Ακόμα και εάν αποχωρήσετε τότε η αλυσίδα θα συνεχίσει να επεκτίνεται με νέους κρίκους και αυτό πραγματικά είναι πολύ σημαντικό και μεγάλη αρετή ενός πραγματικού ηγέτη. Ενας ηγέτης είναι ο καλυτερος όταν οι άνθρωποι τελικά σταματούν να στηρίζονται σε αυτόν και λειτουργούν αυτόνομα σαν ηγέτες από μόνοι τους λέγοντας ότι το όνειρο έχουν πλέον να το καταφέρουν και μόνοι τους.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου