Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Big Data: η μεγάλη ανατροπή στην ασφαλιστική βιομηχανία

Big Data: η μεγάλη ανατροπή στην ασφαλιστική βιομηχανία

Big-Data-1
3 Ιούνιος 2016
Τα Big data προεξοφλούν το μέλλον των ασφαλιστών
Έφεραν την επανάσταση σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής - στην υγεία, την πολιτική, ακόμη και τον αθλητισμό -όχι, όμως στον τομέα της ασφάλισης. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει άρδην. Πρόκειται για τα Big Data, τα οποία υπόσχονται ευοίωνο μέλλον για τις ασφαλιστικές. Συλλέγονται μέσα από συνεργασίες που συνάπτουν οι ασφαλιστικές με εταιρείες τεχνολογίας, ή εντελώς δωρεάν μέσα από τις αναρτήσεις των χρηστών σε Facebook και Twitter, οι οποίες μαρτυρούν και την προσωπικότητα, τις συνήθειες και άρα τους ασφαλιστικούς "κινδύνους".//
Έλενα Ερμείδου
Όλο και περισσότερα στελέχη του τομέα ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων, ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνώς πτώση στα περιθώρια κέρδους και αύξηση του ανταγωνισμού, σχεδιάζουν να επωφεληθούν από τα εκτιμώμενα οφέλη των Big Data και τον δεδομένων που καταγράφουν και προσφέρουν.
Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται με διάφορες απίθανες μεθόδους και διάφορες απίθανες πηγές: από τα δελτία καιρού, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τις έξυπνες συσκευές, ακόμη και από τα... έξυπνα σπίτια, τα σπίτια δηλαδή όπου όλες οι συσκευές θα συνδέονται μέσω Ίντερνετ. Βεβαίως, ανεκτίμητες πηγές συλλογής δεδομένων είναι το διαδίκτυο, η ηλεκτρονική αλληλογραφία, τα τηλέφωνα.
Όλα αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εξορθολογιστεί το κόστος ασφάλισης, να καθορίσουν επακριβώς τους κινδύνους στο underwriting, να εντοπίσουν νέους κινδύνους, να προβλέψουν την απάτη ή εντοπίσουν ποιες απαιτήσεις έχουν την δυναμική να γίνουν πιο δαπανηρές.
Στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά επικρατεί...πυρετός διαβουλεύσεων και σχεδιασμών σχετικά με τα big data και την αξιοποίηση των στατιστικών αναλύσεων τα επόμενα χρόνια.
Οι «έξυπνες» κινήσεις των ασφαλιστών
Ένας τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ασφαλιστικές του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων είναι όπως είπαμε το «Έξυπνο Σπίτι». Στο «Έξυπνο Σπίτι» οι οικιακές συσκευές και όλα τα υπόλοιπα συστήματα – από τα κουδούνια μέχρι και τις συσκευές ψύχους και θέρμανσης — θα παράγουν δεδομένα και θα μπορούν να ελεγχθούν από παντού,  με έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή.
Δύο μεγάλες αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες, η Liberty Mutual Insurance και ηAmerican Family Insurance, έχουν ήδη συνάψει συνεργασία με την Nest Labs, εταιρεία "έξυπνης οικιακής τεχνολογίας", την οποία εξαγόρασε το 2014 η Google.
Η Nest Protect παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες χωρίς κόστος. Στους όρους της συμφωνίας, οι πελάτες των ασφαλιστικών να μπορούν να καρπώνονται εκπτώσεις στα ασφάλιστρα, και οι ασφαλιστικές από την πλευρά τους να λαμβάνουν χρήσιμα δεδομένα προς αξιοποίηση από τις συσκευές που συλλέγουν τα δεδομένα αυτά.
Τι είδους δεδομένα κοινοποιούνται;
Τα δεδομένα που κοινοποιούνται στις ασφαλιστικές είναι περιορισμένα περιλαμβάνουν την κατάσταση των παταριών, τους αισθητήρες και την σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς επίσης και την τοποθεσία του σπιτιού και των δωματίων όπου η συσκευή είναι τοποθετημένη.
Τα δεδομένα που παράγονται από τους πελάτες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλους τομείς της ασφάλισης, όπως στο κλάδο αυτοκινήτου, όπου το σύστημα της τηλεματικής παρακολουθεί τον τρόπο οδήγησης και συμβάλλει, ώστε να μειώνονται τα ασφάλιστρα στους οδηγούς που οδηγούν σωστά.
Facebook και Twitter δεν κρατάν τίποτα κρυφό
Κάποιες πληροφορίες συλλέγονται εν αγνοία των πελατών, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν. Μέσα από την χρήση του Facebook και του Twitter οι ασφαλιστικές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις συμπεριφορές των πελατών τους και το προσωπικό προφίλ κινδύνων τους.
Ανακατατάξεις στο εποπτικό καθεστώς
Το μέλλον, όμως επιφυλάσσει και αλλαγές στο εποπτικό καθεστώς των ασφαλιστικών, όσο περισσότερο διαδίδεται η χρήση των δεδομένων από τις ασφαλιστικές.
Για παράδειγμα, το περασμένο Νοέμβριο η Εποπτική Αρχή για τα Χρηματοοικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε πληροφορίες από τις ασφαλιστικές για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δεδομένα.
Ο χειρισμός, πάντως των δεδομένων αυτών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας σύμφωνα με την Willis Towers Watson. Μία λάθος ερώτηση ή η απομόνωση ορισμένων στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε τελείως λάθος αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου