Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τάσεις στον κλάδο Υγείας - και κάποιες ενστάσεις

Ο κλάδος στον οποίο στηρίχτηκε  η παραγωγή ατομικών συμβολαίων ζωής το προηγούμενο διάστημα είναι αναμφισβήτητα ο κλάδος υγείας. Εύκολα δε κανείς παρατηρεί, πως οι συνθήκες του ανταγωνισμού, όπως αναπτύσσονται το πρώτο εξάμηνο του 2016, μοιάζουν επικίνδυνα με αυτές που ισχύουν σε έναν άλλο κλάδο, τον κλάδο αυτοκινήτου. Γεγονός ανησυχητικό, καθ' ότι ο κλάδος υγείας είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος κλάδος, ο οποίος, στα μάτια του ασφαλισμένου, αντιπροσωπεύει την αξιοπιστία της αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα πολλές και μεγάλες εταιρείες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην υγεία, με επιθετικές στρατηγικές ανάπτυξης τόσο μέσω Διαμεσολαβητών όσο και μέσω απευθείας καναλιών.
'Ομως κατά την υλοποίηση των στρατηγικών αυτών και στην ένταση με την οποία ασκείται ο ανταγωνισμός, παρατηρούνται κινήσεις, δηλαδή σχεδιασμοί και προώθηση προϊόντων που στο μέλλον μπορεί να "βγάλουν" προβλήματα.
Συμβόλαια υγείας με κάλυψη μέσα από ένα μόνο, ή το πολύ δύο νοσοκομεία, μπορεί να κοστίζουν αρκετά φτηνότερα,  όμως μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρουν προβλήματα, με βάση την συνολική πορεία της αγοράς και τη στάση που θα έχουν τα νοσοκομειακά ιδρύματα στην αξία υποστήριξης αυτών των συμβολαίων.
Επίσης, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν δυσαρέσκειες σε ασφαλισμένους, που την ώρα του κινδύνου και της ανάγκης για αποζημίωση, θεωρήσουν ή και διαπιστώσουν, πως η προτεινόμενη επιλογή δεν τους καλύπτει επαρκώς.
Στο ίδιο πνεύμα, "προσοχή" θέλουν και τα συμβόλαια που επίσης για να πετύχουν χαμηλότερο κόστος ασφάλισης, περιορίζουν το ανώτατο ποσό κάλυψης σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Κάτω δηλαδή από 150.000 ή 100.000 ευρώ, κίνηση που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ο ασφαλισμένος, στη μικρή μεν αλλά μεγάλου κόστους πιθανότητα, σοβαρής νοσηλείας, να βρεθεί ακάλυπτος.
Από την άλλη ο ανταγωνισμός έχει φέρει και θετικές εξελίξεις.
Όπως την αύξηση, απο αρκετές ασφαλιστικές,  των ορίων ηλικίας "εισόδου" στην ασφάλιση, δηλαδή τη δυνατότητα να ασφαλίζονται άτομα άνω των 60 ή και 65 ετών, όπως επίσης και τη βελτίωση των όρων και παροχών κάλυψης, ενδεικτικά αναφέρουμε την βελτίωση του όρου για την κάλυψη συγγενών παθήσεων.
Βεβαίως κάποιες από τις παραπάνω ευελιξίες ενισχύονται και από την, σχεθόν καθολική  πλέον ισχύ των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων που απελευθερώνουν τις εταιρείες να αποτολμήσουν να προσφέρουν περισσότερες παροχές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία των ασφαλίστων το επόμενο διάστημα στα προγράμματα υγείας, μιας και η αύξηση του ΦΠΑ στις νοσοκομειακές παροχές θα αποτυπώνεται όλο και περισσότερο στο μέσο κόστος αποζημίωσης της κάθε εταιρείας.
Μακάρι ο ανταγωνισμός να καθιερώσει περισσότερα προνόμια και υψηλότερα επίπεδα προστασίας στο συγκεκριμένο κλάδο.
Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.
Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου