Η ευημερία του κράτους και η ικανότητά του να καλύπτει τα νοσοκομειακά και ιατροφαρμακευτικά έξοδα των φορολογουμένων του – εφόσον αυτοί ήταν τυπικοί στις εισφορές τους – δημιουργούσε μια αντίληψη ότι η ιδιωτική ασφάλιση ήταν ένα αγαθό πολυτελείας. Και ήταν! Ο κόσμος, έχοντας εξασφαλίσει την υγεία του δεν ενδιαφερόταν για ένα ιδιωτικό συμβόλαιο. Ήταν πλεονασμός και ας υπήρχαν λεφτά.
Τα χρόνια πέρασαν όμως, η κρίση χτύπησε δυνατά τη χώρα και η πολυτέλεια εξελίχθηκε σε ανάγκη. Το δημόσιο άρχισε να χάνει από τη δυναμική του και μαζί του άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της κακής διαχείρισης που είχε γίνει τα περασμένα χρόνια. Οι αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία μεγάλωσαν, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα έγιναν πολύ πιο συχνές και η κατάσταση σε κάθε κρατικό νοσοκομείο άρχισε να θυμίζει συνθήκες… τριτοκοσμικής χώρας.
Και τότε ήταν που ο κόσμος άρχισε να ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις που θα του εγγυώνται μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας. Ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης άρχισε να γίνεται καθοριστικός και οι Ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβανόμενες την τάση άρχισαν να δημιουργούν προϊόντα περισσότερο οικονομικά και προσιτά στις ανάγκες του κόσμου.
Γιατί λοιπόν κάποιος αξίζει να έχει Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας Σήμερα;
Γιατί να αποκτήσει ένα ακόμη έξοδο στον ήδη επιβαρυμένο και ασφυκτικά πιεσμένο ετήσιο προϋπολογισμό του;
- Πρώτα απ’ όλα τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας εξασφαλίζουν στους δικαιούχους τουςαξιοπρεπή νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μακριά από τη γραφειοκρατία και αναμονή του δημόσιου συστήματος υγείας (Αν το επιλέξει ο ασφαλισμένος).
2. Η Ασφαλιστική εταιρεία σου εγγυάται ότι θα καλύψει κάθε έξοδο της νοσηλείας σου σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της χώρας μέχρι το συμφωνηθέν ανώτατο όριο ευθύνης (οι εταιρείες συνήθως καλύπτουν από 10.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000 ευρώ).
3. Ένα συμβόλαιο υγείας σου καλύπτει κάθε έξοδο εξωνοσοκομειακών διαγνωστικών εξετάσεων από ασθένεια ή ατύχημα σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας. Γρήγορα, άμεσα και χωρίς περιττές καθυστερήσεις όπως μας έχει συνηθίσει το δημόσιο.
4. Επειδή ζούμε στην ποικιλόμορφη Ελλάδα, αν είσαι σε δυσπρόσιτη περιοχή – σε ένα νησί π.χ. διακοπές ή μόνιμος κάτοικος – ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να σου εξασφαλίσει επείγουσα αερομεταφορά σε περίπτωση που την χρειαστείς.
5. Η δεύτερη γνωμάτευση ή η επιλογή να νοσηλευτούμε σε νοσοκομείο και ιατρό της επιλογής μας είναι δικαίωμα όλων. Για αυτό οι περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες σου καλύπτουν τα έξοδα να νοσηλευτείς σε νοσοκομείο και του εξωτερικού (συνήθως Αμερική & Ευρώπη).
6. Σε επικοινωνία με τον Ασφαλιστικό σου Σύμβουλο μπορείς να προσαρμόσεις το συμβόλαιο στα μέτρα σου βάσει των αναγκών σου και των οικονομικών δυνατοτήτων σου.
7. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος – αν όχι όλο – των αμοιβών των γιατρών, όπως και τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις (Ο Ασφαλιστής σου πρέπει να είναι σε θέση να σου τις αριθμήσει).
8. Θέλεις να κάνεις χρήση και του Ασφαλιστικού σου Φορέα σε ιδιωτικό νοσοκομείο; Μπορείς! Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ρωτήσεις τον Ασφαλιστικό σου Σύμβουλο.
9. Δεν θυμάσαι απ’ έξω τις καλύψεις του συμβολαίου σου; Γι’ αυτό υπάρχει ο Ασφαλιστικός σου Σύμβουλος. Ρώτησέ τον. Η δουλειά του είναι να σε συμβουλεύει και να σε καθοδηγεί.
10. Και τέλος οι εποχές που το δημόσιο μπορούσε να σου εγγυηθεί κάθε κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και αν είσαι απόλυτα τυπικός με τις εισφορές σου. Απλά σκέψου πόσες φορές ο γιατρός δεν ήταν διαθέσιμος, το ραντεβού σου για επείγουσες εξετάσεις είχε λίστα μερικούς μήνες ή το μηχάνημα για τις εξετάσεις σου ήταν εκτός λειτουργίας.
Η επιλογή είναι στο χέρι σου
Μπορείς να παραμείνεις στο «παραδοσιακό μοντέλο» και να περιμένεις το κράτος να επιστρέψει στις ένδοξες εκείνες ημέρες που μπορούσε να σου καλύψει όλες σου τις ανάγκες ή προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα του σήμερα. Μια πραγματικότητα που σου υπογραμμίζει την κοινή λογική ότι κανείς δεν θα αναλάβει εθελοντικά την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψή εκτός από εσένα τον ίδιο. Και ας πληρώνεις υπέρογκα ποσά κάθε μήνα στο ταμείο σου. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.