https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B5%CF%82+%CE%B6%CF%89%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B8%CE%B5%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&espv=2&biw=1366&bih=623&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjxpsG53OfLAhUJyRQKHd8eDIUQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=JWYau0KMbxcTRM%3A
Οι ομαδικές καλύψεις αντιστάθμισμα στις μειώσεις τoυ κοινωνικoύ κράτους
[starbox]
Δίχτυ προστασίας στις μειώσεις της κοινωνικής ασφάλισης και πράξη υπευθυνότητας των επιχειρήσεων αποτελούν για τους εργαζομένους τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος του «κενού» που άφησαν οι περικοπές του Δημοσίου στον τομέα της υγείας και της σύνταξης. Με την ανάγκη των πολιτών να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους –την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας– και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τη συνταξιοδότησή τους, τα προγράμματα αυτά αποκτούν καθοριστική σημασία για τον εργαζόμενο και τη σχέση του με την επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις –σε μεγαλύτερο βαθμό οι πολυεθνικές– αντιλαμβανόμενες τον αντισταθμιστικό τους ρόλο και έχοντας εντάξει τη φιλοσοφία της ομαδικής ασφάλισης στην επιχειρησιακή τους κουλτούρα, προσπαθούν να διατηρήσουν τις παροχές προς τους εργαζομένους τους. Χρησιμοποιούν την ασφάλιση ως εργαλείο ενίσχυσης της σχέσης τους με το ανθρώπινο δυναμικό και δομούν τα συμβόλαιά τους στην ασφάλιση ανικανότητας και ατυχημάτων. Αντίθετα, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δίνουν έμφαση στις καλύψεις νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Αναφερόμενος στη διαφορετική νοοτροπία που έχουν οι επιχειρήσεις για την ασφάλιση, ο κύριος Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, προϊστάμενος του τομέα Ανάληψης Εργασιών της Διεύθυνσης Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί ότι «οι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας αντικαταστήσει πρόσφατα τον λεγόμενο “προσωπάρχη” με σύγχρονους HR managers, έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τη μέριμνά τους για το έμψυχο δυναμικό τους, σύμφωνα με τις πρακτικές που ακολουθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και στήνουν ή προσαρμόζουν ανάλογα τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης για το προσωπικό τους. Βέβαια, υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί, καθώς πολλές φορές εντός της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης η αντίληψη που συνήθως επικρατεί είναι ότι η ομαδική ασφάλιση, εκτός από πολυτέλεια, είναι και άλλη μία «προμήθεια» της επιχείρησης, και έτσι θα αντιμετωπιστεί ως προς το κόστος της, με αποτέλεσμα να φέρνει στο τέλος της ημέρας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία προορίζεται να έχει ένα πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης, καθώς τα φθηνά προγράμματα κρύβουν εκπλήξεις στις δύσκολες στιγμές των εργαζομένων. Λίγες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που στήνουν προγράμματα με έμφαση στην ασφάλιση ζωής, ανικανοτήτων και ατυχημάτων, ενώ οι περισσότερες ενδιαφέρονται έντονα για καλύψεις νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Αν και τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη για να αντεπεξέλθουν στο ασταθές οικονομικά και φορολογικά περιβάλλον, δεν αποφασίζουν να διακόψουν τα συμβόλαιά τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να μειώσουν τις παροχές για να περιορίσουν το κόστος των ασφαλίστρων, ωστόσο διατηρούν τις ομαδικές καλύψεις για να στηρίξουν τους εργαζομένους.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Γιώργος Πλωμαρίτης, διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων & Corporate Business στην Interamerican, «όπως είναι φυσικό η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τον χώρο των επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται, σε κάποιες περιπτώσεις, μείωση των παροχών των ομαδικών συμβολαίων ή/και σε κάποιες περιπτώσεις κατάργησή τους. Το θετικό είναι ότι τα παραπάνω δεν είναι σε μεγάλη κλίμακα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ανέπαφα τα ομαδικά συμβόλαια που παρέχουν στους εργαζομένους, είναι δε από τις τελευταίες παροχές προς τους εργαζομένους που αγγίζουν».
Στην υπεραξία των ομαδικών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους αναφέρεται ο κύριος Γιάννης Κατσάνης, διευθυντής Πωλήσεων Ομαδικών Ζωής της Generali Hellas. Όπως εξηγεί, «η εμπειρία έχει δείξει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ένας εργοδότης πολύ δύσκολα θα λάβει την απόφαση να διακόψει το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης. Υπάρχει βέβαια η τάση να μειώνουν το εύρος των καλύψεων, με στόχο τη μείωση του ασφαλίστρου. Ωστόσο, με τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής και επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας και το δυσμενές προνοιακό σύστημα που επικρατεί, η απόκτηση ενός custom made ομαδικού προγράμματος –ακόμη και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις– καθίσταται αναγκαίο. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που η Generali όχι μόνο διατήρησε το χαρτοφυλάκιό της, αλλά σημείωσε το 2015 αύξηση 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων ομαδικών ασφαλίσεων».
Πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις στη σχέση τους με το προσωπικό και την ενίσχυση της παραγωγικότητας, απορρέουν από το υπάρχον νομικό πλαίσιο σημαντικά φορολογικά κίνητρα, καθώς στα προγράμματα υγείας οι απαλλαγές μπορεί να ξεπεράσουν ανά ασφαλισμένο τα 1.000 ευρώ και στα προγράμματα σύνταξης τα ασφάλιστρα δηλώνονται σαν έξοδα. Για αυτό και συχνά οι εταιρείες προσανατολίζονται ευκολότερα στη σύναψη ενός συμβολαίου από την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων. Μιλώντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις η κα Άννυ Τρύφων, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ERB Ασφαλιστικές υπηρεσίες ΑΕΜΑ, τονίζει ότι αντιλαμβάνονται την ομαδική ασφάλιση, «αφενός ως ένα εργαλείο ενδυνάμωσης της σχέσης της εταιρίας με τον εργαζόμενο με σκοπό την διακράτηση των στελεχών στον οργανισμό και αφετέρου ως μια σημαντική παροχή, ειδικά στη σημερινή εποχή, που οι αμοιβές έχουν περιοριστεί . Με δεδομένα τα φορολογικά πλεονεκτήματα και για τα δύο μέρη (επιχείρηση, αλλά κι εργαζόμενος), η ομαδική ασφάλιση αποτελεί μια ουσιαστική παροχή, συνεκτιμώντας την συνεχή συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης».
Οι ομαδικές λύσεις παρέχονται από αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες σχεδιάζουν συμβόλαια με βάση τις ανάγκες που έχει η εκάστοτε επιχείρηση. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επενδύουν στον κλάδο των ομαδικών, διαβλέποντας ότι στο μέλλον θα υπάρξει δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Ιωαννίδου, διευθύντρια Παραγωγής στην Interlife, «η ανάπτυξη των ομαδικών ασφαλίσεων εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα και από την ανάγκη να διαδραματίσει σημαίνοντα συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση. Τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου είναι σημαντικά και οι προοπτικές είναι ορατές, στο μέτρο που μπορεί να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία. Αξίζει να αναφερθεί πως πολλοί δημόσιοι φορείς διέκοψαν την παροχή ομαδικών ασφαλιστηρίων προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι συνέχισαν την ασφάλιση με δικά τους έξοδα».
Για δυνητική ευκαιρία για τον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων, που επιβεβαιώνεται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μιλάει ο διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, κ.Δημήτρης Krumbholz, τονίζοντας ότι «ο χώρος των ομαδικών ασφαλίσεων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δημιουργικότητας στον τρόπο που συνδυάζονται οι προϋποθέσεις ασφάλισης με το είδος και το ύψος των παροχών. Υπό το σκεπτικό αυτό, με όχημα τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, η ΑΤΕ Ασφαλιστική σχεδιάζει ολοκληρωμένα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης για κάθε μεγάλη ή μικρή επιχείρηση (ακόμα και πολύ μικρή οικογενειακή), σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιείται, καθώς επίσης και για σωματεία και συλλόγους, π.χ. κυνηγετικούς, αθλητικούς και συλλόγους εργαζομένων, αρκεί να αποτελούνται από τουλάχιστον 10 άτομα».
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, INTERAMERICAN, GENERALI, INTERLIFE ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ERB ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕΜΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, Προϊστάμενος του Τομέα Ανάληψης Εργασιών της Διεύθυνσης Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική
Πώς αντιλαμβάνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι την έννοια της ομαδικής ασφάλισης;
Μέσα από τις ερωτήσεις δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το θέμα της διαφορετικότητας στην αντίληψη της ομαδικής ασφάλισης μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς είναι ένα θέμα που δεν έχει αποτυπωθεί ευρέως, παρά τα πολυπληθή άρθρα για τις ομαδικές ασφαλίσεις.
Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικές ασφαλίσεις ζωής υγείας και σύνταξης ξεκίνησαν στο εξωτερικό και αναπτύχθηκαν προοδευτικά σε μια παράλληλη πορεία με την ανάπτυξη των τμημάτων Human Resources (HR) εντός των πολυεθνικών εταιρειών. Όσο προχωρούσαν τα τμήματα αυτά, όσο εξειδίκευαν την εργασία τους και όσο, μέσω σύνθετων διαδικασιών και εργαλείων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, αποκόμιζαν το μέγιστο των δυνατοτήτων των εργαζομένων, τόσο η ομαδική ασφάλιση γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι των παροχών προς το προσωπικό, αλλά και βασικό επιχείρημα για την προσέλκυση νέων ταλέντων εντός της επιχείρησης.
Σήμερα, οι ομαδικές ασφαλίσεις είναι το πιο βασικό μέρος των employee benefits, με το οποίο περιβάλλει μια πολυεθνική επιχείρηση το προσωπικό της. Μάλιστα, οι παροχές ενός προγράμματος επιλέγονται και μελετώνται προσεκτικά από το HR της πολυεθνικής επιχείρησης, το οποίο έχει συνήθως και την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος εντός ενός προκαθορισμένου budget, το οποίο τίθεται σε συνεργασία με το procurement (Διεύθυνση Προμηθειών) της εταιρείας. Συνεπώς, σε ομαδικά προγράμματα πολυεθνικών εταιρειών βλέπουμε εμφατικά την προστασία που προσφέρει στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του η επιχείρηση, και εκτείνεται στην ασφάλιση ζωής ανικανότητας και ατυχημάτων ύψους δύο-τριών ετήσιων μισθών, με παράλληλη κάλυψη του εισοδήματος του εργαζομένου σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας που θα τον καταστήσει προσωρινά ανίκανο να εργαστεί. Επίσης, αναπόσπαστο κομμάτι παροχής αποτελεί η κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του εργαζομένου και της οικογένειάς του, με απρόσκοπτη πρόσβαση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Επιπροσθέτως, η μέριμνα των πολυεθνικών εταιρειών συνήθως εκτείνεται και μέχρι τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου τους, παρέχοντας ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στο προσωπικό τους, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματός τους όταν αποχωρήσουν από την εταιρεία. Τα προγράμματα αυτά δίνουν την ευκαιρία και στον ίδιο τον εργαζόμενο να συμμετέχει στην αποταμίευση με προσωπική του συνεισφορά, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το ύψος της παροχής κατά τη συνταξιοδότηση.
Οι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, από τη μεριά τους, έχοντας αντικαταστήσει πρόσφατα τον λεγόμενο «προσωπάρχη» με σύγχρονους HR managers, έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τη μέριμνά τους για το έμψυχο δυναμικό τους, σύμφωνα με τις πρακτικές που ακολουθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, και στήνουν ή προσαρμόζουν ανάλογα τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης για το προσωπικό τους. Βέβαια, υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί, καθώς πολλές φορές εντός της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης η αντίληψη που συνήθως επικρατεί είναι ότι η ομαδική ασφάλιση, εκτός από πολυτέλεια, είναι και άλλη μία «προμήθεια» της επιχείρησης, και έτσι θα αντιμετωπιστεί ως προς το κόστος της, με αποτέλεσμα να φέρνει στο τέλος της ημέρας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία προορίζεται να έχει ένα πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης, καθώς τα φθηνά προγράμματα κρύβουν εκπλήξεις στις δύσκολες στιγμές των εργαζομένων. Λίγες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που στήνουν προγράμματα με έμφαση στην ασφάλιση ζωής ανικανοτήτων και ατυχημάτων, ενώ οι περισσότερες ενδιαφέρονται έντονα για καλύψεις νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που δίνει η υφιστάμενη νομοθεσία στις επιχειρήσεις για τις ομαδικές ασφαλίσεις ζωής υγείας και σύνταξης φαίνεται να δίνει ακόμη μία ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της προσφοράς ενός ομαδικού προγράμματος στο προσωπικό τους. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει πεδίο ανάπτυξης των ομαδικών ασφαλίσεων στις αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις.
Αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι την παροχή της ομαδικής ασφάλισης της εταιρείας τους, είναι λίγο-πολύ γνωστό και γραμμένο σε αρκετά σχετικά άρθρα, σε σημείο που να αποτελεί κοινοτυπία να πει κανείς ότι ο εργαζόμενος περιβάλλεται με ένα αίσθημα ασφάλειας το οποίο είναι συνυφασμένο με την ίδια την εργασιακή του πορεία μέσα στην εταιρεία. Γνωρίζοντας κανείς ότι δεν θα ανατραπεί ο οικογενειακός του προϋπολογισμός από ένα αναπάντεχο θέμα υγείας, αναγνωρίζει το σύγχρονο προφίλ της επιχείρησης στην οποία εργάζεται και του προσφέρει από τα κέρδη της καλύψεις που ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να αγοράσει από μόνος του.
Ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν από τα συμβόλαια αυτά;
Μέσω της ομαδικής ασφάλισης, η εταιρεία καταφέρνει να διατηρεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πίστης, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και δημιουργώντας σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην εταιρεία και στους εργαζομένους της, ενώ πολλές φορές η ύπαρξη της ομαδικής ασφάλισης είναι προτιμότερη, τόσο από τον εργοδότη όσο και από τους εργαζομένους, σε σχέση με μια μικρή αύξηση των αποδοχών.
Διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαιά τους οι επιχειρήσεις;
Οι περισσότερες επιχειρήσεις διατηρούν τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης του προσωπικού τους μέσα σε ένα αντίξοο οικονομικά περιβάλλον, σε σημείο που θα το χαρακτήριζε κανείς εχθρικό. Στα μέσα του προηγούμενου έτους και με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ο φόρος με τον οποίο επιβαρύνονται τα ομαδικά προγράμματα ζωής και υγείας διαμορφώθηκε σε 15% από 10%, ενώ το ΦΠΑ που βαρύνει τις νοσηλείες ανήλθε σε 23% από 13%. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι ένα πρόγραμμα παρείχε μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη, το καθαρό ασφάλιστρο βάσης θα έπρεπε να είναι επιβαρυμένο με 38% (23%+15%), πριν ακόμη προστεθούν τα έξοδα διαχείρισης και η αμοιβή διαμεσολάβησης!
Πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες στον κλάδο τον χρόνο που πέρασε, και τι βλέπετε εσείς για το μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει ανάπτυξη;
Είναι βέβαιο ότι αυτό το οικονομικό περιβάλλον θα επηρεάσει το επίπεδο των παροχών που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν οι επιχειρήσεις στο προσωπικό τους, ωστόσο είναι και στις δυνατότητες των ασφαλιστικών εταιρειών να προσαρμόσουν έξυπνα και ευέλικτα τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.
Η επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη μείωση παροχών της κοινωνικής ασφάλισης στην υγειονομική περίθαλψη, καταδεικνύει ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί. Οι ομαδικές ασφαλίσεις θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο αυτό τοπίο.
Γιώργος Πλωμαρίτης, Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων & Corporate Business στην Interamerican
Τα ομαδικά προγράμματα, έχοντας σαφή ανταποδοτικό χαρακτήρα, εξακολουθούν να αξιολογούνται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.
Καθώς το κοινωνικό κράτος υποχωρεί αισθητά, επηρεάζοντας αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, οι ανάγκες τους για ουσιαστικές και ποιοτικές καλύψεις στη ζωή, την υγεία και τη σύνταξη αυξάνονται.
Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις που είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε πάγωμα, μειώσεις μισθών ή και συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, η διατήρηση ή η έναρξη λειτουργίας ενός προγράμματος ομαδικής ασφάλισης αποτελεί ένα ανάχωμα στο κλίμα των περικοπών. Παρά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό χώρο και σήμερα, η λειτουργία ενός προγράμματος ομαδικής ασφάλισης αποτελεί για κάθε σύγχρονο εργοδότη πράξη ύψιστης κοινωνικής ευθύνης, που σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα και την ανταποδοτικότητα του θεσμού την καθιστούν αναγκαίο εργαλείο ανάπτυξης για κάθε επιχείρηση.
Επομένως, ο παράγοντας «ομαδική ασφάλιση» φαίνεται να παίζει κομβικό ρόλο στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ μιας επιχείρησης και του ανθρώπινου δυναμικού της. Αυτό, με τη σειρά του, αποφέρει σημαντικά οφέλη, που οι σύγχρονες εταιρείες έχουν πολλούς λόγους να μην αγνοούν.
Ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν από τα συμβόλαια αυτά;
Τα οφέλη των ομαδικών προγραμμάτων είναι πολλαπλά τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον εργαζόμενο. Η ομαδική ασφάλιση αποτελεί μια «επένδυση» από τη μεριά του επιχειρηματία η οποία του προσδίδει κύρος, τον βοηθά να προσελκύει και να διατηρεί ικανά στελέχη, αναβαθμίζοντας τη σχέση εργαζόμενου-εργοδότη. Με τα ομαδικά προγράμματα η επιχείρηση διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές της και βελτιώνει την εικόνα της στην αγορά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης εκπίπτουν φορολογικά.
Η ομαδική ασφάλιση που παρέχει η επιχείρηση σήμερα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία για τους ανθρώπους της. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς προκύπτει ότι, πέραν του μισθού, το ομαδικό ασφαλιστήριο κατατάσσεται από τους εργαζομένους στην πρώτη θέση ως η σημαντικότερη παροχή που τους παρέχει ο εργοδότης τους. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η επιχείρηση αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και ότι η προσπάθειά τους και η συμμετοχή τους στα δρώμενα της εταιρείας αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται έμπρακτα. Η θετική διάθεση στον επαγγελματικό χώρο αυξάνεται, όπως αυξάνεται η δέσμευση και η αφοσίωσή τους απέναντι στους στόχους της εταιρείας.
Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν τις παροχές του κοινωνικού φορέα και να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Στα ομαδικά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να ασφαλίσει τα μέλη της οικογένειάς του με πολύ χαμηλό κόστος, και έτσι όλη η οικογένεια απολαμβάνει τα οφέλη της ασφάλισης.
Έτσι, μειώνεται αισθητά το άγχος και η αγωνία του εργαζομένου για το αύριο και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστατικών, επηρεάζεται θετικά η διάθεσή τους και αυξάνεται η παραγωγικότητά τους.
Διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαιά τους οι επιχειρήσεις; Πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες στον κλάδο τον χρόνο που πέρασε, και τι βλέπετε εσείς για το μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει ανάπτυξη;
Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τον χώρο των επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις μείωση των παροχών των ομαδικών συμβολαίων ή/και σε κάποιες περιπτώσεις κατάργησή τους. Το θετικό είναι ότι τα παραπάνω δεν είναι σε μεγάλη κλίμακα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ανέπαφα τα ομαδικά συμβόλαια που παρέχουν στους εργαζομένους, είναι δε από τις τελευταίες παροχές προς τους εργαζομένους που αγγίζουν.
Το ανθρώπινο δυναμικό εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης και η συμβολή του στην ανάπτυξή της είναι καθοριστική.
Είναι, λοιπόν, κρίσιμη επιλογή της κάθε εταιρείας να θέσει σε προτεραιότητα την πρόσθετη εξασφάλιση των εργαζομένων από απρόβλεπτα γεγονότα, αφού η μόνη λύση για τον εργαζόμενο φαίνεται να έρχεται από τον εργοδότη του.
Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τη χρονιά που πέρασε, μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχωρούν σε υλοποίηση προγραμμάτων ομαδικής ασφάλισης. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία συσπειρώνεται, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα αυξανόμενα προβλήματα που προκύπτουν από τη μακροχρόνια ύφεση και τις συνεχείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Ιδιαίτερα στον χώρο της σύνταξης, το ενδιαφέρον για ομαδικά προγράμματα είναι πολύ μεγάλο, δεδομένων των φορολογικών απαλλαγών τόσο για την εταιρεία όσο και για τον εργαζόμενο, αλλά και εξαιτίας του ότι πλέον είναι περισσότερο από πότε επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα, η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση.
Όταν παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, θεωρούμε ότι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για την αντίστοιχη ανάπτυξη των ομαδικών.
Γιάννης Κατσάνης, Διευθυντής Πωλήσεων Ομαδικών Ζωής της Generali Hellas
Στο σημερινό, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, στο οποίο η τεχνολογία έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασίας, η απόδοση των εργαζομένων μιας επιχείρησης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή της. Όπως έχει παρατηρηθεί, αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι η εξασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι ίδιοι θα μπορούν να εξελιχθούν πέρα από κάθε ανασταλτικό παράγοντα. Παράλληλα, τα προβλήματα υγείας του εργατικού δυναμικού μπορούν να εκτινάξουν τα άμεσα και έμμεσα κόστη στη λειτουργία μιας επιχείρησης.
Ωστόσο, στις μέρες μας, η στόχευση, μακροπρόθεσμα, στη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου αποτελεί, επιτρέψτε μου να πω, μια κοντόφθαλμη προσέγγιση. Ηγετικοί οργανισμοί και διορατικοί επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η εξασφάλιση προνομίων και παροχών προς το προσωπικό και η προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής τους συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που προάγει τους στρατηγικούς της στόχους. Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι συνιστούν ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας, καθώς αποτελούν ένα σχήμα ανταπόδοσης από την επιχείρηση προς τον εργαζόμενο, λειτουργώντας προσθετικά του μισθού του, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειάς του ακριβώς τη στιγμή που το έχει ανάγκη (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο). Τα παραπάνω προσδίδουν στην επιχείρηση ένα ανθρώπινο και φιλικό πρόσωπο, αλλά ταυτόχρονα τη διαφυλάσσουν από αναπάντεχα περιστατικά.
Ταυτόχρονα, όλοι οι παραπάνω παράγοντες δρουν και ως ένα πολύ δυνατό εργαλείο προσέλκυσης και διακράτησης στελεχών, καθώς π.χ. σε ένα καλό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ο εργαζόμενος θα σκεφτεί διπλά την αποχώρησή του, διότι αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνοδεύεται και από την απώλεια ενός σημαντικού (συσσωρευμένου) χρηματικού ποσού.
Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η απόκτηση ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου λειτουργεί ενισχυτικά ως προς την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Στην Generali έχουμε σχεδιάσει λύσεις τόσο για μικρομεσαίες όσο και για πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος είναι το ίδιο και για τους εργοδότες και για τους εργαζομένους: η δημιουργία μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας και ένα πεδίο υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων, όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους, ανεπηρέαστοι από ανασταλτικούς παράγοντες και προστατευμένοι ακόμη και στην πιο ευάλωτη στιγμή, όταν μπορεί να βρεθούν εξαρτώμενοι από ένα ανεπαρκές, πλέον, σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν από τα συμβόλαια αυτά;
Ειδικά σε εποχές στις οποίες η οικονομική κρίση μειώνει δραματικά τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για τη σύνταξη, το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο δρα συμπληρωματικά, και κυρίως αποτελεσματικά, δίπλα στην κοινωνική ασφάλιση. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Χαρακτηριστικά, λόγω των οικονομιών κλίμακας (από τον αριθμό των ατόμων και συνεπώς τη διασπορά του κινδύνου) και τον ενιαίο υπολογισμό ασφαλίστρων, εξασφαλίζει πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλού κόστους με ιδιαίτερα χαμηλό ασφάλιστρο, ακόμη και για άτομα τα οποία, π.χ. λόγω ηλικίας, θα πλήρωναν πολύ περισσότερα σε ατομικά ασφαλιστήρια. Παράλληλα, προσδίδει αίσθημα ασφάλειας στον εργαζόμενο, ο οποίος νιώθει ότι ανήκει σε μια δυναμική και οικονομικά υγιή επιχείρηση, που αγκαλιάζει τις σύγχρονες επιχειρησιακές πρακτικές. Σε βάθος χρόνου, η ύπαρξη ενός καλά σχεδιασμένου ομαδικού προγράμματος καθιστά την επιχείρηση πιο ανταγωνιστική, δίνοντας κίνητρο παραγωγικότητας και χτίζοντας εμπιστοσύνη στην επιχείρηση.
Επίσης, σύμφωνα με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, προκύπτει και ιδιαίτερα σημαντική φοροαπαλλαγή, η οποία φθάνει μέχρι τα 1.500 ευρώ ανά κυρίως ασφαλισμένο στα προγράμματα ζωής και υγείας, ενώ είναι απεριόριστη στα συνταξιοδοτικά (όσο ποσό καταβάλλει η επιχείρηση τόσο ακριβώς αναγνωρίζεται ως έξοδο).
Διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαιά τους οι επιχειρήσεις; Πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες στον κλάδο τον χρόνο που πέρασε, και τι βλέπετε εσείς για το μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει ανάπτυξη;
Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ένας εργοδότης πολύ δύσκολα θα λάβει την απόφαση να διακόψει το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά έχουν αποδείξει την υπεραξία τους σε βάθος χρόνου και τη συμφέρουσα λειτουργία τους για τον εργοδότη, τον εργαζόμενο, την επιχείρηση. Υπάρχει βέβαια η τάση να μειώνουν το εύρος των καλύψεων, με στόχο τη μείωση του ασφαλίστρου. Ωστόσο, με τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής και επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας και το δυσμενές προνοιακό σύστημα που επικρατεί, η απόκτηση ενός custom made ομαδικού προγράμματος –ακόμη και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις– καθίσταται αναγκαίο. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που η Generali όχι μόνο διατήρησε το χαρτοφυλάκιό της, αλλά σημείωσε το 2015 αύξηση 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων ομαδικών ασφαλίσεων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την υπαρκτή ανάγκη της αγοράς, αλλά και τον άριστο σχεδιασμό των προγραμμάτων μας.
Κατερίνα Ιωαννίδου, Διευθύντρια Παραγωγής Interlife ΑΑΕΓΑ
Πώς αντιλαμβάνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι την έννοια της ομαδικής ασφάλισης;
Οι ομαδικές ασφαλίσεις αποτελούν απαραίτητο «εργαλείο» για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους. Στην Interlife πιστεύουμε πως είναι ο μοχλός δημιουργίας ιδανικών συνθηκών εργασίας, που παράλληλα ενισχύει την προσήλωση των εργαζομένων και προσελκύει αξιόλογα στελέχη. Κάθε επιχείρηση που παρέχει στους εργαζομένους της ομαδική ασφάλιση βελτιώνει σημαντικά το κύρος και τη φήμη της στην αγορά. Με την κοινωνική ασφάλιση να είναι ανεπαρκής και προβληματική, οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη και προνομιακές καλύψεις. Η ομαδική ασφάλιση λειτουργεί επικουρικά, κάτω από την «ομπρέλα» της επιχείρησης, έτσι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και η οικογένειά τους σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τα ομαδικά ασφαλιστήρια της Interlife παρέχουν τη δυνατότητα, με μικρό κόστος, διεύρυνσης των καλύψεων και των παροχών και για τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων, ενώ παίζουν τον ρόλο της ασπίδας προστασίας για τους εργαζομένους και παράλληλα ενισχύουν την ανάπτυξη και την εικόνα της επιχείρησης.
Ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν από τα συμβόλαια αυτά;
Τα οφέλη που παρέχουν τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης στα στελέχη τους είναι πολλαπλά. Με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν, η ομαδική ασφάλιση μπορεί να παίξει ρόλο αναπτυξιακό. Tο να καλύπτει η επιχείρηση τις ασφαλιστικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους αποτελεί κίνητρο ανόδου της απόδοσης των εργαζομένων, βελτιώνει το εργασιακό κλίμα, θωρακίζει την αφοσίωση και την παραγωγικότητα. Εξάλλου, είναι γνωστό πως το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχία και την άνοδο μιας επιχείρησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Στην Interlife τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης παρέχουν προνόμια που στοχεύουν στη διαφύλαξη της υγείας και στην ενίσχυση των καλύψεων του κοινωνικού φορέα ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζουν τον κίνδυνο ανατροπής της οικογενειακής ισορροπίας από τυχαίο δυσάρεστο συμβάν.
Διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαιά τους οι επιχειρήσεις;
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια κάμψη στην παραγωγή ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, κυρίως λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και του αριθμού των επιχειρήσεων που διέκοψαν τις εργασίες τους, της μείωσης των εργαζομένων, της μείωσης των αποδοχών αλλά και του περιορισμού των πρόσθετων παροχών. Η ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που διατήρησαν τα συμβόλαιά τους. Στην Interlife, ο κλάδος δεν παρουσίασε απώλειες, αντίθετα σημειώθηκε άνοδος.
Πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες στον κλάδο τον χρόνο που πέρασε, και τι βλέπετε εσείς για το μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει ανάπτυξη;
Η ανάπτυξη των ομαδικών ασφαλίσεων εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα και από την ανάγκη να διαδραματίσει σημαίνοντα συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση. Τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου είναι σημαντικά και οι προοπτικές είναι ορατές, στο μέτρο που μπορεί να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία. Αξίζει να αναφερθεί πως πολλοί δημόσιοι φορείς διέκοψαν την παροχή ομαδικών ασφαλιστηρίων προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι συνέχισαν την ασφάλιση με δικά τους έξοδα.
Η ομαδική ασφάλιση αποτελεί τη σημαντικότερη, ίσως, παροχή προς το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης. Συμβάλλει στο χτίσιμο στέρεων δεσμών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, και με την προϋπόθεση ότι το θολό οικονομικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει και ο κλάδος θα παρουσιάσει ανάπτυξη. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει –αν δεν παίζει ήδη– ξεχωριστό και συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση με τις ομαδικές ασφαλίσεις να πρωταγωνιστούν.
Δημήτρης Krumbholz, Διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής
Ο θεσμός της ομαδικής ασφάλισης λειτουργεί για τις επιχειρήσεις ως ισχυρό κίνητρο παραγωγικότητας και ανάπτυξης των εργαζομένων τους. Στις σύγχρονες επιχειρήσεις, που συνειδητοποιούν ότι το μέλλον τους βασίζεται στην ποιότητα και την αφοσίωση του στελεχιακού τους δυναμικού, μέσω της ομαδικής ασφάλισης, παρέχονται έμμεσες αμοιβές και ασφαλιστικές καλύψεις που συμπληρώνουν ή αναβαθμίζουν τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης σε θέματα υγείας (περιπτώσεις ασθένειας, ατυχήματος ή θανάτου) ή σύνταξης. Πέρα όμως από τα παραπάνω, όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ομαδική ασφάλιση και ως έναν πυλώνα της εταιρικής τους υπευθυνότητας, που εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό τους, που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για την επιτυχημένη πορεία τους.
Ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν από ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια;
Η φιλοσοφία των ομαδικών ασφαλίσεων, που ταυτόχρονα αποτελεί σημείο στο οποίο εστιάζεται η ΑΤΕ Ασφαλιστική, είναι ότι τα προγράμματα ασφάλισης σχεδιάζονται κυριολεκτικά πάνω «στα μέτρα» κάθε φορέα ή επιχείρησης, με καλύψεις που δημιουργούν πραγματική υπεραξία στα μέλη ή τα στελέχη του, αντίστοιχα. Προκειμένου δε να τονιστεί η αξία του προσεκτικού σχεδιασμού, η σύσταση μιας επιτυχημένης ομαδικής ασφάλισης βασίζεται στους τέσσερις ακόλουθους πυλώνες:
- Προσεκτική και αναλυτική καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών των ασφαλισμένων
- Εστίαση στη διαφορετικότητα της ασφαλιζόμενης ομάδας
- Κατάλληλη επιλογή των καλύψεων, σε φιλοσοφία αμοιβαίου οφέλους και, φυσικά,
- Διασφάλιση της αμεσότητας στην παροχή των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
Τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, παρέχοντας καλύψεις υψηλής αντιλαμβανόμενης αξίας, δημιουργούν ισχυρό πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους-ασφαλισμένους.
Τα οφέλη για τους εργοδότες που παρέχουν ομαδικά προγράμματα ασφάλισης στα στελέχη τους είναι πολλαπλά. Ειδικά σε μια εποχή που δοκιμάζεται η βιωσιμότητα ακόμη και των πλέον υγιών επιχειρήσεων, η ομαδική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει θεματοφύλακα ανάπτυξης. Πέρα από τα όποια φορολογικά κίνητρα, καλύπτοντας τις ασφαλιστικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, οι ομαδικές ασφαλίσεις λειτουργούν παρακινητικά, βελτιώνουν το εργασιακό κλίμα και ενισχύουν την αφοσίωση και την παραγωγικότητα του σημαντικότερου κεφαλαίου για την ανάπτυξη και την επιτυχία μιας επιχείρησης, δηλαδή του έμψυχου δυναμικού της.
Στον αντίποδα, οι ασφαλισμένοι-εργαζόμενοι, μέσω της συμμετοχής τους σε ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης, απολαμβάνουν προνομίων που προστατεύουν/διαφυλάττουν την υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους, ενισχύουν τις παροχές του κύριου ασφαλιστικού φορέα ασφάλισης και φυσικά περιορίζουν ή ακόμη και εξαλείφουν τον κίνδυνο ανατροπής του οικογενειακού τους προγραμματισμού από κάποιο τυχαίο δυσάρεστο γεγονός. Έτσι, ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στην προστασία του εισοδήματος, της ζωής και της υγείας, μέσα από την επιλογή του κατάλληλου μίγματος των ακόλουθων κυριότερων καλύψεων:
- Απώλεια εισοδήματος
- Προγράμματα καθορισμένων παροχών ή εισφορών
- Πρόσκαιρη ασφάλιση θανάτου, μόνιμη ολική ανικανότητα
- Θάνατος/μερική ανικανότητα από ατύχημα
- Παροχές περίθαλψης (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, επίδομα μητρότητας, νοσοκομειακό-χειρουργικό επίδομα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ατύχημα)
Διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαιά τους οι επιχειρήσεις;
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις μεταβολές που έχουν συμβεί, και συνεχίζουν να συντελούνται, σε φορολογικό και ασφαλιστικό, έχουν ανατρέψει τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, και ως εκ τούτου θέτουν νέα δεδομένα και στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων. Μέσα από την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων, την ανακατανομή των πόρων, τον επανασχεδιασμό του οικονομικού προγραμματισμού, οι επιχειρήσεις καλούνται να πραγματοποιήσουν κατάλληλες συνεχείς προσαρμογές. Σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, οι ομαδικές ασφαλίσεις λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία, τόσο ως φορολογικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις όσο και ως πραγματική υποστήριξη προς τους εργαζομένους τους. Ακόμη κι αν η μείωση του μέσου ασφαλίστρου που καταβάλλεται σε επίπεδο ομαδικών ασφαλίσεων έχει «ψαλιδίσει» κάποιες παροχές, η συμμετοχή τους στον οικογενειακό προγραμματισμό των ασφαλισμένων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται όχι μόνο διατήρηση αλλά και ενίσχυση του θεσμού της ομαδικής ασφάλισης, που έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργεί η μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών και οι επερχόμενες αλλαγές σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης.
Πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες στον κλάδο τον χρόνο που πέρασε, και τι βλέπετε για το μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει ανάπτυξη;
Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μια δυνητική ευκαιρία για τον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων, που επιβεβαιώνεται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φαίνεται να διατηρούνται και στην επόμενη διετία. Όπως είναι γνωστό, ο χώρος των ομαδικών ασφαλίσεων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δημιουργικότητας στον τρόπο που συνδυάζονται οι προϋποθέσεις ασφάλισης με το είδος και το ύψος των παροχών. Υπό το σκεπτικό αυτό, με όχημα τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, η ΑΤΕ Ασφαλιστική σχεδιάζει ολοκληρωμένα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης για κάθε μεγάλη ή μικρή επιχείρηση (ακόμη και πολύ μικρή οικογενειακή), σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιείται, καθώς επίσης και για σωματεία και συλλόγους, π.χ. κυνηγετικούς, αθλητικούς και συλλόγους εργαζομένων, αρκεί να αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα άτομα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα νοικοκυριά στερούνται του περισσεύματος για την απόκτηση ατομικών προγραμμάτων ασφάλισης, στην ΑΤΕ Ασφαλιστική εντάσσουμε τις ασφαλιστικές καλύψεις που ταιριάζουν σε κάθε ασφαλιζόμενη ομάδα κάτω από την «ομπρέλα» ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, παρέχοντας ολοκληρωμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες υψηλής αντιλαμβανόμενης αξίας με ιδιαίτερα προσιτά ασφάλιστρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016 ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων ζωής και υγείας αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης των εργασιών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ενώ ο σχεδιασμός μας έχει ως σημείο αναφοράς τη φιλοσοφία της να βρίσκεται δίπλα στον ασφαλισμένο και να διασφαλίζει:
- Άμεση καταβολή αποζημίωσης και ανταπόκριση στις ανάγκες και στην ανασφάλεια των ημερών.
- Ισχυρό δίκτυο εξυπηρέτησης, σταθερότητα, σιγουριά.
- Πλήρες ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων (χωρίς ψιλά γράμματα).
- Συνεχή διαθεσιμότητα και δημιουργία αξίας για τους πελάτες μας.
Τόσο τα στελέχη και το εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής όσο και ο σταθερός προσανατολισμός μας στον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του δημιουργούν ένα περιβάλλον που ο πελάτης δεν έχει απλά ασφάλιση, έχει ό,τι καλύτερο και νιώθει ασφαλής.
Άννυ Τρύφων, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ERB Ασφαλιστικές υπηρεσίες ΑΕΜΑ
Πώς αντιλαμβάνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι την έννοια της ομαδικής ασφάλισης;
Οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν την ομαδική ασφάλιση, αφενός ως ένα εργαλείο ενδυνάμωσης της σχέσης της εταιρίας με τον εργαζόμενο με σκοπό την διακράτηση των στελεχών στον οργανισμό και αφετέρου ως μια σημαντική παροχή, ειδικά στη σημερινή εποχή, που οι αμοιβές έχουν περιοριστεί . Με δεδομένα τα φορολογικά πλεονεκτήματα και για τα δύο μέρη (επιχείρηση, αλλά κι εργαζόμενος), η ομαδική ασφάλιση αποτελεί μια ουσιαστική παροχή, συνεκτιμώντας την συνεχή συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης.
Ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν από ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια;
Οι ομαδικές ασφαλίσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούν αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης. Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες αναγνωρίζουν έμπρακτα τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού στην πορεία της επιχείρησης, επιστρέφοντας σε αυτούς, μέσω της ομαδικής ασφάλισης, ένα πρόσθετο μέρος –πέραν των αποδοχών- αυτής της συμβολής.
Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, όπως αυτό που επικρατεί στις μέρες μας, η ομαδική ασφάλιση προσφέρει σημαντικά φορολογικά κίνητρα και οφέλη και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, που τις προσφέρουν.
Οι καλύψεις που βρίσκονται υψηλότερα στις προτιμήσεις, τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων, είναι αυτές τις περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, της ζωής και της ανικανότητας. Όσον αφορά τις παροχές σύνταξης υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, γιατί είναι λίγες οι εταιρίες που τις παρέχουν και τα φορολογικά κίνητρα σημαντικά.
Διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαιά τους οι επιχειρήσεις;
Παρόλη την συρρίκνωση των παροχών, οι επιχειρήσεις διατηρούν τις ασφαλίσεις αυτές, προσπαθώντας να ελέγξουν όσο το δυνατόν καλύτερα το κόστος τους. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό, είναι η χρήση συμβεβλημένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διαγνωστικών κέντρων και γιατρών, με την οποία επιτυγχάνεται δραστική μείωση του κόστους ασφάλισης. Ένας τομέας ο οποίος αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με νέα συμβόλαια, είναι τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα λόγω των φορολογικών πλεονεκτημάτων, που παρέχουν στις εταιρίες και τα στελέχη
Πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες στον κλάδο τον χρόνο που πέρασε, και τι βλέπετε για το μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει ανάπτυξη;
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η αγορά των ομαδικών ασφαλίσεων δείχνει, όπως προαναφέραμε, σημάδια συρρίκνωσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:
- Μείωση των εργαζομένων
- Μείωση των μισθών
- Περιορισμός των παροχών.
Όμως το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εξετάζουν και κάποιες από αυτές προχωρούν, στη σύναψη συνταξιοδοτικού ομαδικού συμβολαίου.
Η ανάπτυξη των ασφαλίσεων αυτών σε όλο το φάσμα των αναγκών (ζωή, υγεία, σύνταξη), εξαρτάται, αφενός από την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αφετέρου από την ανάγκη συμπλήρωσης της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιωτική. Σημαντική προϋπόθεση είναι τα φορολογικά κίνητρα που θα υπάρξουν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.