Επίτροπος: Ένας «πανωλεθρίαμβος» στην ασφαλιστική αγορά
Η τοποθέτηση Επιτρόπου σε ασφαλιστική εταιρεία (International Life) μόνο ως επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο για την εταιρεία όσο και ευρύτερα για την ασφαλιστική αγορά. Από καιρό στο I.W είχαμε επισημάνει ότι η εποπτεία (ΔΕΙΑ) της ασφαλιστικής αγοράς παρατηρούσε ενδελεχώς όλες τις κινήσεις των ελληνικών και ξένων ασφαλιστικών εταιρειών και ενημέρωνε για τις εξελίξεις όχι μόνο ενόψει των Solvency II.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει δύο παραμέτρους που αξιολογήθηκαν για να ληφθεί η απόφαση τοποθέτησης Επιτρόπου ενόψει και της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική.
Η πρώτη παράμετρος ήταν οι τρίμηνες αξιολογήσεις της και η δεύτερη η συσχέτιση των δύο χαρτοφυλακίων δηλαδή του κλάδου Ζωής και κλάδου Ζημιών. Σε ότι αφορά τις τρίμηνες αξιολογήσεις η International Life μέχρι το καλοκαίρι του 2014 κατάφερνε να ανταπεξέρχεται στα κεφαλαιακά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί.
Το 2015 ήταν όμως ιδιαίτερα αρνητικό για την εταιρεία και λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των πολύμηνων διαπραγματεύσεων και λόγω των capital controls. Η πώληση της ΑΕΔΑΚ στα μέσα Ιουνίου (ανακοινώθηκε λίγο πριν τα capital controls) επέτρεψε στην εταιρεία να ενισχύσει κεφάλαια και ρευστότητα. Ωστόσο κατά την αξιολόγηση του δεύτερου τριμήνου ουσιαστικά , η Τράπεζα της Ελλάδας είδε ορισμένα πράγματα που δεν μπορούσαν να διορθωθούν. Ανάμεσα στις προτάσεις της ήταν και η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Ζωής προκειμένου να διαχωριστούν οι δύο κίνδυνοι (μεταξύ κλάδων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων) .
Το Σεπτέμβριο η εταιρεία διέρρευσε ότι προχωρά στην μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Ζωής προκειμένου να επικεντρωθεί στις Γενικές Ασφαλίσεις που χρειάζονταν και μικρότερη αποθεματοποίηση. Τελικά , η τοποθέτηση Επιτρόπου με δίμηνη περίοδο (μέχρι το Φεβρουάριο 2016) ουσιαστικά ήταν ίσως το μικρότερο κακό για την εταιρεία. Το ζητούμενο είναι πλέον πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έχοντας Επίτροπο. Οι ελπίδες της τώρα εστιάζονται στο να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της στις Γενικές Ασφαλίσεις και να αποφύγει περαιτέρω συρρίκνωση.
Ο Δεκέμβριος 2015 δεν μοιάζει καλός για την ασφαλιστική αγορά. Εκτός από την τοποθέτηση Επιτρόπου , έρχεται και η πώληση της Eurolife για να ταρακουνήσει το οικοδόμημα της «ασφαλιστικής στερεότητας» που προσπαθεί να στήσει χρόνια η ΕΑΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου