Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Γιάννης Στουρνάρας: Εντατικοί έλεγχοι στην ασφαλιστική αγορά για την εφαρμογή των πράξεων 30 και 31

Στις δράσεις και τις επαφές με τους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς για την εύρυθμη λειτουργία της, αναφέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια έκθεση για το 2014.
Όπως τονίζεται, η Τράπεζα της Ελλάδος επικεντρώθηκε στη διαπίστωση της εφαρμογής των κανονιστικών Πράξεων Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 30 και 31/30.9.2013 που τέθηκαν σε ισχύ την 1.1.2014. Προς το σκοπό αυτό εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, τόσο στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις όσο και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, και πραγματοποιήθηκαν συστάσεις προσαρμογής όπου παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Διαβάστε αναλυτικά την αναφορά του κ. Γιάννη Στουρνάρα για τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά:
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, στην ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν εξήντα επτά (67) ασφαλιστικές επιχειρήσεις µε καθεστώς εγκατάστασης, µε συνολικό ενεργητικό ύψους 15,7 δισεκ. ευρώ. Σε όρους παραγωγής ασφαλίστρων, το µμερίδιο αγοράς των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 94,6%, εκ του οποίου το 44,4% αφορά θυγατρικές ευρωπαϊκών ομίλων, και το µμερίδιο των υποκαταστημάτων κρατών- µελών της ΕΕ και τρίτων χωρών σε 5,4%. Όσον αφορά το βαθμό συγκέντρωσης ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων, οι 5 και 10 µμεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ασφαλίσεις ζωής κατέχουν το 76,4% και 92,7% της συγκεκριμένης αγοράς και οι 5 και 10 µμεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ασφαλίσεις κατά ζημιών το 38,5% και 64,2% αντίστοιχα.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, κύριο χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής αγοράς ήταν η συνολική µμείωση της παραγωγής ασφαλίστρων, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, σε αντίθεση µε την εξέλιξη της παραγωγής του κλάδου ζημιών, η παραγωγή στις ασφαλίσεις ζωής άρχισε να ανακάμπτει, παρουσιάζοντας θετικό ρυθμό µμεταβολής. Τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα σημείωσαν υποχώρηση κατά 2,5% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2013, προερχόμενη κυρίως από την κατά 11,05% πτώση των ασφαλίστρων από ασφαλίσεις ζημιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την κατά 10,35% άνοδο των ασφαλίστρων από ασφαλίσεις ζωής.
Το σύνολο διαμορφώθηκε σε 2,98 δισεκ. ευρώ (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013: 3,05 δισεκ. ευρώ), εκ των οποίων το 45,4% προήλθε από ασφαλίσεις ζωής και το 54,6% από ασφαλίσεις κατά ζημιών. Το σύνολο των τεχνικών αποθεμάτων των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε σε 11,98 δισεκ. ευρώ (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013: 11,72 δισεκ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη µμικρή άνοδο που παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις ζωής παρά στην υποχώρηση της συνολικής νέας παραγωγής
Από την αρχή της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος επικεντρώθηκε στη διαπίστωση της εφαρμογής των κανονιστικών Πράξεων Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 30 και 31/30.9.2013 που τέθηκαν σε ισχύ την 1.1.2014. Προς το σκοπό αυτό εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, τόσο στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις όσο και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, και πραγματοποιήθηκαν συστάσεις προσαρμογής όπου παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο εποπτικό καθεστώς της “Φερεγγυότητας ΙΙ” (“Solvency II”)19 από την 1.1.2016,20 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) έθεσε σε ισχύ, την 1.1.2014, τα Ενδιάμεσα Μέτρα Εφαρμογής (Interim Guidelines). Τα µμέτρα αυτά αναφέρονται κυρίως στην υποχρέωση καθιέρωσης κατάλληλου συστήματος διακυβέρνησης και ελέγχου (Πυλώνας ΙΙ) που εισάγεται µε το νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και στη διαμόρφωση των εποπτικών αναφορών και στην πληροφόρηση του κοινού (Πυλώνας ΙΙΙ). Η Τράπεζα της Ελλάδος ενσωμάτωσε στο πρόγραµµα προετοιμασίας της αγοράς τα εν λόγω Ενδιάμεσα Μέτρα µε τη γνωστοποίηση και ανάρτησή τους στο δικτυακό της τόπο, σηματοδοτώντας την αρχή της µμετάβασης στο νέο εποπτικό πλαίσιο.
Για την προετοιμασία της κάλυψης των ποσοτικών απαιτήσεων του Πυλώνα Ι, µμεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2014 και σε συνεργασία µε την ΕΙΟΡΑ,21 η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε άσκηση αντοχής των διαθέσιμων εποπτικών κεφαλαίων των επιχειρήσεων σε ακραίες καταστάσεις (stress test). Η άσκηση διενεργήθηκε µε στοιχεία ημερομηνίας αναφοράς 31.12.2013 και περιλάβανε δύο µμέρη: το Βασικό Σενάριο (core module) και το Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (low-yield module). Σκοπός της άσκησης ήταν η αναγνώριση των επιπτώσεων και της αντοχής του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς σε ακραία σενάρια µμεταβολής των οικονομικών παραμέτρων και των ασφαλιστικών κινδύνων και όχι ο υπολογισμός κεφαλαιακών αναγκών υπό τις ανωτέρω ακραίες καταστάσεις.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Βασικό Σενάριο συµµετείχαν 167 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 60 ασφαλιστικοί όμιλοι και 107 µεµονωµένες (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις που καλύπτουν το 55% των συνολικών εγγεγραµµένων ασφαλίστρων. Στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων συµµετείχαν 225 (αντ)ασφαλιστικές επι- χειρήσεις, που καλύπτουν το 60% των τεχνικών προβλέψεων. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά συµµετείχε µε 6 ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο Βασικό Σενάριο που καλύπτουν το 72,28% των εγγεγραµµένων ασφαλίστρων και στο Σενάριο Χαµηλών Επιτοκίων µε 11 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που καλύπτουν το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων. Στις 30 Νοεµβρίου 2014, η EIOPA δηµοσίευσε τα αποτελέσµατα της άσκησης, 22 τονίζοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και επισηµαίνοντας τη χρησιµότητά της ως εργαλείου διαχείρισης των κινδύνων, τόσο από την πλευρά των εποπτικών αρχών όσο και από την πλευρά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Για την προετοιµασία της κάλυψης των ποιοτικών απαιτήσεων του Πυλώνα ΙΙ, η ∆ιεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος πραγµατοποίησε σειρά συναντήσεων µε τις διοικήσεις και τα στελέχη των περισσότερων επιχειρήσεων. Στόχος ήταν η ενηµέρωση για τα Ενδιάµεσα Μέτρα Εφαρµογής που περιλαµβάνουν τις κατευθυντήριες γραµµές για την οργάνωση του συστήµατος διακυβέρνησης και ελέγχου της ασφαλιστικής επιχείρησης, µε έµφαση στην ανάπτυξη των τεσσάρων βασικών λειτουργιών (αναλογιστική, εσωτερικός έλεγχος, διαχείριση κινδύνων και κανονιστική συµµόρφωση). Επισηµάνθηκε επίσης η ανάγκη εντατικοποίησης των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη σταδιακή προσαρµογή των πρακτικών, των µεθόδων και των συστηµάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν αποτελεσµατικά στους νέους κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις επιχειρήσεις να εκπονήσουν µελέτη αποκλίσεων (gap analysis) µεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και της επερχόµενης σε περιβάλλον Φερεγγυότη- τας ΙΙ. Η µελέτη αυτή αποτελεί βάση για τον εντοπισµό των αναγκών και των απαιτούµενων ενεργειών για τη σύγκλιση και εναρµόνισή τους µε το νέο ευρωπαϊκό θεσµικό πλαίσιο. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε τακτικές αναφορές προόδου για θέµατα εταιρικής δια κυβέρνησης του Πυλώνα ΙΙ, καθώς και δοκιµαστικές υποβολές στοιχείων και αναφορών του Πυλώνα ΙΙΙ. Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες των οκτώ Οµάδων Εργασίας, που συστάθηκαν το 2012 µε πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, µε σκοπό την αναβάθµιση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων των επιχειρήσεων, αλλά και τη δηµιουργία κατάλληλων αναλογιστικών υποδειγµάτων αποτίµησης συγκεκριµένων ασφαλιστικών κινδύνων. Σε συνεργασία µε τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και ταχύτερα από όσο είχε σχεδιαστεί, το έργο ολοκληρώθηκε µε την οριστικοποίηση των σχετικών εκθέσεων και τα αποτελέσµατα παρουσιάστηκαν στα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος συµµετείχε στις εργασίες της νοµοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενσωµάτωση του τελικού κειµένου της Οδηγίας της Φερεγγυότητας ΙΙ στην ελληνική νοµοθεσία. Η ψήφιση του σχεδίου νόµου αναµένεται στις αρχές του 2015. Παράλληλα, για το σκέλος της εποπτείας του κλάδου της ασφαλιστικής διαµεσολάβησης, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο την ΠΕΕ 38/1.4.2014 (ΦΕΚ Β’ 1340) “Αναπροσαρµογή των ποσών υποχρεωτικής ασφάλισης επαγγελµατικής αστικής ευθύνης των ασφαλιστικών διαµεσολαβητών”, τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 4 παρ.1Α περ. στ’) του Π.∆. 190/2006, και την απόφαση ΕΠΑΘ 122/3/15.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3533) “Εξέταση αιτιάσεων από ασφαλιστικούς διαµεσολαβητές”. Ολοκληρώνοντας τις θεσµικές της υποχρεώσεις στο ζήτηµα της διαρκούς εκπαίδευσης των διαµεσολαβούντων, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέ- δωσε τις ΠΕΕ 45/21.11.2014 (ΦΕΚ Β’ 3350) “Επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαµεσολαβητών” και ΠΕΕ 46/4.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3510) “Τροποποίηση διατάξεων της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 16/21.5.2013 (ΦΕΚ Β’ 1257) σχετικά µε τις εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου