Η σημασία της Ομάδας για την επιτυχία του Διαμεσολαβητή
10 Απρίλιος 2017
Η δουλειά του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και ιδιαίτερα του Ασφαλιστικού Συμβούλου ή Πράκτορα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ασφάλισης, με την πρώτη ματιά δείχνει μια δουλειά μοναχική, μια δουλειά δηλαδή που στηρίζεται κυρίως στο άτομο και στις πρωτοβουλίες του.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι είναι μια δουλειά πρωτίστως ομαδική, ιδιαίτερα για αυτούς που ασχολούνται κυρίως με μη υποχρεωτικές ασφαλίσεις.
Δηλαδή με αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με τις βασικές δυσκολίες του επαγγέλματος, όπως η εξεύρεση ή η αναγνώριση των ασφαλιστικών αναγκών του πελάτη.
Για αυτούς τους επαγγελματίες, η λειτουργία στα πλαίσια μιας ομάδας, είναι καθοριστική.
Αυτό αποδεικνύεται αν μελετήσει κανείς τα παραγωγικά αποτελέσματα και των σωστά οργανωμένων μονάδων agency, όσο και κάποιων, λίγων για την ώρα, ανεξάρτητων εταιρειών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που λειτουργούν με αυτό το μοντέλο.
Ο Σύμβουλος, στην προσπάθειά του αρχικά να επιβιώσει στο επάγγελμα, να στήσει συνθήκες καριέρας και στη συνέχεια να βαδίσει στην επιτυχία, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, πολλές "προκλήσεις" ως είθισται να αποκαλούνται. Από την προσπάθεια τήρησης πιστών εργασιακών προγραμμάτων έως την συντήρηση της κατάλληλης ψυχολογίας, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει αναστολές και ανησυχίες αλλά και στην προσπάθειά του να αντιμετωπίζει τις αντιρρήσεις των υποψηφίων πελατών.
Σε αυτές τις στιγμές, η αξία της ομαδικότητας, η αξία δηλαδή να συμμετέχεις σε οργανωμένα ομαδικά meetings, μαζί με πιο έμπειρους συναδέλφους, που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν αντίστοιχες δυσκολίες, είναι παραπάνω από πολύτιμη. Είναι εργαλείο επιβίωσης και μοχλός υποστήριξης.
Αρκεί στα meetings αυτά να υπάρχει περιβάλλον υποστήριξης και ο ανταγωνισμός να μην καπελώνει την διάθεση βοήθειας προς τον συνάδελφο. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη ομάδων μέσα στα πλαίσια του εργασιακού χώρου με σκοπό είτε την παρουσίαση εκπαιδευτικών θεμάτων είτε τον συναγωνισμό σε διαγωνισμούς ή στόχους, αποτελεί επιπλέον σημαντικότατο εργαλείο για την ενθάρρυνση και εγρήγορση του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.
Έτσι ώστε αργότερα, και αυτός με τη σειρά του, που ωφελήθηκε στα πρώτα του βήματα από την κουλτούρα αυτή, να έχει μέσα του την αντίστοιχη διάθεση προσφοράς προς τον νεότερο συνάδελφό του.
Όλες οι διεθνείς μελέτες που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση, διαχρονικά, το τονίζουν: Τα γραφεία που έχουν βασικό πυλώνα της φιλοσοφίας τους την ομαδική λειτουργία των Διαμεσολαβητών, την ανάθεση ρόλων στις Ομάδες και την ανάπτυξη κουλτούρας συναδελφικότητας και συνεργασίας, αυτά παράγουν και τους επιτυχημένους επαγγελματίες.
Περιττό να πει κανείς ότι αυτή η φιλοσοφία πρέπει να εκπορεύεται από τον επικεφαλής της ομάδας, και από αυτόν να τίθεται τόσο το πλαίσιο όσο και οι ορθοί κανόνες λειτουργίας τέτοιων ομαδικών συνεργιών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου