Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

10 λόγοι για να ασφαλίσεις την Υγεία σου σήμερα

Η ευημερία του κράτους και η ικανότητά του να καλύπτει τα νοσοκομειακά και ιατροφαρμακευτικά έξοδα των φορολογουμένων του – εφόσον αυτοί ήταν τυπικοί στις εισφορές τους – δημιουργούσε μια αντίληψη ότι η ιδιωτική ασφάλιση ήταν ένα αγαθό πολυτελείας. Και ήταν! Ο κόσμος, έχοντας εξασφαλίσει την υγεία του δεν ενδιαφερόταν για ένα ιδιωτικό συμβόλαιο. Ήταν πλεονασμός και ας υπήρχαν λεφτά.
Τα χρόνια πέρασαν όμως, η κρίση χτύπησε δυνατά τη χώρα και η πολυτέλεια εξελίχθηκε σε ανάγκη. Το δημόσιο άρχισε να χάνει από τη δυναμική του και μαζί του άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της κακής διαχείρισης που είχε γίνει τα περασμένα χρόνια. Οι αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία μεγάλωσαν, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα έγιναν πολύ πιο συχνές και η κατάσταση σε κάθε κρατικό νοσοκομείο άρχισε να θυμίζει συνθήκες… τριτοκοσμικής χώρας.
Και τότε ήταν που ο κόσμος άρχισε να ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις που θα του εγγυώνται μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας. Ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης άρχισε να γίνεται καθοριστικός και οι Ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβανόμενες την τάση άρχισαν να δημιουργούν προϊόντα περισσότερο οικονομικά και προσιτά στις ανάγκες του κόσμου.

Γιατί λοιπόν κάποιος αξίζει να έχει Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας Σήμερα;  

Γιατί να αποκτήσει ένα ακόμη έξοδο στον ήδη επιβαρυμένο και ασφυκτικά πιεσμένο ετήσιο προϋπολογισμό του;
  1. Πρώτα απ’ όλα τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας εξασφαλίζουν στους δικαιούχους τουςαξιοπρεπή νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μακριά από τη γραφειοκρατία και αναμονή του δημόσιου συστήματος υγείας (Αν το επιλέξει ο ασφαλισμένος).
2. Η Ασφαλιστική εταιρεία σου εγγυάται ότι θα καλύψει κάθε έξοδο της νοσηλείας σου σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της χώρας μέχρι το συμφωνηθέν ανώτατο όριο ευθύνης (οι εταιρείες συνήθως καλύπτουν από 10.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000 ευρώ).
3. Ένα συμβόλαιο υγείας σου καλύπτει κάθε έξοδο εξωνοσοκομειακών διαγνωστικών εξετάσεων από ασθένεια ή ατύχημα σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας. Γρήγορα, άμεσα και χωρίς περιττές καθυστερήσεις όπως μας έχει συνηθίσει το δημόσιο.
4. Επειδή ζούμε στην ποικιλόμορφη Ελλάδα, αν είσαι σε δυσπρόσιτη περιοχή – σε ένα νησί π.χ. διακοπές ή μόνιμος κάτοικος – ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να σου εξασφαλίσει επείγουσα αερομεταφορά σε περίπτωση που την χρειαστείς.
5. Η δεύτερη γνωμάτευση ή η επιλογή να νοσηλευτούμε σε νοσοκομείο και ιατρό της επιλογής μας είναι δικαίωμα όλων. Για αυτό οι περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες σου καλύπτουν τα έξοδα να νοσηλευτείς σε νοσοκομείο και του εξωτερικού (συνήθως Αμερική & Ευρώπη).
6. Σε επικοινωνία με τον Ασφαλιστικό σου Σύμβουλο μπορείς να προσαρμόσεις το συμβόλαιο στα μέτρα σου βάσει των αναγκών σου και των οικονομικών δυνατοτήτων σου.
7. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος – αν όχι όλο – των αμοιβών των γιατρών, όπως και τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις (Ο Ασφαλιστής σου πρέπει να είναι σε θέση να σου τις αριθμήσει).
8. Θέλεις να κάνεις χρήση και του Ασφαλιστικού σου Φορέα σε ιδιωτικό νοσοκομείο; Μπορείς! Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ρωτήσεις τον Ασφαλιστικό σου Σύμβουλο.
9. Δεν θυμάσαι απ’ έξω τις καλύψεις του συμβολαίου σου; Γι’ αυτό υπάρχει ο Ασφαλιστικός σου Σύμβουλος. Ρώτησέ τον. Η δουλειά του είναι να σε συμβουλεύει και να σε καθοδηγεί.
10. Και τέλος οι εποχές που το δημόσιο μπορούσε να σου εγγυηθεί κάθε κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και αν είσαι απόλυτα τυπικός με τις εισφορές σου. Απλά σκέψου πόσες φορές ο γιατρός δεν ήταν διαθέσιμος, το ραντεβού σου για επείγουσες εξετάσεις είχε λίστα μερικούς μήνες ή το μηχάνημα για τις εξετάσεις σου ήταν εκτός λειτουργίας.

Η επιλογή είναι στο χέρι σου

Μπορείς να  παραμείνεις στο «παραδοσιακό μοντέλο» και να περιμένεις το κράτος να επιστρέψει στις ένδοξες εκείνες ημέρες που μπορούσε να σου καλύψει όλες σου τις ανάγκες ή προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα του σήμερα. Μια πραγματικότητα που σου υπογραμμίζει την κοινή λογική ότι κανείς δεν θα αναλάβει εθελοντικά την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψή εκτός από εσένα τον ίδιο. Και ας πληρώνεις υπέρογκα ποσά κάθε μήνα στο ταμείο σου. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Greek summer mix 2016 vol. 2 by dj babis - Καλό καλοκαίρι !!!

Γιατί η θάλασσα κάνει καλό στην υγεία μας

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=41642:giati-i-thalassa-kanei-kalo-stin-ygeia-mas&catid=17:nea&Itemid=131
Ήταν τον 4ο αιώνα π.Χ. όταν ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο «θαλασσοθεραπεία», εστιάζοντας στην πολλαπλώς ωφέλιμη δράση του θαλασσινού μπάνιου για τον άνθρωπο.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν πάψει να επισκέπτονται την θάλασσα κάθε καλοκαίρι, ενώ, όσοι αντέχουν, την τιμούν και τον χειμώνα με θετικά, απ’ ότι φαίνεται, αποτελέσματα για την υγεία τους. Αν και η ευεργετική δράση της θάλασσας παραμένει ακόμη ένα μυστήριο, υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι δεν είναι, απλώς, ένα τεράστιο ματζούνι.
Λιγότερο στρες
Η αίσθηση ότι η θάλασσα κάνει καλό, χαλαρώνει και βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων είναι πολύ παλιά και επιβεβαιώνεται, κατά μία έννοια, κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε —για λόγους αναψυχής, τουλάχιστον.
Πρόσφατη έρευνα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ψυχική υγεία και χαμηλούς δείκτες άγχους μιας και η θέα του νερού και ο ήχος των κυμάτων φαίνεται πως επηρεάζουν τον οργανισμό, οδηγώντας τον σε μία κατάσταση ηρεμίας η οποία έχει ευεργετική δράση στο σώμα και τον νου. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση σε θάλασσα ευνοεί το τακτικό κολύμπι και όταν κολυμπάτε, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα σε όλο σας το σώμα και, κυρίως, στο επάνω μέρος γύρω απ’ την καρδιά. Έτσι, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και το σώμα σας αποκτά εγρήγορση, ενεργητικότητα και ευεξία.
Καλύτερη αναπνοή
Ακόμη μία εντύπωση, που περνά από γενιά σε γενιά, είναι ότι το θαλασσινό αεράκι κάνει καλό, «ανοίγει τα πνευμόνια» και έχει κάποιου είδους ευεργετική δράση στη γενικότερη υγεία μας.
Εδώ και κάποια χρόνια, μετά από αναφορές αυστραλών με κυστική ίνωση (μία χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού, διαδεδομένη και στη χώρα μας) ότι μετά το σέρφινγκ μπορούσαν να αναπνεύσουν καλύτερα, έγιναν κάποιες έρευνες που έδειξαν ότι η εισπνοή διαλύματος πλούσιου σε χλωριούχο νάτριο μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάλυση της βλέννας στους πνεύμονες και κατόπιν στην προσωρινή βελτίωση της αναπνοής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας υγιής άνθρωπος θα δει σημαντική διαφορά αναπνέοντας τον, εμπλουτισμένο με την αλμυρή υγρασία, αέρα της θάλασσας, αλλά η ιδέα σε κάνει να νιώθεις πολύ πιο όμορφα κάθε φορά που βρίσκεσαι στην παραλία, κολυμπώντας ή βολτάροντας.
Καθαρότερο δέρμα
Η αλήθεια είναι ότι, σε μέρη σαν την Ελλάδα, η θάλασσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ήλιο και ο ήλιος, ειδικά το καλοκαίρι και μάλιστα τις καυτές ώρες που όλοι πάνε για τις βουτιές τους, είναι συνδεδεμένος με κάποιες πολύ κακές επιπτώσεις στο δέρμα και την περαιτέρω υγεία μας.
Φαίνεται όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό μπορεί να είναι και ευεργετικό για το δέρμα μας όταν πρόκειται για παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, επισπεύδοντας τη θεραπεία τους με τη δράση του. Υπό συνθήκες, το θαλασσινό νερό μπορεί επίσης να καθαρίσει τους πόρους και να ελαττώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, καταπολεμώντας βακτήρια που ευθύνονται για κάποια είδη ακμής. Αρκεί, βέβαια, να μην γράφουμε ατελείωτες ώρες στην παραλία χωρίς σωστή ενυδάτωση, εσωτερικά και εξωτερικά και χωρίς την απαραίτητη προστασία απ’ τον ήλιο.
πηγή:mama365.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αυτό διατυπώνεται στο άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα όπου σημειώνεται ότι "όποιος ζημιώνει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει''.Ο Διαχειριστής Πολυκατοικίας είναι ο εντολοδόχος των συνιδιοκτητών για την διαχείριση των κοινοχρήστων πραγμάτων ενός κτιρίου.

Όταν ο άνθρωπος αποφάσισε να ζήσει μαζί με άλλους ανθρώπους, θέσπισε κανόνες συμπεριφοράς που ρυθμίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Δημιούργησε το δίκαιο που περιλαμβάνει τους κανόνες που ρυθμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα προβλέπουν και τις συνέπειες (κυρώσεις) όταν αυτοί οι κανόνες παραβιαστούν.
Οι βασικές κατηγορίες του δικαίου είναι το Αστικό και το Ποινικό. Το Αστικό καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ το Ποινικό την Ευθύνη των ατόμων της κοινωνίας απέναντι στην πολιτεία.Από τους κανόνες του Αστικού Δικαίου απορρέει αστική ευθύνη, ενώ από τους κανόνες του Ποινικού η ποινική ευθύνη. Μετά από μία παραβίαση είναι δυνατόν ο υπαίτιος να έχει τόσο Αστική όσο και Ποινική ευθύνη.
Στην συνέχεια θα περιοριστούμε μόνο στην Αστική Ευθύνη διότι μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ασφάλισης.Αστική Ευθύνη είναι η υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτο  παράνομα και υπαίτια από διάφορους λόγους. Αυτό διατυπώνεται στο άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα όπου σημειώνεται ότι "όποιος  ζημιώνει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει''.Ο Διαχειριστής Πολυκατοικίας είναι ο εντολοδόχος των συνιδιοκτητών για την διαχείριση των κοινοχρήστων πραγμάτων ενός κτιρίου.
Η εντολή στον διαχειριστή δίνεται από την γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών, που συγκαλείτε σύμφωνα με τον κανονισμό και το αντικείμενο της εντολής αυτής - δηλαδή οι αρμοδιότητες του διαχειριστή - προσδιορίζονται επίσης από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Σε γενικές γραμμές όμως οι αρμοδιότητες αυτές είναι: Εξόφληση όλων των λογαριασμών κοινοχρήστων δαπανών, όπως ρεύματος, ύδρευσης, καθαριότητας, πετρελαίου κ.ο.κ.. Επίβλεψη όλων των τακτικών (όπως καθαριότητα) και έκτακτων (όπως επισκευή βλαβών) στους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις του κτιρίου. Κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και έκδοση αναλυτικού λογαριασμού για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χιλιοστά συμμετοχής του. Είσπραξη των οφειλών των διαμερισμάτων. Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και έλεγχος του αποθέματος κατά του χειμερινούς μήνες. Φροντίδα για τα διοικητικά θέματα όπως προβλέπει ο κανονισμός, δηλαδή σύγκληση συνέλευσης του κτιρίου αν υπάρξει ανάγκη και τήρηση των πρακτικών της. Γρήγορη ανταπόκριση όταν οι ένοικοι ζητούν την παρέμβασή του για την αποκατάσταση κάποιας ζημιάς ή βλάβης.Πρακτικά, ο διαχειριστής είναι το εκτελεστικό όργανο, είναι ο άνθρωπος ''κλειδί'' για την σωστή λειτουργία της πολυκατοικίας και το αφεντικό του είναι η συνέλευση της πολυκατοικίας.Παρόλο που η θέση του διαχειριστή είναι πολύ σημαντική, τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ενοικιαστές δεν δέχονται με ευχαρίστηση αυτόν τον τίτλο διότι απορρέουν ευθύνες και υποχρεώσεις που βάζουν σε κίνδυνο την περιουσία του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαχειριστών που έχασαν τα σπίτια τους ή άλλα περιουσιακά  στοιχεία προκειμένου να πληρώσουν αποζημιώσεις σε τρίτους (θεωρούνται και οι ένοικοι) εξ' αιτίας ζημιών που προήλθαν από τους κοινόχρηστους χώρους. Μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες αποποιούνται τις ευθύνες με δικαιολογίες του τύπου "ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα" ή "ότι η ευθύνη είναι του διαχειριστή διότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του ατυχήματος" κ.ο.κ. Οι οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται σε βάρος του διαχειριστή ή της διαχειριστικής επιτροπής της πολυκατοικίας, λόγω κάποιας άδικης πράξης ή παράλειψης, η οποία έχει αποτέλεσμα σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές  σε βάρος τρίτων, αποτελούν το αντικείμενο της ασφαλιστικής καλύψεως με ασφαλιστήριο Γενικής Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων.
Ασφαλιστήρια Γενικής Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή πωλούν  οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, αλλά οι διαχειριστές δεν έχουν δείξει  σοβαρό ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν. Τις περισσότερες φορές ασφαλίζονται επειδή τους υποχρεώνει ο κανονισμός της πολυκατοικίας, επιλέγοντας μικρά όρια ασφάλισης και στην πραγματικότητα είναι ανασφάλιστοι σε περίπτωση που προκληθεί κάποια σοβαρή ζημιά.Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα Γενικής Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή, ασφαλίζει τους Ιδιοκτήτες ή/και τους διαχειριστές Πολυκατοικιών έναντι Τρίτων (Τρίτοι θεωρούνται οι ένοικοι, οι επισκέπτες της πολυκατοικίας καθώς και οι τυχόν διερχόμενοι) καλύπτοντας τις σωματικές βλάβες και τις υλικές ζημιές που είναι δυνατόν να προξενηθούν λόγω ατυχήματος, για το οποίο ευθύνεται ο ασφαλισμένος και που θα συμβεί στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους του ασφαλιζόμενου κτιρίου και θα έχει άμεση σχέση με την λειτουργία και την χρήση αυτών των χώρων ή/και των ανελκυστήρων, καθώς και στον εμπρός από το κτίριο χώρο (δρόμο ή πεζοδρόμιο) και θα οφείλεται σε πτώση αντικειμένου που αποσπάστηκε από το σώμα του ασφαλιζόμενου κτιρίου. Σήμερα τα φθηνότερα ετήσια ασφάλιστρα ανά διαμέρισμα για τέτοιου είδους ασφαλιστήρια ξεκινούν από 2,5 euro και τα ακριβότερα μπορούν να φτάσουν τα 15 euro. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα προσιτά και είναι αδιανόητο να μένουν ανασφάλιστοι οι κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι και να μπαίνουν σε κίνδυνο οι περιουσίες τόσο του διαχειριστή όσο και των υπολοίπων συνιδιοκτητών.

Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης του Διαχειριστή - Διαχείριση Πολυκατοικίας

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, η ασφάλιστη των κοινόχρηστων χώρων είναι μια υποχρέωση που συχνά αμελούν να εκπληρώσουν, με σημαντικές συνέπειες.
Όπως εξηγούν, πρόκειται για μια υποχρεωτική ασφάλιση που προβλέπεται στους περισσότερους κανονισμούς πολυκατοικιών και για την οποία θα πρέπει να μεριμνά ο διαχειριστής του κτηρίου, ο οποίος είναι υπόλογος και για αστικές ευθύνες στους κοινόχρηστους χώρους. Δεν είναι λίγες οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν υποχρεώσει τον διαχειριστή της πολυκατοικίας να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο πόσο ως αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν σε τρίτους.
Προσθέτον επίσης ότι ναι μεν η ασφάλιση κατοικίας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική βοήθεια στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περίπτωση ζημιάς ή τυχαίου γεγονότος, ωστόσο κανένα κτήριο δεν είναι εξασφαλισμένο αν δεν έχουν ασφαλιστεί οι κοινόχρηστοι χώροι του. Έτσι, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν, όπως ακριβώς συμβαίνει για την ασφάλιση από σεισμό, αλλά και τιςασφάλειες των πολύτιμων αντικειμένωνΟυσιαστικά δηλαδή εξηγούν ότι η ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων πρέπει να συγκαταλέγεται στις βασικές ασφαλιστικές καλύψεις της κάθε κατοικίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας περιλαμβάνονται η είσοδος, το κλιμακοστάσιο, οι διάδρομοι, το μηχανοστάσιο, οι εγκαταστάσεις (λέβητας, καυστήρας, σωληνώσεις κλπ) της κεντρικής θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, οι ανελκυστήρες, το δώμα, αλλά επίσης και όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι, η στέγη/ταράτσα, οι καπνοδόχοι, και ο σκελετός της πολυκατοικίας. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το οικόπεδο κ,αθώς και τα θεμέλια, που αν και αποτελούν συνιδιοκτησία, εντούτοις δεν περιλαμβάνονται στα προς ασφάλιση κατά της πυρκαγιάς στοιχεία, αφού στερούνται τέτοιου κινδύνου.
Ασφάλιση περιουσίας
Σύμφωνα με τους παλαιότερους κανονισμούς πολυκατοικιών, η υποχρεωτική ασφάλιση που πρέπει να έχουν οι κοινόχρηστοι χώροι αφορά τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, ενώ η πλειοψηφία των νέων κανονισμών αναφέρει και τον κίνδυνο του σεισμού. Όπως και για κάθε κατοικία, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να αφορά το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστων χώρων που θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα σε αξία κατασκευής για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο η αποζημίωση που θα λάβουμε μετά από μια ζημιά να είναι χαμηλότερη σε αξία από το κόστος ανακατασκευής.
Οι κοινόχρηστοι χώροι κάθε οικοδομής αναφέρονται λεπτομερώς στη σύσταση της, ωστόσο επειδή η λεπτομερής καταγραφή των εν λόγω χώρων είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ δύσκολη οι εταιρείες θεωρούν ότι το εμβαδόν των κοινόχρηστων χώρων μιας πολυκατοικίας φτάνει κατά μέσο όρο το 20% με 25% του συνολικού εμβαδού της. Εκτός, όμως των καλύψεων πυρκαγιάς και σεισμού τα προγράμματα ασφάλισης κοινόχρηστων χώρων μπορούν να περιλαμβάνουν και άλλες καλύψεις αντίστοιχες με αυτές που εντοπίζουμε και σε προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, όπως:
   - Φωτιά προερχόμενη από δάσος ή συστάδες δέντρων
   - Ζημιές από τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες και πολιτικές ταραχές
   - Ζημιές από πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι
   - Ζημιές από θραύση σωληνώσεων ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού κ.λ.π.
   - Ζημιές από πρόσκρουση οχήματος και πτώση αεροσκαφών
   - Ζημιές από πτώση δέντρων, στύλων κ.λ.π.
   - Ζημιές από βραχυκύκλωμα
   - Ζημιές από έκρηξη στον ίδιο το λέβητα
   - Ζημιές στον κεντρικό ηλιακό θερμοσίφωνα ή στην κεντρική δορυφορική κεραία, από καλυπτόμενους κινδύνους
   - Θραύση υαλοπινάκων κεντρικής εισόδου και κλιμακοστασίου
   - Αστική ευθύνη τρίτων από μετάδοση φωτιάς ή νερών
   - Κάλυψη εξόδων εκκαθάρισης εδάφους
   - Κάλυψη χαρτοσήμου αποζημίωσης
   - Κάλυψη σε αξία καινούργιου
Αστική ευθύνη
Η ασφάλιση αστικής ευθύνης κοινόχρηστων χώρων προς τρίτους καλύπτει τον διαχειριστή της πολυκατοικίας για υλικές ζημιές ή και σωματικές βλάβες που έχουν προκληθεί στους κοινόχρηστους χώρους του κτηρίου ή από την λειτουργία των εγκαταστάσεων των κοινόχρηστων χώρων. Τρίτοι στην ασφάλιση αυτή θεωρούνται τόσο οι επισκέπτες όσο και όλοι οι ένοικοι και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων του κτηρίου εκτός του διαχειριστή και της οικογένειας του. 
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κάλυψη καθώς κατά καιρούς δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις βάσει των οποίων ο διαχειριστής κλήθηκε να αποζημιώσει με αρκετές χιλιάδες ευρώ ζημιές που προκλήθηκαν σε τρίτους. Για παράδειγμα διαχειριστής πολυκατοικίας κλήθηκε να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό ως αποζημίωση σε ένοικο ο οποίος του άσκησε αγωγή γιατί έσπασε το πόδι του γλιστρώντας σε διαφημιστικά έντυπα που βρίσκονταν στο πάτωμα της εισόδου. Το δικαστήριο έκρινε ότι έπρεπε να είχε φροντίσει να είναι ο χώρος της εισόδου καθαρός. Συνήθως, τα προγράμματα ασφάλισης αστικής ευθύνης κοινόχρηστων χώρων έχουν χωριστά κεφάλαια για κάθε περίπτωση ατυχήματος, δηλαδή σωματικές βλάβες κατ’ άτομο, σωματικές βλάβες ανά γεγονός, υλικές ζημίες ανά γεγονός και ένα ανώτατο όριο ευθύνης για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.


  • 8

Εγγυημένα επιτόκια: κάποια φεύγουν - κάποια μένουν

Εδώ και πολύ καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση στην αγορά για το εάν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχονται προϊόντα εγγυημένου επιτοκίου και μάλιστα αξιοπρεπούς εγγυημένου επιτοκίου, αποταμιευτικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε περιβάλλον Solvency II.
Γενικότερη εκτίμηση είναι, πως δεν είναι καθόλου εύκολο για  μια ασφαλιστική εταιρεία να εγγυάται επιτόκια, είτε σε συμβόλαια περιοδικών καταβολών, είτε σε συμβόλαια εφάπαξ καταβολής που μάλιστα να μπορούν, όπως ειπώθηκε, να χαρακτηριστούν αξιοπρεπή. Να μπορούν δηλαδή να ξεπερνούν το  1,5% - 2%, ώστε συνυπολογίζοντας το συνολικό κόστος του προϊόντος, να μένει μια αξιοσέβαστη, καθαρή απόδοση για τον ασφαλισμένο στη λήξη του συμβολαίου.
Για το λόγο αυτό άλλωστε οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ζωής και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, αρκετό καιρό τώρα, έχουν πάψει να παρέχουν εγγυημένα επιτόκια  ή τα έχουν μειώσει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Μέσα στο 2016 η αγορά ανέμενε και οι υπόλοιπες εταιρείες να αποσυρθούν σιγά σιγά από την παροχή εγγυημένων επιτοκίων ή να μειώσουν αισθητά το παρεχόμενο επιτόκιο.
Ωστόσο κάποιες συνεχίζουν να παρέχουν σημαντικού ύψους εγγυημένη απόδοση, μεγάλες εταιρείες αλλά και μικρότερες, ελληνικών συμφερόντων.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Eurolife η οποία παρότι πρόσφατα προέβη σε μειώσεις επιτοκίου στα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα, παρέχει ακόμη ένα αρκετά υψηλό 2% ενώ παράλληλη διαθέτει και προϊόν εφάπαξ καταβολής με επιτόκιο 3%.
Αντίστοιχα σημαντικά επιτόκια στα αποταμιευτικά της συμβόλαια δίνει και η Εθνική Ασφαλιστική, ύψους 2,5%.
Βεβαίως σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι σημαντικό να αναφέρεται στον καταναλωτή ασφαλισμένο ότι το επιτόκιο υπολογίζεται επί του ποσοστού του ασφαλίστρου που αποθεματοποιείται για λογαριασμό του και άρα η τελική καθαρή απόδοση για τον ίδιο είναι μικρότερη από το ονομαστικό επιτόκιο που παρέχεται στο συμβόλαιό του.
Είναι σημαντικό η αγορά να παρέχει λύσεις εγγυημένου επιτοκίου, πέρα από τις επιλογές τωνUnit Linked προϊόντων, ώστε να μπορεί να απαντά σε κάθε ανάγκη των υποψήφιων ασφαλισμένων αλλά και σε κάθε προφίλ πελατών, μιας και ακόμα η ελληνική αγορά χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να κατανοήσει πλήρως και να αποδεχθεί τον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία, αλλά και τη σωστή χρήση των Unit Linked προϊόντων.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η ανωνυμία πρακτόρων και μεσιτών στην ερώτηση "Ποιοι είμαστε", ποιον ωφελεί;

Μια ημέρα έψαχνα κάτι στο Διαδίκτυο και, χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα αναγνώστης κάποιων εταιρικών site μεσιτών και ασφαλιστικών πρακτόρων.
Παρατήρησα ότι οι ιστοσελίδες λένε πολλά για την εταιρεία, το πώς ξεκίνησε, τα οράματά της, αλλά δεν αναφέρουν τίποτα για το φυσικό πρόσωπο που την ίδρυσε ή στο οποίο ανήκει η εταιρεία. Στην ερώτηση «ποιοι είμαστε», που η ίδια η εταιρεία θέτει στο site, η απάντηση είναι γενική και αόριστη, για την ιστορία της όπως π.χ. «Δεν είναι τυχαίο που η... η οποία ιδρύθηκε...». Πουθενά το όνομα του ιδρυτή, το όνομα του επικεφαλής, το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου.
Το απλό ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Ποια η ανάγκη να είναι και μια μικρομεσαία πρακτορειακή εταιρεία «απρόσωπη»; Έχει κάτι να κρύψει; Μία τέτοια εικόνα υπηρετεί την αρχή της διαφάνειας; Πώς είναι δυνατόν μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι να έχουν πλήρη περιγραφή των διοικήσεων και των στελεχών τους και μία μικρή πρακτορειακή εταιρεία να παραμένει «ανώνυμη». Πώς θα επιδείξει εμπιστοσύνη και ο ασφαλισμένος;
Στην εποχή της προσωποποιημένης προσέγγισης, με την αξιοποίηση και της τεχνολογίας, να παραμένεις «ανώνυμος» είναι τουλάχιστον περίεργο...
Υπάρχουν βέβαια και φωτεινές εξαιρέσεις, όπως π.χ. Το site της εταιρείας του προέδρου του ΠΣΣΑΣ Δημήτρη Γαβαλάκη (Life Plan) ή του προέδρου του ΣΕΜΑ Γιώργου Καραβία, και του προέδρου του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (Mega Brokers) και άλλων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Από την εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 362

Το top ten της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης βάσει κύκλου εργασιών

Σε περίπου 150 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών των μεσιτικών εταιρειών με βάση τα στοιχεία του 2014*. Οι πρώτες 10 διαμεσολαβητικές εταιρείες με βάση τον κύκλο εργασιών είναι:
  1. Πειραιώς Πρακτορειακή Ασφαλιστικών Εργασιών: 26,2 εκατ.

  2. Πειραιώς Μεσίτες: 9,6 εκατ.

  3. NBG Bancassurance: 8,1 εκατ.

  4. Mega Insurance Brokers:7,6 εκατ.,

  5. Marsh: 5,4 εκατ.

  6. Κυρλάκης: 4 εκατ.

  7. Infotrust: 4 εκατ.

  8. British Providence:2,9 εκατ.

  9. Eurobrokers: 2,9 εκατ.

  10. ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ: 2,7 εκατ.


*Tα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της IBHS

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ασφαλιστικός σύμβουλος... χόμπι ή δουλειά;

Χόμπι είναι μια δραστηριότητα που την κάνεις με μόνο κίνητρο την προσωπική σου ευχαρίστηση και στον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις.
Δουλειά είναι μια οργανωμένη δραστηριότητα που την κάνεις για να ικανοποιήσεις ανάγκες άλλων ανθρώπων, με συγκεκριμένες ενέργειες και με τρόπο που να είναι οικονομικά βιώσιμη.
Μήπως λέτε πως κάνετε τη δουλειά σας για να βοηθήσετε άλλους; Μήπως αυτό είναι σημαντικό για εσάς;
Ταυτόχρονα όμως, παραπονιέστε για δουλειές που δεν θέλετε να κάνετε ή για καθήκοντα που δεν σας είναι ευχάριστα;
Αν πράγματι σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε άλλους, τότε μέσα στα καθήκοντά σας είναι και να κάνετε πράγματα που δεν είναι ευχάριστα αλλά πρέπει να γίνουν. Αν θεωρείτε πως αυτό που κάνετε είναι μια αληθινή δουλειά, τότε θα το κάνετε για να προσφέρετε λύσεις σε άλλους και όχι για να περάσετε εσείς καλά. Θα το κάνετε με τρόπο που θα το μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και αν σας είναι δύσκολο. Θα το κάνετε οργανωμένα και καθημερινά, με αριθμητικούς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα το κάνετε με ενθουσιασμό και πίστη. Τότε είναι δουλειά.
Μήπως παραπονιέστε πως οι υποψήφιοι πελάτες σας δεν μπορούν να καταλάβουν το συμφέρον τους; Μήπως σας ζητούν κάτι άλλο από αυτό που προσφέρετε ή με άλλο τρόπο;
Αυτή είναι η δουλειά σας. Να καταλάβετε τι ακριβώς έχει ανάγκη ο υποψήφιος πελάτης σας και να του το προσφέρετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα. Ακόμα και αν θεωρείτε πως δεν κάνει σωστά, ακόμα και αν έχετε κάτι πολύ καλύτερο να προτείνετε, ακόμα και αν πιστεύετε πως η υπηρεσία η το προϊόν σας, είναι πολύ καλύτερο και διαφορετικό, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που ο πελάτης σας νιώθει πως έχει ανάγκη και κάθε προσπάθεια να τον οδηγήσετε σε άλλα μονοπάτια, θα αποτύχει ή θα παρεξηγηθεί.
Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε δουλειά και όχι χόμπι, μην κοιτάτε την δική σας ευχαρίστηση αλλά συγκεντρώστε το μυαλό σας στην ευχαρίστηση του πελάτη σας. Θα χρειαστεί να κάνετε πράγματα που δεν σας αρέσουν στην διαδρομή για την επιτυχία σας αλλά αν στοχεύετε να είστε πραγματικά χρήσιμοι σε πολύ κόσμο, πρέπει να δείτε και να επικοινωνήσετε με πολύ κόσμο. Ειδάλλως δείτε το σαν ένα χόμπι που μπορείτε να το κάνετε όποτε θέλετε, όσο θέλετε και αν θέλετε.
Καλή δύναμη

Ο δεκάλογος της ΤτΕ για τη Συμπεριφορά των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Το πλαίσιο αρχών και κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς των ασφαλιστικών καιαντασφαλιστικών διαμεσολαβητών στις σχέσεις τους με τους ασφαλισμένους αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, επαναπροσδιορίζει η εποπτική αρχή με Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στόχος της εποπτικής αρχής είναι η εισαγωγή προτύπων στη συμπεριφορά και την ποιότητα των υπηρεσιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε όλο το φάσμα της σχέσης της με τους καταναλωτές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι με την Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπήςπου δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο οι γενικές αρχές και οι κανόνες συμπεριφοράς που ορίζονται είναι οι εξής:
  1. Κατά την άσκηση της δραστηριότητάς του:
  • Δρα με εντιμότητα νομίμως και με δέουσα προσοχή και επιμέλεια προς τους πελάτες και τις επιχειρήσεις
  • Παρέχει υπηρεσίες με πίστη, αντικειμενικότητα και αμεροληψία
  • Δημιουργεί, υιοθετεί και χρησιμοποιεί ,μηχανισμούς ορθής πληροφόρησης αποβλέποντας στην ποιότητα της εξυπηρέτησης
  • Δρα αμεληττί στις τυχόν εναντίον του αιτιάσεις των πελατών
  • Υιοθετεί αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης σύγκρουσης συμφερόντων
  • Διαφυλάσσει τον μεταξύ των διαμεσολαβητών υγιή ανταγωνισμό
  • Οργανώνει κατάλληλα τις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρησιμοποιεί και οφείλει να τηρεί συνεχώς και για ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου για την άσκηση της δραστηριότητας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης
2. Δεν επιτρέπεται να περιορίζει συμβατικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα πράξη
3. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα η τήρηση του συνόλου της παρούσας πράξης είναι ευθύνη ξεχωριστά κάθε μέλους της διοίκησης
4. Τηρεί τις υποχρεώσεις όχι μόνο προσυμβατικά αλλά σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας με τον πελάτη
5. Προωθεί μόνο προϊόντα εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα
6. Συνεργάζεται μόνο με διαμεσολαβητές που είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώο χώρας της ΕΕ και του ΕΟΧ
7. Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις από διαμεσολαβητή που δεν κατέχει ειδική πιστοποίηση
8. Οι πάσης φύσεως πληροφορίες, τα ευαίσθητα δεδομένα και τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση και σε κατοχή του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή των υπηρεσιών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης
9. Ασκεί την δραστηριότητά του χωρίς να θίγει την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων του να προκαλεί αμφιβολίες για την επαγγελματική τους ικανότητα ή αξιοπιστία. Σε περίπτωση διαφωνία οι διαμεσολαβητές εξαντλούν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού είτε απευθείας έιτε μέσω των ασφαλιστικών τους ενώσεων
10. Αποφεύγει κάθε πράξη που θα έθετε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

“Συναγερμός” σε ασφαλιστικές και παρόχους υγείας για την αύξηση της ζήτησης ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας

όσο οι ασφαλιστικές εταιρίες όσο και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας ( κλινικές , νοσοκομεία , ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα ) αναδιαργανώνουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και προσπαθούν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην νέα αγορά που ανοίγεται .
Όπως επισημαίνουν γνώστες των δύο κλάδων η συνεχώς συρρικνούμενη παροχή υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας δημιουργεί νέα δεδομένα για τους δύο κλάδους, δηλ τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους παρόχους ιδιωτικής υγείας .
Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών έχει υπάρξει μια πλήρης αναδιοργάνωση στα προγράμματα ασφαλιστικών καλύψεων υγείας και παράλληλα διεύρυνση των συνεργασιών τους με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.
Μάλιστα, η Interamerican, που διαθέτει και δικές της μονάδες υγείας, προχωρά σε ανασυγκρότηση των πολυϊατρείων Medifirst, εγκαινιάζοντας προχθές νέο κτήριο παρουσία και του προέδρου της μητρικής Ολλανδικής εταιρίας Achmea.
Επίσης, αν και βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο οι ασφαλιστικές εταιρίες «ρίχνουν» στην αγορά και νέα προγράμματα ασφαλιστικών καλύψεων υγείας, ενώ υπάρχουν και νέες συμφωνίες για συνεργασίες με παρόχους ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας
Από την πλευρά των παρόχων υγείας πέρα από συμφωνίες και νέες συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρίες και μεσίτες ασφαλίσεων, δίνεται ιδιαίτερο βάρος και στις προσφορές για υπηρεσίες υγείας απευθείας στους πολίτες.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών την διάθεση “κάρτας υγείας” για προσφορά υπηρεσιών υγείας από τα μέλη του .

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Τηλεφωνική προσέγγιση. Κλεισε ραντεβου οπως οι κορυφαίοι

https://www.youtube.com/watch?v=IsOkshi2rW4

Τηλεφωνική προσέγγιση. Κλεισε ραντεβου οπως οι κορυφαίοι

1 στους 4 οδηγούς κοιμάται στο τιμόνι

Ένας στους τέσσερις οδηγούς στην Ελλάδα έχει αποκοιμηθεί στο τιμόνι και ένας στους δύο οδηγούς χρησιμοποιεί το κινητό του ενώ οδηγεί. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας  του Fondation VINCI Autoroutes που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos σε 14.000 ευρωπαίους οδηγούς. Η έρευνα εστιάζει κυρίως στα προβλήματα που σχετίζονται με την υπνηλία και την απροσεξία κατά την οδήγηση, που αποτελούν σημαντικούς κινδύνους οι οποίοι συχνά υποτιμούνται από τους οδηγούς.
Υπνηλία κατά την οδήγηση: υπάρχει συνείδηση του κινδύνου αλλά η συμπεριφορά χρειάζεται βελτίωση
Όπως συμβαίνει κατά μέσο όρο και στην Ευρώπη, πάνω από 1 στους 4 Έλληνες είχαν την εντύπωση ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι. Ακόμα, η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση (34% των απαντήσεων) όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, μετά την ταχύτητα (56%) αλλά πριν από την απροσεξία (25%) και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών (25%). Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Πολωνοί οδηγοί θεωρούν την υπνηλία κατά τη οδήγηση ως την 1η αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνείδηση του κινδύνου δεν μεταφράζεται ακόμα σε αλλαγή συμπεριφοράς. Οι Έλληνες είναι αυτοί που παρουσιάζουν το μεγαλύτερη διαφορά στην έλλειψη ύπνου μεταξύ των καθημερινών και του Σαββατοκύριακου: 33% κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 9% το Σαββατοκύριακο, πράγμα  που αντιστοιχεί σε διαφορά 27 μονάδων φέρνοντάς τους στην 1η θέση και ακολουθούν οι Σλοβάκοι (22 μονάδες διαφορά) και οι Γερμανοί (20 μονάδες διαφορά).
Λόγω αυτής της χρόνιας έλλειψης ύπνου, οι Έλληνες συνεχίζουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τους κανόνες ασφαλείας κυρίως πριν από μεγάλα ταξίδια:
  • 87% ομολογούν ότι τελειώνουν τις προετοιμασίες του ταξιδιού αργά το προηγούμενο βράδυ (συγκριτικά με το 75% Ευρωπαίων)·
  • 85% δηλώνουν ότι κοιμούνται πιο αργά ή σηκώνονται πιο νωρίς την παραμονή του ταξιδιού (συγκριτικά με το 80% των Ευρωπαίων)·
  • 67% αναχωρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας (ποσοστό που είναι αντίστοιχο με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων)·
Παρόλο που ακόμα βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η λήψη προληπτικών μέτρων για την υπνηλία παρουσιάζει μικρή πρόοδο: 37% των Ελλήνων (συγκριτικά με 56% των Ευρωπαίων) σταματούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κοιμηθούν για λίγη ώρα (+1 μονάδα/2015) και 67% των Ελλήνων (+5 μονάδες) αλλάζουν οδηγό κατά τη διάρκεια της διαδρομής (συγκριτικά με 70% των Ευρωπαίων).
Φταίνε πάντα οι άλλοι οδηγοί
Όπως συμβαίνει και με όλους τους Ευρωπαίους, οι οδηγοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους. Όταν οι οδηγοί ρωτήθηκαν σχετικά με τα θετικά χαρακτηριστικά τους, σε ποσοστό 95% χρησιμοποίησαν ένα θετικό επίθετο: «προσεκτικός» (79%), «ήρεμος» (42%) ή «ευγενικός» (20%) αντίθετα με μόνο το 22% που χρησιμοποίησε αρνητικά επίθετα (μόνο 16% των Ελλήνων ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους «αγχωμένους»). Και όταν καλούνται να χαρακτηρίσουν την οδηγική συμπεριφορά των συμπατριωτών τους, χρησιμοποιούν σε ποσοστό 98% ένα αρνητικό επίθετο και τις περισσότερες φορές τους κρίνουν «ανεύθυνους» (66%), «επικίνδυνους» (39%) «αγχωμένους» (33%) και «επιθετικούς» (32%).
Τηλέφωνο, SMS, email κατά την οδήγηση: πολύ συχνές πρακτικές των Ελλήνων οδηγών ειδικά των νέων κάτω των 35 ετών
Παρόλο που η απροσεξία θεωρείται η πρωταρχική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων (59% των απαντήσεων), και ακολουθεί το αλκοόλ (55%) και η ταχύτητα (46%), η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Έλληνες οδηγούς:
  • Πάνω από 1 στους 2 οδηγούς (55%) δηλώνει ότι πραγματοποιεί κλήσεις ενώ οδηγεί χωρίς τη χρήση hands free (32% ο μέσος όρος στην Ευρώπη). Σε αυτούς ανήκει το 62% είναι κάτω των 35 ετών·
  • 52% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με μικρό ακουστικό ψείρα ή ακουστικά (31% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 56 % όσων είναι κάτω των 35 ετών·
  • 55% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με ένα σύστημα ανοιχτής συνομιλίας Bluetooth (42% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 52 % κάτω των 35 ετών·
  • 31% των Ελλήνων οδηγών στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, εκ των οποίων το 50 % κάτω των 35 ετών·
  • 25% των Ελλήνων οδηγών ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς για κάποιο συμβάν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω ενός συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης ενώ οδηγούν.
Τα εν λόγω αποτελέσματα φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται επικίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών. Επίσης, οι Γερμανοί συγκαταλέγονται μεταξύ του 48% των οδηγών που παραδέχονται ότι ρυθμίζουν το GPS κατά την οδήγηση συγκριτικά με το 30% των Ελλήνων που αντίθετα συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων μαθητών όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Όσον αφορά τους Ιταλούς, βρίσκονται στην 1η θέση (34%) μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ενώ οδηγούν.
https://www.insurancedaily.gr/1-stous-4-odigous-echi-kimithi-sto-timoni/

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Εθνικής με Ασφαλιστές της International Life

Σε θετικό & φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκε στις 29/6 η συνάντηση – πρωτοβουλία του Ασφαλιστικού Διαχειριστή κ. Περιστέρη – των ασφαλιστών του agency της International Life με τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και συγκεκριμένα τον Γενικό Διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας κ. Γιώργο Ζαφείρη.
Στη συνάντηση, η διοίκηση της Εθνικής έκανε γνωστές στους ασφαλιστές τις προθέσεις της, ξεκαθάρισε ανακρίβειες που είχαν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγο κακής ενημέρωσης και έθεσε τις επιλογές που θα έχουν οι ασφαλιστές του agency της International Life Ζωής σχετικά με τα νέα δεδομένα.
Από επικοινωνία που είχαμε με μερίδα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που παρευρέθηκαν στη συνάντηση οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν την παραγωγή τους στο κλάδο ζωής υπό τη νέα διεύθυνση της Εθνικής ενώ αν διατηρούν χαρτοφυλάκιο στις γενικές ασφάλειες της International Life Α.Ε.Γ.Α θα μπορούν μέσω ενός υβριδικού μοντέλου να πουλάνε συμβόλαια και από τις δύο εταιρείες, στον κλάδο ζωής από την Εθνική και στις γενικές ασφαλίσεις από την International Life.
Αυτή η επιλογή παρουσιάζεται ως η επικρατέστερη μεταξύ των Ασφαλιστών της International Life χωρίς όμως να είναι και η μοναδική καθώς είναι ακόμα νωρίς για να προβούμε σε γρήγορα συμπεράσματα. Πάντως σύντομα θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση  στην οποία θα παρευρεθεί ο ΣΕΜΑ με τη θεσμική του ιδιότητα.