Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τα ασφάλιστρα της κρίσης : Με το μήνα , το τρίμηνο, τα χιλιόμετρα και άλλοι τρόποι για να ασφαλίσεις αυτοκίνητο ή μηχανή

Τα ασφάλιστρα της κρίσης : Με το μήνα , το τρίμηνο, τα χιλιόμετρα και άλλοι τρόποι για να ασφαλίσεις αυτοκίνητο ή μηχανή

Η οικονομική κρίση που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα άλλαξε το τοπίο στην ασφάλιση αυτοκινήτου και ο αγώνας επιβίωσης εταιριών και καταναλωτών έφερε τα πάνω κάτω στην υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου.
46362
Πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο δύο επιλογές ασφάλισης για τους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, η εξάμηνη και η ετήσια. Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν ασφάλιζε αυτοκίνητο για μικρότερο διάστημα.
Με την οικονομική κρίση, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ασφαλιστικές εταιρίες έπρεπε να προσαρμοστούν να νέα δεδομένα της οικονομίας και των καταναλωτών. Δεν ήταν λίγοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων που άφηναν ανασφάλιστα τα αυτοκίνητά τους επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανανεώσουν την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους , παίρνοντας και τα ανάλογα ρίσκα.
Παράλληλα οι αυξήσεις στα καύσιμα , στα τέλη κυκλοφορίας, στο κόστος της συντήρησης άρχισε να δημιουργεί και τα πρώτα “νεκροταφεία” παροπλισμένων αυτοκινήτων με 100δες χιλιάδες κατόχους αυτοκινήτων να καταθέτουν μαζικά στη λήξη κάθε χρόνου , που ανανεώνονται τα τέλη κυκλοφορίας , τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Όλες αυτές οι καταστάσεις οδήγησαν τις ασφαλιστικές εταιρίες , που εκμεταλλεύθηκαν αρχικά την μείωση των μετακινήσεων των Ελλήνων και κατά συνέπεια των ατυχημάτων, να μειώνουν σταδιακά τα ασφάλιστρα ενώ στην πορεία μπήκαν στην αγορά και τα online και direct δίκτυα πωλήσεων που επίσης προσφέρουν χαμηλότερες τιμές ασφαλίστρων λόγω της μείωσης του κόστους πρόσκτησης ( προμήθειες διαμεσολαβητών) και λειτουργικών εξόδων των εταιριών.
Ωστόσο, ακόμα και με την πτώση των ασφαλίστρων, που εκτιμάτε 30% μέσα στην τελευταία πενταετία , ο αριθμός το ανασφάλιστων αυτοκίνητων συνεχίζει να κυμαίνεται από 600.000 1.000.000 περίπου αυτοκίνητα , ενώ σε 800.000 υπολογίζονται τα αυτοκίνητα που είναι “παροπλισμένα” δηλαδή έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Ετσι οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν διαμορφώσει μια σειρά από νέα πακέτα ασφάλισης αυτοκινήτου, όπως είναι τα 3μήνα ασφαλιστήρια που σχεδόν διαθέτουν πλέον όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες , ενώ κάποιες εταιρίες διαθέτουν προς αγορά και μηνιαία συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου. Πρόσφατα ασφαλιστική εταιρία διαθέτει πακέτο ασφάλισης με το χιλιόμετρο .
Δηλαδή ο ασφαλισμένος μπορεί να αγοράσει ένα βασικό πακέτο 5000 χιλιομέτρων και η παρακολούθηση γίνεται με τηλεματική συσκευή ώστε πριν την συμπλήρωση του ορίου να ειδοποιηθεί για ανανέωση η να γίνει ακύρωση της ασφάλισης αν δεν ανανεώσει.
Επίσης πολλές εταιρίες με την χρήση πιστωτικών καρτών δίνουν την δυνατότητα σε ασφαλισμένους τους να εξοφλούν τα ασφάλιστρα με μηνιαίες άτοκες δόσεις, ενώ για πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών προσφέρουν επίσης έκπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου